Dekani, prodekani i voditelji IT studija: Sve bolja povezanost između fakulteta i poslodavaca

I ove godine napravili smo sveobuhvatnu temu tj. vodič za buduće studente informatičkih i srodnih smjerova. U nastavku pročitajte kratke izjave koje su dekani, prodekani i voditelji studija dali za Bug

Vinko Krištić srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00

I ove godine napravili smo sveobuhvatnu temu tj. vodič za buduće studente informatičkih i srodnih smjerova. U nastavku pročitajte kratke izjave koje su dekani, prodekani i voditelji studija dali za Bug, a više o njihovim fakultetima i smjerovima saznajte na poveznicama ispod pripadajućih izjava. Svim voditeljima studija postavili smo isto pitanje, a sve kako bismo saznali kakva je suradnja hrvatskih obrazovnih institucija s gospodarskim subjektima iz IT domene.

PITANJE:

Suradnja s uspješnim poduzetnicima te mogućnost stručne prakse i učenja iz prve ruke, od velike su važnosti za studente – buduće IT stručnjake. U Hrvatskoj je sve više uspješnih mladih IT tvrtki koje su potencijalni poslodavci mladim IT stručnjacima. S kojim gospodarskim subjektima vas veže najuža suradnja, kako ta suradnja izgleda, i kakvi su vam planovi u budućnosti, vezano uz brigu o studentskim karijerama?

###

Nastojimo privući mlade talente i iz drugih dijelova svijeta

doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra
doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

Naši studenti danas su zaposleni u brojnim kompanijama u Hrvatskoj i svijetu: Google, Amazon, Microsoft, IBM, Infobip, Rimac, Infinum, Ericsson i brojni drugi. S tvrtkama redovno surađujemo, bilo kroz studentske prakse, gostujuća predavanja ili posebne projekte. Značajan broj suradnji vrlo je strukturiran i tiču se ljetnih škola, mentoriranja pri završnim radovima i aktivnog sudjelovanja u gospodarskom vijeću, a neke suradnje ostvaruju se kroz Algebrinu nastavničku suradnju. Tako nam ovih tjedana na predavanjima gostuju inženjeri iz NASA-e.

S gospodarstvom djelujemo kao jedan živući organizam – rastemo, mijenjamo se, prilagođavamo, ali i pokrećemo nove trendove. U predstavljanju našeg učilišta možete saznati za još takvih primjera suradnji s tvrtkama iz digitalnog sektora – bez obzira radi li se o IT kompanijama, marketinškim ili kreativnim agencijama, sve one žele imati naše studente na praksi, ali i zapošljavati ih nakon završetka studija.

No, osim suradnji s tvrtkama, i brojni drugi projekti donose konkretne benefite studentima, kada govorimo o konkretnoj spremnosti za rad u gospodarstvu i poticanju poduzetničkih vještina. Primjerice, kako bismo pojačali inovativnost i poduzetnost naših studenata svih diplomskih studija, prema uzoru na najbolja svjetska sveučilišta, provodimo jedan novi, trosemestralni inovativni projekt.

Radi se zapravo o tri povezana kolegija kroz koje, uz podršku mentora iz različitih područja, timovi sastavljeni od 5-7 studenata svih naših studija zajednički rade na osmišljavanju inovativnog digitalnog proizvoda te izradi njegova prototipa i stavljanju na tržište ili predstavljanju investitorima. Takav pristup značajno utječe na karijere naših diplomanata jer ih priprema, ne samo za otvaranje vlastitog poslovanja nakon studija, nego ih čini značajno poduzetnijima na radnim mjestima kod tradicionalnih poslodavaca.

Naše viđenje suradnje s gospodarstvom mnogo je šire od klasičnog odnosa tvrtki, studenata i institucije. Kako bismo zadržali i ojačali ulogu prepoznatog inkubatora talenata iz propulzivnih digitalnih područja, iznimno smo fokusirani da svojim djelovanjem i suradnjom s ostatkom hrvatske obrazovne zajednice, privučemo najbolje mlade talente iz drugih dijelova svijeta, i time pomognemo hrvatskom digitalnom sektoru koji vapi za sposobnim mladim ljudima.

