Dekani i voditelji studija - Podrška za startup ideje i projekte

I ove godine napravili smo sveobuhvatnu temu tj. vodič za buduće studente informatičkih i srodnih smjerova. U nastavku pročitajte kratke izjave koje su dekani, prodekani i voditelji studija dali za Bug

Vinko Krištić četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Naslovna fotografija: RIT Croatia

PITANJE: Hrvatska sve više, osim po turizmu, postaje poznata i po IT industriji. Tome svjedoče brojne globalno uspješne domaće tehnološke tvrtke, ali i startupi sa zanimljivim i uspješnim tehnološkim idejama. Kako potičete poduzetničko razmišljanje i projekte kod vaših studenata? Startupske ideje često zahtijevaju i nova znanja i vještine – od robotike i umjetne inteligencije, do blockchaina ili razvoja videoigara. Prilagođavate li vaše studijske programe traženim tržišnim trendovima?

► Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Pomoć pri komercijalizaciji inovacija

Matija Srbić, voditelj SPOCK-a, FER
Matija Srbić, voditelj SPOCK-a, FER

Na FER-u je 2016. godine pokrenut startup inkubator SPOCK. Inicijalno zamišljen kao inkubator za studente FER-a koji žele raditi na razvoju svojih startupskih ideja, SPOCK je u posljednjih nekoliko godina postao polazna točka za komercijalizaciju inovacija za mnoge znanstveno-istraživačke timove sastavljene od studenata i istraživača s cijelog Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je kroz program prošlo više od 125 polaznika, a najuspješniji timovi su za daljnji razvoj svojih startupa osigurali više od milijun kuna. Kroz SPOCK-ov šestomjesečni program startup edukacije studenti i istraživači razvijaju kreativnost i poduzetnički način razmišljanja te validiraju svoje ideje i ispituju njihov poslovni potencijal, vođeni vrhunskim predavačima i startup mentorima.

Osim preko SPOCK-a, studenti i istraživači FER-a mogu dobiti potporu za razvoj svojih visokoinovativnih startupa kroz Erasmus+ projekt "Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists (COGSTEPS)", koji se provodi u suradnji s partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. U sklopu Cogstepsa radi se na web-platformi koja će omogućiti lakšu tranziciju iz akademskog u startup svijet te se organiziraju edukacije fokusirane na različite faze razvoja startupa.

Trenutačno je u pripremi i venture builder, uz pomoć kojeg će FER, Inovacijski centar "Nikola Tesla", uspješni hrvatski startupi i korporacije zajednički raditi na razvoju visokoinovativnih startupa.


► Fakultet organizacije i informatike, Varaždin

Stručna praksa na svim razinama studija

prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike
prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

FOI je bio među prvim fakultetima koji su uveli stručnu praksu na diplomskom studiju, a ujedno bili smo među prvima koji su na instituciji realizirali Centar za podršku studentima i razvoj karijera. Kroz novi nastavni plan na preddiplomskom studiju Informacijski i poslovni sustavi uspostavljen je "job shadowing", model koji za studenta predstavlja prvi doticaj s tržištem rada. Danas imamo bazu s više od 500 poduzeća. S poduzećima provodimo uspješne projekte, kao što su Tjedan karijera, okrugli stolovi, pozvana predavanja, radionice i odlasci u studijske posjete poduzećima. Na zadnjem Tjednu karijera, našem najvećem događanju koje organiziramo za studente, realizirano je čak 70 aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama. Takav tip aktivnosti pridonosi usavršavanju i potrebi da ostanemo konkurentni na tržištu. Na FOI-ju redovito uključujemo tvrtke iz gospodarskog sektora u nastavne procese, a tome svjedoči izvrsna suradnja koju imamo s tvrtkama, poput tvrtki CROBA, Mobilisis, Erste banke, Q agency, CAD-ING, ecx.io (IBM), Arbona, SPECK, Point Visible, Poslovna inteligencija i dr. I dalje nastavljamo s umrežavanjem i sklapanjem novih ugovora o suradnji, kao i realizacijom novih aktivnosti u povezivanju poslodavaca i naših studenata.

U suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin (TPV), provodimo i program Startup akademija. Radi se o programu podrške studentima u razvoju poduzetničke ideje, kao i upravljanju vlastitim poduzetničkim pothvatom. Trenutačno u programu imamo razvoj startup tvrtke koju osniva naš student, a smještena je u inkubacijskom prostoru Tehnološkog parka u Varaždinu. Inače, više od 40 posto tvrtki koje su smještene u TPV-u, u vlasničkoj ili suvlasničkoj strukturi imaju naše bivše studente. To govori u prilog činjenici da je FOI fakultet koji studentima uspješno prenosi informatička znanja i poslovne vještine.

