Fakultet organizacije i informatike - Uvijek inovativan

I nakon 60 godina uspješnog djelovanja, FOI se može pohvaliti još modernijim i dodatno unaprijeđenim studijskim programima na preddiplomskoj razini, koje prate inovativne metode i tehnike poučavanja, modernizirani alati za rad sa studentima te još veća povezanost s IT sektorom

Bug native četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Svakim danom svjedočimo pojavi još novije tehnologije i modernih informatičkih alata, koje studenti FOI-ja moraju usvojiti kako bi nakon završetka studiranja bili konkurentni na tržištu rada. Stoga je FOI prilagodio i kontinuirano prilagođava svoje studijske programe i metode poučavanja zahtjevima brzorastućeg IT sektora. Umjetna inteligencija u poslovanju, umreženi sustavi i računalne igre, samo su jedan dio sveučilišnog studijskog programa FOI-ja, koji se, prema revidiranom nastavnom planu i programu, izvodi od prošle akademske godine na preddiplomskoj razini.

Od ove akademske godine, FOI je upisao prve studente i u novi revidirani preddiplomski stručni studij – Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja (ITDP), koji se interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje, izvodi na području cijele Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske (u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku). Stručni studij ima dva smjera – Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju, jer to je kadar koji tržište danas sve više traži!

Dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep predstavila nam je novitete u studijskim programima FOI-ja, primjenu inovativnih metoda poučavanja i smjernice daljnjeg razvoja…

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta organizacije i informatike

Još moderniji sveučilišni i stručni programi

Inovativni koncepti učenja i poučavanja oduvijek su imali važnu ulogu u provođenju nastavnog procesa na Fakultetu organizacije i informatike. Učenje temeljeno na radu (engl. work-based learning) i učenje temeljeno na rješavanju problema (engl. problem-based learning), s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja realnih problema, jasna je smjernica razvoja svih FOI-jevih studijskih programa. Informatička tehnologija interdisciplinarno je povezana sa svim područjima znanosti te predstavlja jedno od najvažnijih i najperspektivnijih gospodarskih područja današnjice. U tom području sve više nedostaje vrhunski obrazovanih stručnjaka, osposobljenih za savladavanje najsloženijih računalnih i informatičkih tehnologija. Upravo je zato FOI u posljednje dvije godine u potpunosti proveo reviziju svojih preddiplomskih studija u području informatike, i upisao prve generacije u revidirani preddiplomski sveučilišni studij Informacijski i poslovni sustavi te preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja.

Procesom revizije, na studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi, od akademske godine 2020./2021. napravljen je iskorak u četiri nova područja, odnosno modula, koji na prvoj i drugoj godini studija studentima omogućuje polaganje iste grupe obaveznih predmeta, a na trećoj godini omogućuju im se nove četiri grupe izbornih predmeta prema sljedećim modulima – Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Stručni studijski program Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, koji povezuje informacijsku tehnologiju i digitalno poslovanje, važan je za stjecanje kompetencija koje su prepoznate i tražene na IT tržištu. Polaznici ovog studija usvajaju temeljne metode razvoja informacijskih sustava u području modeliranja i izgradnje programskih rješenja, izučavaju razvoj igara te njihovo povezivanje s drugim sustavima, ali dodatno stječu znanja kako se kreće životni ciklus proizvoda, usluge, kao i životni ciklus razvoja informacijskog sustava. Na prvoj godini studija studentima se omogućuje polaganje iste grupe obaveznih predmeta, a na drugoj godini omogućuje im se izbor jednog od ponuđenih smjerova. Studentima se na drugoj godini studija pruža znatno veći broj zajedničkih izbornih predmeta, a na trećoj godini studija postoji veliki broj izbornih predmeta koji su predviđeni za pojedini smjer. Većina izbornih predmeta (zajednički i za smjerove) posebno su usmjereni na praktične vještine iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT).

Razvoj aplikacija

Razvoj aplikacija stvara temeljnu podlogu za primjenu informacijske tehnologije u okviru suvremenih organizacija. Razumijevanjem principa i iskustvom u razvoju aplikacija na tri najvažnije platforme (Windows, web i mobilne), studenti će biti spremni za potrebe tržišta rada u području IKT-a te će se lako uključiti u timove koji razvijaju aplikacije u različitim domenama. Svoju specijalizaciju mogu produbiti odabirom svog skupa izbornih predmeta, posebno na trećoj godini, kada se odabiru izborni predmeti smjera (primjerice, Uvod u računalne igre, Administracija poslužitelja, Internet stvari, Računarstvo u oblaku).

Informatička podrška poslovanju

Za uspješnu primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u poslovnom okruženju potrebno je osigurati učinkovito komuniciranje kojim će se olakšati uvođenje i primjena programske podrške u poslovanju, pripremiti potrebni elementi za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka i rješavanje problema u domeni poslovanja, i to u cilju podizanja razine digitalne transformacije poslovnih subjekata. Svoju specijalizaciju mogu produbiti odabirom svog skupa izbornih predmeta, posebno u trećoj godini, kada se odabiru izborni predmeti smjera (primjerice, Primjena CMS-a u poslovanju, Osnove IT menadžmenta, Poslovni rizici, Primjena umjetne inteligencije u poslovanju).

Djelujući u interdisciplinarnom području, Fakultet organizacije i informatike obrazuje studente i na sveučilišnom studijskom programu Ekonomika poduzetništva u polju ekonomije (preddiplomski i diplomski studij), ali i na poslijediplomskom doktorskom studiju Informacijske znanosti, kao i poslijediplomskim specijalističkim studijima Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava i Menadžment poslovnih sustava te novouvedenom specijalističkom studiju na poslijediplomskoj razini E-učenje u obrazovanju i poslovanju, koji je već prve godine izvođenja privukao izrazito velik broj polaznika.

 

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?