Također, sve više raste nam udio istraživačkih i razvojnih projekata s gospodarskim subjektima, a koji se tiču mogućnosti primjene umjetne inteligencije, napredne analitike podataka, strojnog učenja, učenja na daljinu, podatkovne znanosti ili kibernetičke sigurnosti. Kad god postoji zanimljiv projekt, kolege iz Algebra LAB-a rado uključuju studente završnih godina diplomskih studija u pojedine etape razvoja.

Više: Visoko učilište Algebra - Vodeći digitalni studiji za sigurnu budućnost i karijeru

###

Automobilsko računarstvo i komunikacije kao odgovor na potražnju

prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek
prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek

Sadašnji i budući napredak znanosti i tehnologije tako je brz i dinamičan da su akademska zajednica i gospodarstvo jednostavno oslonjeni jedni na druge, pri čemu se postiže i željeni sinergijski učinak. Fakultet usko surađuje s brojnim tvrtkama iz okruženja i šire, a samo neke od njih su: Institut RT-RK Osijek, ATOS, Siemens, Ericsson Nikola Tesla, Rimac Automobili, HEP, Končar, Danieli Systec, ATO Inženjering, Mono, udruga Osijek Software City i brojne druge. Suradnja s tvrtkama predstavlja stratešku odrednicu djelovanja našeg Fakulteta, jer se, među ostalim, tako učinkovitije drži korak sa stalnim napretkom i razvojem novih tehnologija. Fakultet i tvrtke surađuju na brojnim poljima, između ostalog, na zajedničkim projektima, gostujućim predavanjima, stručnim praksama, zajedničkim diplomskim i završnim radovima, gdje poslodavci daju izniman doprinos obrazovanju studenata, a s druge strane dobivaju dragocjene informacije o studentima – svojim potencijalnim zaposlenicima.

Važno je istaknuti kako FERIT i tvrtke zajednički promišljaju što će se tražiti na tržištu u nadolazećim godinama, kako bi prepoznali koja to znanja i vještine studenti trebaju dobiti tijekom studiranja. Izvrstan primjer suradnje je i nedavno pokrenut diplomski studijski program “Automobilsko računarstvo i komunikacije”, ali i izmjene studijskog programa preddiplomskog stručnog studija računarstvo, koji je profiliran u suradnji s tvrtkama iz okruženja i Osijek Software Cityjem.

Fakultet sustavno vodi brigu o razvoju studentskih karijera, i upravo zbog njih osnovan je Centar za razvoj karijera CEK. Fakultet svake godine organizira Dan otvorenih vrata i dan karijera (DOVIK), gdje se učenici i studenti izravno mogu upoznati s budućim poslodavcima, kroz predavanja, radionice, prezentacije, savjetovanja i brojne druge aktivnosti.

Više: FERIT - Kako postati automobilski inženjer?

###

Uska suradnja s Infobipom, IN2 i drugim poslodavcima

izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, dekan Fakulteta informatike u Puli
izv. prof. dr. sc. Giorgio Sinković, dekan Fakulteta informatike u Puli

Istarska županija već je godinama poznata po mnogim uspješnim gospodarskim subjektima u ICT sektoru. Zbog toga je suradnja s lokalnim gospodarstvom jedna od temeljnih odrednica Fakulteta informatike u Puli (FIPU) još od njegova osnivanja. Suradnja se odvija na više kolosijeka: od organizacije studentske stručne prakse, angažiranja stručnjaka iz prakse u izvođenju nastave, zajedničkim projektima te izradom završnih i diplomskih radova s mentorima iz gospodarskih subjekata. U izvođenju nastave najaktivniji su kolege iz Infobipa, IN2, i IstraTecha. U zajedničke projekte dodajemo i projekt IRI2 s poduzećem Penta d.o.o. iz Pule, koje se bavi pametnim rješenjima u domeni Interneta stvari.