Više: Fakultet organizacije i informatike - Uvijek inovativan


► Visoka škola za informacijske tehnologije (VSITE), Zagreb

Jačanje suradnje s IT tvrtkama

Jurica Đurić, prodekan za razvoj i gospodarstvo, VSITE
Jurica Đurić, prodekan za razvoj i gospodarstvo, VSITE

VSITE svoj razvoj temelji na intenzivnoj suradnji s IT tvrtkama. On može biti nositelj industrijskih istraživanja i sudjelovati u eksperimentalnom razvoju digitalnih proizvoda koji su ključni za ostvarivanje složenih projekata digitalizacije proizvodnje i poslovnih sustava. Primjer takvog projekta je suradnja VSITE-a s tvrtkom Husar, koja je nositelj projekta EU o primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja u detekciji suspektnog ponašanja.

Suradnjom s IT tvrtkama VSITE se razvija kao inkubator prvostupnika i stručnih specijalista inženjera informacijskih tehnologija, koji imaju stručna znanja i vještine u znanstvenom polju računalstva potrebna brzorastućim IT tvrtkama. Za naše alumnije i druge IT stručnjake organiziramo i programe cjeloživotnog obrazovanja, u skladu s potrebama IT sektora. Za polaznike tih programa organiziramo predavanja, auditorne vježbe, laboratorijske vježbe, radionice i konzultacije prema potrebama njihove organizacije ili prema njihovom planu osobnog razvoja. Prema našim analizama, takvi polaznici su postigli bolje rezultate nego na sličnim kratkotrajnim tečajevima koje su prethodno pohađali i stekli teorijska i praktična znanja i vještine koje mogu odmah primijeniti na svom radnom mjestu.

Posebno smo zainteresirani za suradnju s tvrtkama koje mogu primiti naše studente preddiplomskog studija na studentsku praksu i uključiti ih u svoje redovne aktivnosti. Tako studenti dobivaju osjećaj što ih u budućnosti čeka na radnom mjestu. Velik broj naših studenata nakon prakse zapošljava se u organizacijama u kojima su odradili praksu, što smatramo dokazom da su na VSITE-u dobili potrebna stručna znanja i vještine za brzo uključivanje u rad IT tvrtki i IT službi.

Više: VSITE - Studij, uz naglasak suradnje s gospodarstvom i poduzetnicima


► Fakultet informatke i digitalih tehnologija, Rijeka

Promjene u studijskom programu na diplomskoj razini

izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci
izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić-Kos, dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci

Vesele nas uspjesi IT tvrtki u Hrvatskoj i njihov nagli razvoj te svojim studijskim programima želimo osigurati potrebna znanja i vještine za zaposlenje u toj propulzivnoj grani industrije. Fakultet informatike i digitalnih tehnologija kontinuirano prati trendove u nastavi i znanstvenim istraživanjima iz raznih područja, od analize društvenih mreža, razvoja videoigara i multimedijskih sustava, do obrade velikih skupova podataka, razvoja modela strojnog i dubokog učenja i umjetne inteligencije. Najnovija znanstvena dostignuća i trendove integriramo u nastavu i projektne aktivnosti, kako bismo našim studentima omogućili stjecanje relevantnih znanja i vještina iz područja IT-a.

Kako živimo u svijetu digitalnih transformacija i intenzivne primjene informatike u svim sferama društva, cilj nam je da postanemo punkt intenzivnog razvoja te da rastemo i jačamo povezanost sa zajednicom i gospodarstvom kroz transfer znanja. Upravo smo napravili reviziju diplomskog studija, koji je profiliran u dva modula: Poslovnu informatiku, koja se fokusira na digitalnu transformaciju i inovaciju, marketing, startup tvrtke i poslovnu analitiku te Inteligentne i interaktivne sustave, u kojima je i naglasak na primjeni umjetne inteligencije, strojnog i dubokog učenje, te na podatkovnoj znanosti i analitici podataka velikog obujma.

Studente potičemo da rade na konkretnim zadacima i studijama slučaja, definiraju i razvijaju svoja aplikativna rješenja i modele te da sudjeluju u znanstvenim i stručnim projektima. Tijekom studija studenti dodatno stječu poduzetničke, organizacijske i prezentacijske vještine, znanja o osnovama ekonomike, digitalnog marketinga, te upravljanja informatičkim projektima i informacijskom sigurnošću, što pridonosi njihovoj sposobnosti kreiranja suvremenih tehnološki inovativnih poduzeća.

