Fakultet organizacije i informatike - Novi moderni sveučilišni i stručni programi

FOI ima bogatu povijest i tradiciju, no to ga nije spriječilo u uvođenju inovativnih metoda i tehnika učenja i poučavanja, kontinuiranom ulaganju u suvremenu opremu i razvoj te unapređenju studijskih programa

Bug.hr srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

Svakim danom svjedočimo pojavi još novije tehnologije i modernih informatičkih alata, koje studenti FOI-ja moraju usvojiti kako bi nakon završetka studiranja bili konkurentni na tržištu rada. Stoga je FOI prilagodio i kontinuirano prilagođava svoje studijske programe i metode poučavanja zahtjevima brzorastućeg IT sektora. Umjetna inteligencija u poslovanju, umreženi sustavi i računalne igre, samo su jedan dio studijskog programa FOI-ja, koji se, prema revidiranom nastavnom planu i programu, izvodi od akademske godine 2020./2021. Uskoro studente očekuje i revidirani stručni studij, koji se interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje, izvodi u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku.

Stručni studij razvijamo u dva smjera – Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju, kako bismo studentima omogućili razvoj u željenom području. Dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep predstavila nam je novitete u studijskim programima FOI-ja, primjenu inovativnih metoda poučavanja i smjernice daljnjeg razvoja.

Dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep
Dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Vodeći u implementaciji online nastave

Nastava na FOI-ju organizirana je tako da, osim predavanja, svaki student prolazi i praktični dio nastave u suvremeno opremljenim laboratorijima i centrima moderne tehnologije, ali i kroz stručnu praksu u poduzećima. Studenti FOI-ja obavljaju obaveznu stručnu praksu u više od 500 poduzeća s kojima fakultet ima suradnju, a tako ih se želi potaknuti da se istaknu na tržištu rada, uz usvajanje praktičnih i iskustvenih znanja. Statistike pokazuju da više od polovice studenata nakon završetka stručne prakse dobiva stalan posao u tim poduzećima. Novina je uvođenje modela “job shadowinga”, kojim se studentima već na preddiplomskoj razini omogućuje da se profesionalno profiliraju i povežu svoje osobne i akademske interese s potrebama poslodavaca.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta organizacije i informatike

U razdoblju globalne pandemije i potrebnog zaokreta od dosad poznatih tradicionalnih metoda učenja i poučavanja kroz kontaktnu nastavu, FOI se pokazao kao vodeći fakultet u primjeni e-učenja. U potpunosti i na vrijeme, pripremljeni su svi predmeti na svim studijskim programima za održavanje online asinkrone i sinkrone nastave, što je i prepoznato od studenata. Studenti su vrlo visokom ocjenom (4,63) ocijenili zadovoljstvo dosadašnjom izvedbom dijela nastave održanom na daljinu. Također, visokom ocjenom (4,41) ocijenjene su vještine nastavnika u vladanju IT alatima i tehnikama u nastavi na daljinu. U ovom trenutku FOI ima 500 e-predmeta dostupnih studentima, koristeći sustav za e-učenje Moodle.

Iskorak u nova područja na sveučilišnom studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi – Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, u skladu je s potrebama IT tržišta, za što je fakultet dobio potvrde od partnerskih poduzeća, koja ih kontinuirano prate u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa.

Potpuna obrazovna vertikala

Inovativni koncepti učenja i poučavanja oduvijek su imali važnu ulogu u provođenju nastavnog procesa na Fakultetu organizacije i informatike. Učenje temeljeno na radu (engl. work-based learning) i učenje temeljeno na rješavanju problema (engl. problem-based learning) s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata, i sposobnost rješavanja realnih problema, jasna je smjernica razvoja svih FOI-jevih studijskih programa.

Informatička tehnologija interdisciplinarno je povezana sa svim područjima znanosti te predstavlja jedno od najvažnijih i najperspektivnijih gospodarskih područja današnjice. U tom području nedostaje vrhunski obrazovanih stručnjaka, osposobljenih za savladavanje najsloženijih računalnih i informatičkih tehnologija. Djelujući u interdisciplinarnom području, Fakultet organizacije i informatike obrazuje studente i na sveučilišnom studijskom programu Ekonomika poduzetništva u polju ekonomije, ali i na poslijediplomskom doktorskom studiju Informacijske znanosti, kao i poslijediplomskim specijalističkim studijima Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava, Menadžment poslovnih sustava i E-učenje u obrazovanju i poslovanju.

Stručni studijski program koji povezuje informacijsku tehnologiju i digitalno poslovanje, važan je za stjecanje kompetencija koje su prepoznate i tražene na IT tržištu. Polaznici ovog studija usvajaju temeljne metode razvoja informacijskih sustava u području modeliranja i izgradnje programskih rješenja, izučavaju razvoj igara te njihovo povezivanje s drugim sustavima, ali dodatno stječu znanja kako se kreće životni ciklus proizvoda, usluge, kao i životni ciklus razvoja informacijskog sustava.

Preddiplomski smjerovi sveučilišnog programa Informacijski i poslovni sustavi

► Razvoj programskih sustava

Važna disciplina vezana uz razvoj informacijskih sustava, koja stvara temeljnu podlogu za primjenu informacijske tehnologije u okviru suvremenih organizacija. Područje je značajno za FOI jer ima poslovnu, organizacijsku i informatičku komponentu. U tom smislu, ovaj modul studijskog programa FOI-ja predstavlja logičnu evoluciju postojeće paradigme informacijskih sustava.

► Umjetna inteligencija u poslovanju

Odnosi se na strojno učenje, vizualizaciju podataka i znanja, automatsko zaključivanje, robotiku, inteligentne agente i dr. Strojno učenje omogućuje organizacijama nove poslovne modele i optimizaciju poslovnih procesa, potičući pritom kreativan angažman zaposlenika i povećanje zadovoljstva korisnika. Povezana je i s analitikom podatkovnih skupova. Iskorakom u to područje, motivacija nam je stvarati nove generacije informatičara, koji će kroz studij dobiti kvalitetnu podlogu za daljnji razvoj u primjenjivanju navedene discipline u suvremenim organizacijama.

► Umreženi sustavi i računalne igre

Modul se sastoji od četiri komponente – kiber-fizički sustavi, Internet stvari, Internet usluga i pametne tvornice. Sve četiri snažno će utjecati na organizacije, poslovne procese te način poslovanja. Računalne igre značajan su smjer razvoja informatike koja povezuje brojne discipline, a upravo se na FOI-ju izučava razvoj igara te njihovo povezivanje s drugim sustavima.

► Analiza i dizajn poslovnih sustava

Industrija 4.0, uz prateće discipline, od izuzetnog je značaja za fakultet, jer objedinjuje interakciju organizacije te informacijske i komunikacijske tehnologije u uvjetima potpune umreženosti. U tom smislu, ovaj smjer pokriva teme vezane uz razvoj suvremenih organizacija, informatičko poduzetništvo te različite aspekte poslovanja u umreženom društvu.

 

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?