Partneri iz gospodarstva sudjeluju u definiranju nastavnih planova i tako usmjeravaju nastavne planove sa specifičnim znanjima u skladu s njihovim konkretnim potrebama. Svime time stvaraju već tijekom studija veze između poslodavaca i studenata pa većina naših studenata pronalazi svog budućeg poslodavca već tijekom studija. To jednako vrijedi za studente preddiplomskog i diplomskog studija. Time svime održava se kontinuitet odnosa s gospodarstvom, jer i naši bivši studenti, koji su sada u svojstvu stručnjaka iz prakse, daju još kvalitetni doprinos suradnji.

Prošle je godine osnovana udruga ICT udruženje Istre radi promicanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i poticanja njegova razvoja. Osim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli – Fakulteta Informatike, osnivači su i brojne IT organizacije iz Istre, među kojima je i naš prvi hrvatski jednorog Infobip.

Nema dvojbi da nam budućnost nudi mnoge nove mogućnosti i još veću potrebu za suradnjom znanosti i gospodarstva. Ta će suradnja biti jedan od temeljnih preduvjeta za razvoj kvalitetnih studija, a s druge strane i za uspješnost gospodarskih subjekata iz ICT i ostalih sektora na globalnom tržištu.

Više: Fakultet informatike u Puli - Suvremeni kolegiji kao okosnica programa

###

ICT tvrtke u suradnji s nama stipendiraju najbolje maturante – buduće studente

dr. sc. Oliver Jukić, prof. v. š., dekan Veleučilišta u Virovitici
dr. sc. Oliver Jukić, prof. v. š., dekan Veleučilišta u Virovitici

Od prošle godine naše Veleučilište pokrenulo je model u kojem s ICT tvrtkama tražimo najbolje maturante koji zatim, sukladno rezultatima na rang-listama za upise, postaju stipendisti određene tvrtke na studiju Računarstva.

Cijeli proces završava prije “finalnog klika”, tako da maturanti prilikom konačnog odabira studija dobivenu stipendiju mogu uzeti kao argument koji će ih usmjeriti prema našem Veleučilištu i studiju Računarstva.

Tijekom trajanja stipendije, Veleučilište i tvrtka partneri su koji zajednički evaluiraju studentovo ispunjavanje nastavnih obveza. Sve konstrukcijske vježbe, projekti, stručna praksa, kao i završni rad, prilagođeni su tehnologijama i programskim tehnologijama koje stipenditor koristi, a u mogućnosti smo kreirati i specijalizirane izborne predmete, koji studenta usmjeravaju u usko područje, sukladno željama stipenditora. Kruna svega je izrađen završni rad u komentorstvu sa zaposlenicima stipenditora, koji studenta praktički uvodi u zaposlenje.

Specifičnost tog modela je u tome što je prvih pola godine “probni” period, kako bi se nakon odrađenog prvog semestra zajednički donijela odluka o tome nastavlja li se stipendiranje ili ne. U slučaju odustajanja u tom trenutku, student nije dužan vraćati stipendiju.

Model je otvoren za sve potencijalne stipenditore, čija djelatnost je registrirana u ICT domeni, te nikoga posebno ne bismo izdvajali, a natječaji za stipendije objavljuju se i periodički obnavljaju na našim web-stranicama.

Više: Veleučilište u Virovitici - "S fakulteta na posao" jedinstveni model stipendiranja

###

Studenti imaju sveobuhvatnu podršku

dr. sc. Domagoj Tolić, predavač na studiju Web and Mobile Computing, RIT Croatia
dr. sc. Domagoj Tolić, predavač na studiju Web and Mobile Computing, RIT Croatia

Matično sveučilište u SAD-u, RIT, pa sukladno tome i mi, kao njihov kampus u Europi, prepoznato je po tzv. career-oriented education. Drugim riječima, fokus je na prenošenju znanja i razvoju vještina kod studenata, koje će ih adekvatno pripremiti za tržište rada i poslove sadašnjosti i budućnosti!