Više: Fakultet informatike i digitalnih tehnologija - Studijski program u smjeru mikro kvalifikacija


► Visoko učilište Algebra

Studentima pomažemo i kroz naš vlastiti startup inkubator

doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra
doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

Znanje je najveći kapital koji naši studenti i polaznici naših edukacija posjeduju. Uloga Algebre, kao svojevrsnog huba digitalnog znanja u Hrvatskoj, potaknuti je njihov poduzetnički duh te da, korištenjem svih dostupnih resursa i dodatnim razvojem kompetencija, stvaraju projekte kojima će dodatno razvijati IT, kreativnu i druge industrije u Hrvatskoj. U nastojanju da potičemo dodatni razvoj studenata, od prve godine studija povezujemo ih s budućim poslodavcima, osiguravamo im profesionalni razvoj u poticajnom i kreativnom okruženju te im, kroz vlastiti startup inkubator, pružamo platformu za stjecanje dodatnih znanja i jačanje konkurentnosti na tržištu rada.

Visoko učilište Algebra već 24 godine uspješno sudjeluje u kreiranju smjera razvoja digitalne budućnosti Hrvatske. Broj studenata koji su završili neki od naših studijskih programa dosegao je gotovo brojku od 800 diplomanata. Od početka svog rada fokusirali smo se na to da polaznicima pružimo primjenjiva znanja, koja će sutra moći primjenjivati na tržištu rada, a u prilog uspješnosti takvog pristupa govori i činjenica da se 96 posto naših studenata zaposli u struci tri mjeseca nakon diplome. Algebra trenutačno broji i stotine alumnija zaposlenih u vodećim svjetskim i hrvatskim kompanijama, stoga naše studente danas možete pronaći u uredima istaknutih domaćih i stranih tvrtki poput Amazona, Googlea, Microsofta, IBM-a, Infobipa, Rimac Automobila i mnogih drugih. Zanimljivi projekti, interaktivna predavanja, vrhunski predavači i studijski programi koji razvijaju kompetencije za zanimanja budućnosti, samo su neki od razloga zašto iz godine u godinu rušimo rekorde u rastu broja upisanih maturanata.

Više: Visoko učilište Algebra - Gotovo četvrt stoljeća kreiramo smjer digitalne budućnosti Hrvatske


► RIT Croatia

Potičemo studente da sami odrede smjer karijere

dr. sc. Alan Mutka, predavač i voditelj studija Informacijskih tehnologija, RIT Croatia
dr. sc. Alan Mutka, predavač i voditelj studija Informacijskih tehnologija, RIT Croatia

RIT je prepoznat po adekvatnoj pripremi studenata za tržište rada. To činimo na mnoge načine – od toga da studenti na svim kolegijima IT programa imaju projekte koji se baziraju na stvarnim poslovnim potrebama i slučajevima, do toga da studenti četvrte godine svoj završni rad rade rješavajući stvarne poslovne izazove kompanija u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine rade na projektima tvrtki Rimac Automobili te Async Labs, a u prijašnjim godinama to su bile renomirane tvrtke kao što su A1, Siemens, Poliklinika Bagatin, Kvarner Cluster te mnoge druge.

Specijalistička znanja, koliko god bila izbrušena, danas nisu više dovoljna. Kritičko razmišljanje je u srži načina kako obrazujemo studente – učimo ih kako pristupiti rješavanju problema, bez obzira na tehnologiju u kojoj rade, te kako se to odražava na krajnje korisnike i njihove potrebe. Uz kontinuiranu prilagodbu postojećih studijskih programa traženim tržišnim trendovima te uvođenjem izbornih predmeta iz struke, naši studenti imaju mogućnost kombinirati predmete IT studija s predmetima iz, primjerice, međunarodnog poslovanja, ali i antropologije, sociologije, i slično; u budućnosti će ih moći kombinirati s predmetima poput 3D modeliranja i dizajna.

Takav sveobuhvatni pristup daje im širinu znanja koja je danas, kad se suočavamo sa sve kompleksnijim problemima, itekako važna. Zanimljivo je da je 25% svih diplomanata RIT Croatia završilo upravo u poduzetničkim vodama. No, nama je prije svega cilj studentima omogućiti da sami uvide u kojem smjeru žele razvijati svoju buduću karijeru – kao dio malog ili velikog sustava, ili, pak, samostalno. Tome pomaže kontinuirana suradnja studenata s različitim tvrtkama, ali i odrađivanje programa stručne prakse, koji im pomaže da upoznaju različite poslovne sustave, ali i razviju vlastite poslovne ideje.

Više: RIT Croatia - Američko obrazovanje priprema studente za tržište rada već tijekom studija


► Fakultet informatike u Puli

Razvijamo FIPUlab s ciljem istraživanja i razvoja

izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli
izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta informatike u Puli

Svojim aktivnostima na FIPU nastojimo dati doprinos istraživanju i razvoju, ključnom dijelu ICT sektora, koji inače bilježi oko 6,4% udjela u ukupnom izvozu Hrvatske. Budući da djelujemo unutar integriranog sveučilišta, na raspolaganju su nam i resursi ostalih sastavnica, čime postižemo veću sinergiju, prilagodljivost i učinkovitije korištenje resursa.

