Veleučilište u Virovitici - "S fakulteta na posao" jedinstveni model stipendiranja

Veleučilište u Virovitici državna je institucija osnovana Uredbom Vlade Republike Hrvatske, na kojoj je studiranje redovnim studentima na preddiplomskoj razini u potpunosti besplatno

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Na Veleučilištu se izvode preddiplomski stručni studiji Računarstva, Elektrotehnike, Menadžmenta i Poduzetništva. Tu su i diplomski specijalistički stručni studij Menadžmenta, sa smjerovima Menadžment malih i srednjih poduzeća te Destinacijski menadžment. Time je studentima omogućena potpuna vertikalna prohodnost visokog obrazovanja. Veleučilište djeluje u prostoru bivše vojarne, koji je 2011. potpuno obnovljen. Studentska menza s kafićem izgrađena je 2014., a Studentski dom izgrađen je 2017. godine, s kapacitetom od 108 ležajeva. Time je cijeli prostor oko Veleučilišta pretvoren u kampus unutar kojeg su studentima svi sadržaji nadohvat ruke.

Posjetite službenu web stranicu Veleučilišta u Virovitici

Programsko inženjerstvo u suradnji s tvrtkama

Program preddiplomskog stručnog studija Računarstva sa smjerom Programsko inženjerstvo, razvijan je u uskoj suradnji s ICT tvrtkama, čiji su stručnjaci bili direktno uključeni u kreiranje ishoda učenja i programskih sadržaja. Studenti računarstva, gotovo u pravilu, počinju raditi već tijekom studiranja. Namjera je u što većoj mjeri spajati studente s budućim poslodavcima već tijekom studija.

“Kostur” tog programa čini devet predmeta – Osnove programiranja i Objektno-orijentirano programiranje na prvoj studijskoj godini, Programiranje u .NET okolini, Osnove web programiranja, Web programiranje na strani poslužitelja i Skriptni programski jezici na drugoj studijskoj godini, te konačno CMS sustavi, Programiranje mobilnih aplikacija i Projektiranje informacijskih sustava na trećoj studijskoj godini.

Tijekom prva tri tjedna semestra traju predavanja, a potom slijedi pet tjedana laboratorijskih vježbi. Druga polovica semestra (sedam tjedana) rezervirana je za konstrukcijske vježbe, tijekom kojih studenti rade samostalno na realizaciji projekta, uz mentorstvo nastavnika, koje se provode tako da se simulira način rada u tvrtki. Umjesto klasičnog dociranja “ex cathedra”, održavaju se sastanci sa studentima, na kojima se prate razvojne faze projekata na kojima rade. Inzistira se na tome da se svaki projekt koji student tijekom studija izradi, arhivira na neku platformu (primjerice, GitHub), kako bi na kraju studija student imao vlastiti “portfolio” projekata. Tako budućim poslodavcima vrlo jasno može predstaviti vlastite kompetencije.

Osim navedenih, tu su i ostali predmeti iz domena baza podataka, operacijskih sustava, integracije računala i telefonije, mrežnog programiranja, primjene matematičkih metoda u računarstvu, formalnih metoda specifikacije, računalnih mreža i multimedijskih sustava.

Studentski dom Virovitica
Studentski dom Virovitica

Stipendije i stručna praksa

U želji da privuče najbolje studente, Veleučilište dodjeljuje stipendije onima koji na državnoj maturi ostvare najbolje rezultate. Posebno zanimljiv i jedinstven model je stipendiranje maturanata koji namjeravaju upisati studij Računarstva u ovoj godini. Time se, i od poslodavaca i od studenata, može odabrati dobar “draft” na samom početku studija. Sam model funkcionira već dvije godine i vrlo je fleksibilan, a neke osnovne značajke su da se budući studenti, nakon što prijave studij, prijavljuju i za stipendiju.

Stručnu praksu studenti mogu obavljati tijekom cijelog trajanja studija, što omogućuje kvalitetno planiranje i odabir tvrtke u kojoj će student praksu odraditi. Nastavnici Veleučilišta aktivno provode projekte u suradnji s realnim sektorom, tako da kroz projekte sudjeluju u razvoju novih aplikacija na različitim platformama i tehnologijama. Tako nastavnici vrše transfer znanja iz stvarnog ICT sektora prema studentima.

Više o studiju dostupno je na adresi racunarstvo.vuv.hr. Više o Veleučilištu potražite na www.vuv.hr, a više o Studentskom domu na studom.vuv.hr.

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?