Studenti iskustvo stječu kroz 800 sati obveznog i pomno osmišljenog programa stručne prakse u tvrtkama, gdje ih se priprema za situacije u stvarnom poslovnom okruženju. Praksu izvode u tvrtkama kao što su Async Labs, Bit4Bytes, Cinnamon Agency, Croz, Enum Software, Ericsson Nikola Tesla, HR Cloud, Infoart, Laus CC, Megatrend, mStart, Perpetuum Mobile, PHOBS, Span, t-matix engineering, Verso Altima Group, i ZIRA.

Uz nastavnike, naši studenti uživaju podršku Ureda za karijere. Karijerni savjetnici pomažu im u planiranju karijere, uspostavi kontakata s potencijalnim poslodavcima i pronalasku stručne prakse. Uz to, za studente organiziramo brojna gostujuća predavanja stručnjaka iz industrije, sada u online okruženju, gotovo na tjednoj bazi. Jedan od najvažnijih događanja je Dan karijera, događanje umrežavanja s poslodavcima. Ove godine konferencija je održana online. Tijekom tri dana studenti su imali prilike razgovarati s predstavnicima 120 kompanija, od čega je više od 50 renomiranih lokalnih i regionalnih kompanija relevantnih u IT industriji, kao što su Five, Infinum, Microblink, Photomath, IBM (Slovačka), TalentLyft, KING ICT i Cloudsense.

Uz spomenuto, studenti četvrte godine svoj završni rad, bez kojeg ne mogu diplomirati, rade na konkretnim poslovnim primjerima kompanija u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine klijenti na čijim projektima studenti rade uključuju renomirane tvrtke Rimac Automobili i GDi.

Više: RIT Croatia - Programiranje na američki način

###

Potičemo poduzetničke ideje studenata kroz Startup akademiju

prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike
prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

FOI je bio među prvim fakultetima koji su uveli stručnu praksu na diplomskom studiju, a ujedno bili smo među prvima koji su na instituciji realizirali Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Kroz novi nastavni plan na preddiplomskom studiju Informacijski i poslovni sustavi uspostavljen je “job shadowing”, model koji za studenta predstavlja prvi doticaj s tržištem rada. Danas imamo bazu s više od 500 poduzeća. S poduzećima provodimo uspješne projekte, kao što su Tjedan karijera, okrugli stolovi, pozvana predavanja, ali i odlasci u studijske posjete poduzećima. Na zadnjem Tjednu karijera realizirano je čak 70 aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama. Takav tip aktivnosti pridonosi usavršavanju i potrebi da ostanemo konkurentni na tržištu.

Od početka akademske godine održano je 10-tak pozvanih predavanja, na kojima su sudjelovala poduzeća koja djeluju u strateškim područjima FOI-ja, poput CROBA, Mobilisis, Erste banke, Q agency i CAD-ING. Radionice su održale Financijska agencija, zatim varaždinska podružnica IBM-ove tvrtke ecx.io i agencija za digitalni marketing Arbona. One su održane i u sklopu SPECK akademije, a obuhvaćale su gradivo iz svijeta HTML-a, CSS-a, JavaScripta i Reacta. S Arbonom provodimo Akademiju digitalnog marketinga, za koju, kao i za druge aktivnosti, studenti iskazuju interes. U suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin, pokrenuta je Startup akademija kao program podrške studentima u razvoju poduzetničke ideje, kao i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Podršku pruža FOI alumni, poput vlasnika agencije za digitalni marketing Point Visible. Uspješnu suradnju s nizom partnerskih poduzeća iz IT i telekomunikacijskog sektora u gradu Varaždinu, ali i nacionalno, nastavljamo novim ugovorima o suradnji (primjerice s poduzećem CRATIS), kao i realizacijom novih aktivnosti u povezivanju poslodavaca i naših studenata.

Više: Fakultet organizacije i informatike - Novi moderni sveučilišni i stručni program

###

Praksa kod hrvatskih poduzetnika, ali i u inozemstvu

izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, pročelnica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci
izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, pročelnica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci

Već nekoliko godina na diplomskom studiju uspješno provodimo stručnu praksu u tridesetak tvrtki s kojima Odjel za informatiku ima potpisane ugovore, a od iduće akademske godine provodit ćemo je i na preddiplomskom studiju. Nismo se ograničili samo na tvrtke u Hrvatskoj, studenti praksu mogu odrediti i u inozemstvu, u okviru programa ERASMUS. Dosad su studentima najpopularnije inozemne tvrtke bile one iz Trsta, kod kojih su, uz stručnu praksu, izrađivali i diplomski rad.

Cilj stručne prakse omogućiti je studentima da primijene i prošire kompetencije stečene tijekom studija (znanja, vještine, samostalnost i odgovornost) u poslovnom okruženju. Međutim, generičke i praktične kompetencije studenti stječu i kroz različite vježbaonice, natjecanja i case-study radionice, na kojima se suočavaju s realnim problemima, rješavaju složene problemske zadatke i potiču na timski rad. Dodatno na pojedinim kolegijima, kao gosti predavači, sudjeluju renomirani stručnjaci iz gospodarstva, koji predstavljaju svoju praksu i iskustva, vezano za razvoj računalnih igara, razvoj mobilnih i web-aplikacija i korištenje Amazon web-servisa, primjenu Scruma i Agilnih metoda, primjenu podatkovnih znanosti u različitim domenama primjene i slično. Periodički organiziramo okrugle stolove i diskusije s poslodavcima, a povratne informacije koristimo za osuvremenjivanje studijskih programa.

Redovito organiziramo i otvorena BusinessClass predavanja, na kojima se tvrtke mogu predstaviti i održati radionice za studente. Time se gradi suradnja s gospodarstvenicima i razmjenjuju saznanja o dostignućima na području znanosti i mogućnostima komercijalne primjene. Jedan uspješan primjer transfera znanja, nagrađen 2019. godine od Zaklade Sveučilišta u Rijeci i partnera, jest poslovna suradnja s tvrtkom OmoLab d.o.o., u okviru koje je razvijan algoritam za mobilnu aplikaciju koja pomaže disleksičarima u čitanju.

Više: Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci - Vrhunski uvjeti i suvremen program

###

Važno je tijekom studija osjetiti poslovno okruženje

prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN’
prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN’

Od samih početaka VERN’ je bio usmjeren prema suradnji s gospodarstvom zbog tri razloga. Prvo, u komunikaciji s poslovnim sektorom imamo priliku dobivati povratne informacije o znanjima i vještinama koje se traže na tržištu te slijedom toga radimo prilagodbe u studijskim programima. Drugo, naši studenti tijekom studiranja obavezni su odraditi praksu u poslovnom sektoru. Treće, ostvarujemo suradnju s tvrtkama partnerima na čijim projektima rade studenti tijekom studiranja i tako stječu dodatna znanja, kao i kontakte u poslovnom sektoru. Na temelju navedenih iskustava, u suradnji s poslovnim sektorom, razvili smo platformu EducationmeetsBusiness koja objedinjuje studentsku praksu, rad studenata na projektima tvrtki partnera, organizaciju različitih radionica za studente za razvoj karijera, studentsko savjetovalište i druge aktivnosti, a sve u cilju pružanja podrške našim studentima za što bržu i kvalitetniju transformaciju iz studentskog prema poslovnom okruženju. Neke od tvrtki s kojima su VERN’-ovi studenti dosad već surađivali su Combis, Uber, Rimac, Ericsson Nikola Tesla, Nokia Hrvatska i mnoge druge.

Takav pristup važan je kako bi studenti već tijekom studiranja mogli osjetiti poslovno okruženje kroz različite aktivnosti, te uvidjeti koja znanja i vještine trebaju razvijati za prvo radno mjesto. U većini slučajeva, oni kroz praksu i rad na projektima ostvaruju i prve kontakte s budućim poslodavcima, koji tako stječu uvid u njihove radne navike i kompetencije, pa takva suradnja nerijetko rezultira i prvim poslovnim ponudama. Posebno u dinamičnom sektoru IT-a.

I nama je kao instituciji posebno važna kontinuirana suradnja s poslovnim sektorom, jer tako uočavamo tržišne trendove i sukladno njima dizajniramo i prilagođavamo naše studijske programe. Tako smo razvili i sveučilišni preddiplomski studij Interneta stvari (IoT), u čijem smo se razvoju savjetovali s najuspješnijim IT kompanijama u Hrvatskoj.

Više: Sveučilište VERN’ - Internet of Things najnoviji je tehnološki eldorado

###

Studenti i profesori rade zajedno na projektima

Dalibor Bužić, pred., prodekan za nastavu, VSITE
Dalibor Bužić, pred., prodekan za nastavu, VSITE

VSITE stavlja poseban naglasak na suradnju s gospodarstvom, u čemu u velikoj mjeri pomaže mreža naših alumnija koji su zaposleni u cijelom spektru hrvatskih i međunarodnih tvrtki. Neke od medijski poznatijih novih tvrtki, u kojima su zaposleni naši studenti, su: Rimac automobili, Infobip, Infinum i Nanobit.

VSITE surađuje s nizom poznatih tvrtki, u kojima naši studenti obavljaju studentsku praksu. Lista je vrlo široka i kreće se od poznatijih tvrtki kao što su Pliva, INA, Erste banka, Ericsson Nikola Tesla, IN2, Combis i SPAN, do niza manjih lokalnih subjekata, među kojima su i startupovi koje su osnovali naši bivši, ali i sadašnji studenti, kao što je Bumblepie, Cactus code i dr.

VSITE sudjeluje u nizu zajedničkih komercijalnih projekata u koje su uključeni naši studenti i zaposlenici. Posebno moramo istaknuti projekt praćenja suspektnog ponašanja kupaca, jedan od najvećih financiranih projekata EU iz područja umjetne inteligencije, koji izvodimo u suradnji s tvrtkom Husar.

Kad govorimo o suradnji s gospodarstvom, svakako želimo istaknuti i dugogodišnje partnerstvo s grupom STORM, jednim od regionalnih lidera u području implementacije hardverske i mrežne infrastrukture. Dio nastave izvodi se u prostorijama te tvrtke, koja našim studentima omogućuje pristup najmodernijoj opremi i djelovanje u realnom poslovnom okruženju.

Naši profesori dolaze iz IT industrije i aktivno pomažu našim studentima u traženju zaposlenja. Planiranje karijera podigli smo na višu razinu osnivanjem Centra karijera. Cilj nam je objediniti cijeli proces, od dolaska studenata na VSITE, gdje ih kroz praktičnu nastavu želimo što brže i kvalitetnije osposobiti za rad, do ugovaranja prakse, gdje mogu upoznati potencijalne poslodavce i stvarnu radnu okolinu te zaključno, podrške u nalaženju zaposlenja ili pokretanja vlastitog projekta. Zajedno s našim rastućim alumni klubom, sigurni su da ćemo u budućnosti još uspješnije pomagati našim studentima da ostvare svoj puni potencijal.

Više: VSITE - Studij za budućnost, podatkovno inženjerstvo i strojno učenje

###

Surađujemo s brojnim perspektivnim tvrtkama

Đurđica Vukić, koordinatorica studija Računarstva, Visoka škola Aspira
Đurđica Vukić, koordinatorica studija Računarstva, Visoka škola Aspira

Od samih začetaka Visoka škola Aspira prepoznala je važnost uključivanja gospodarskih subjekata na svim područjima njezinog djelovanja, a posebno u pogledu kvalitete studiranja i unaprjeđenja položaja studenata pri izlasku na tržište rada. Brojni eminentni gospodarstvenici, predstavnici tvrtki, lokalne uprave i stručnih udruga aktivno sudjeluju u razvoju studijskih programa i nastavnog procesa kao članovi Gospodarskog savjeta Visoke škole Aspira, izvođača nastave, predlaganju tema završnih i diplomskih radova, stipendiranju studenata, te organizaciji i provedbi stručne prakse.

Osigurana stručna praksa od prve godine studiranja, kao dio studijskog programa, zaseban je kolegij te predstavlja jedan od najvažnijih oblika učenja. Uvođenjem učenja temeljenog na praktičnim projektima, mentorstva i programa stručne prakse omogućava se usvajanje praktičnih znanja i vještina, umrežavanje studenata sa poslodavcima kao i otvaranje prilika za zaposlenje već od prve studijske godine. Aspira ostvaruje usku i kvalitetnu suradnju sa tvrtkama Typeqast, HR Cloud, Sedam IT, Profico, Manas, Statim, Lama, Hattrick Psk, Extension Engine, Little Code, Pseudocode, Fractus, Travelsoft i dr., pružajući kontinuirani razvoj svih dionika procesa stručne prakse kroz diseminaciju znanja te mogućnosti za nove segmente suradnje – provođenje zajedničkih znanstveno – istraživačkih i inovativnih projekta.

Kompetencije koje se stječu visokim obrazovanjem osnova su za razvoj punog potencijala pojedinca. Kroz cijeli obrazovni proces, Centar za karijere Visoke škole Aspira prati umrežavanje, zapošljavanje i upravljanje karijerom studenata osiguravajući savjetodavnu, informativnu, edukativnu i istraživačku podršku. Posebni ciljevi Centra podrazumijevaju povećanje broja suradnji sa renomiranim tvrtkama kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini, uključivanje studenata u istraživačke i inovativne projektne aktivnosti, kao i stvaranje okruženja za razvoj studentskih start up poduzeća. Izgradnja karijere svakog naseg studenta osigurana je kroz kvalitetnu individualnu institucionalnu brigu od prvog dana studiranja pa i nakon završetka studija kroz aktivnosti Alumni kluba.

Više: Visoka škola Aspira - Siguran put do uspješne karijere u IT-u

###

Cjelovita priprema za pokretanje ICT startup tvrtke

prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi
prof. dr. sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi

Na Veleučilištu u Požegi od akademske godine 2021./2022. dostupan je studij Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo. Uprava Veleučilišta reagirala je na potrebe tvrtki u okruženju kojima kronično nedostaje visokoobrazovni kadar na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Pogledom na geografsku kartu Republike Hrvatske s ucrtanim visokoškolskim institucijama u kojima se može studirati informatika, očigledno je da na području središnjeg i južnog dijela Slavonije do sad nije postojao studij informatike. Novi studij Veleučilišta u Požegi „popunit“ će tu prazninu i omogućiti studentima da kroz studiranje steknu znanja i vještine s područja ICT-a koja će im omogućiti zapošljavanje u tvrtkama u okruženju, ali stečena znanja i vještine omogućit će im i da konkuriraju za posao na globalnoj razini.

Da bi ih što bolje pripremili za izazove koji ih čekaju, kontaktiran je cijeli niz institucija iz privatnog i javnog sektora, te je formalno ili neformalno s njima dogovorena suradnja. Ta suradnja odvijat će se na dva načina. U sklopu partnerstva u provedbi nastave dogovorena je suradnja sa tvrtkama Microsoft Hrvatska, Oracle Hrvatska, FINA, TIS Grupa d.o.o. i Konto d.o.o., a što se tiče stručne prakse Veleučilište je u proteklih pet godina sklopilo preko 1000 ugovora o suradnji s gospodarskim subjektima, a velik dio tih subjekata spreman je primiti i studente studija Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo na praksu.

Osim toga, važna komponenta na studiju je poslovno-tehnološki projekt za koji student u drugom semestru izabire temu. Projekt ga prati do kraja studiranja pri čemu ga kroz studij nadograđuje i usavršava, te prezentira u obliku završnog rada. Taj projekt nakon studija može poslužiti kao referenca za zapošljavanje u sklopu studentskog portfolija, ali iz projekta isto tako može izrasti i studentska startup tvrtka.

Više: Veleučilište u Požegi - IT studij koji priprema studenta za pokretanje startup tvrtke

###

Bug 341 travanj 2021.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?