Na FIPU kontinuirano poboljšavamo studijske programe informatike. Prema strategiji Sveučilišta, FIPU sudjeluje u projektima izgradnje startup kampusa. Uz stručnu praksu s 30-ak ICT kompanija, provodimo i program Praktikuma, koji uključuje ICT stručnjake iz prakse, koji preko dediciranih trackova omogućuju studentima stjecanje praktičnih znanja i vještina. U tijeku je sklapanje ugovora o suradnji na specifičnim projektima podizanja IT sposobnosti i digitalnih kompetencija s kompanijama u okruženju, a sudjelujemo i u inicijativi EDIH Adria (European Digital Innovation Hub).

U posljednje dvije godine razvijamo FIPUlab, laboratorij za istraživanje i razvoj, koji okuplja eksperte za digitalnu transformaciju (posebice usmjereno na procesnu znanost i hiperautomatizaciju procesa), strojno učenje, blockchain tehnologije te IoT tehnologije. U rad laboratorija uključeni su i najbolji studenti Fakulteta, koji se radom na projektima i zadacima razvijaju i usmjeravaju u pojedinim područjima računalnih i informacijskih znanosti. Posebice smo orijentirani na generiranje poslovnih ideja te razvoj inovativnih proizvoda i usluga, samostalno i/ili u suradnji s domaćim ICT kompanijama. Time postižemo i jedinstveno studentsko iskustvo, koje za rezultat ima stvaranje potencijalnih startupa i inovativnih produkata koji mogu biti pokretač razvoja zajednice.

Više: Fakultet informatike u Puli - Najmoderniji developerski programi studiranja


► Veleučilište u Požegi

Više kolegija vezanih uz AI tehnologije

doc. dr. sc. Robert Idlbek, profesor na Veleučilištu u Požegi
doc. dr. sc. Robert Idlbek, profesor na Veleučilištu u Požegi

Studentima Veleučilišta u Požegi se postupno kroz različite oblike nastave razvija poduzetnički duh i izgrađuje pozitivan poduzetnički stav. Studenti shvaćaju da se pokretanjem poduzetničke aktivnosti nastoji riješiti neka osobna, društvena i/ili tržišna potreba ili problem. Individualnim pristupom svakog studenta motiviramo za razvoj osobnog poduzetničkog potencijala.

Jedna zanimljivost, a koja predstavlja okosnicu cijelog studija, predstavlja Poslovno Tehnološki Projekt. Studenti u sklopu PTP-a izrađuju analizu tržišne opravdanosti poslovne ideje i projektnog prijedloga te analiziraju mogućnosti pokretanja mikro ili malog poduzeća prepoznavanjem postojećih resursa i inovativnih rješenja. Studente se usmjerava na "research and business" model, gdje svoje ideje i znanje pretvaraju u radna mjesta i lakše se snalaze u realnom sektoru.

Nadalje, studenti se upoznaju i s primjerima dobre prakse te im se predstavljaju uspješne poduzetničke priče ili uspješni projekti kroz gostovanje stručnjaka iz prakse. Primjerice, jedan od gostiju je i Dejan Iličić, voditelj i idejni začetnika AI Centra Lipik.

Područje umjetne inteligencije pokriveno je kroz nekoliko kolegija. Prije svega, to su kolegiji u kojima studenti uče programirati u Pythonu, koji se na tom području najviše primjenjuje, preko onih koji pokrivaju Linux, pa do samih kolegija kao što su Uvod u strojno učenje ili Primjena IoT-a. Primjerice, veleučilište trenutačno razvija vlastito autonomno vozilo koje će se koristiti u poljoprivredi, što studentima omogućuje da ga kroz svoje projekte i završne radove nadograđuju i upoznavaju se s robotikom i AI tehnologijama. Program studija koji izvodimo je nov, izrađen prije 2-3 godine, tako da se tematike blockchaina, kriptovaluta, distribuiranih aplikacija i robotike obrađuju kroz više kolegija i stručnih praksi.

Više: Veleučilište u Požegi - Kvalitetan program i tradicija kao jamstvo uspjeha


► Fakultet računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku

Natječaj Pro-Student kao pomoć pri ostvarivanju ideja

prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan Fakulteta računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku
prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan Fakulteta računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku

Osim kroz integriranje sadržaja iz područja poduzetništva i projektnog menadžmenta u svoje studijske programe, FERIT svojim studentima pruža podršku u razvoju njihovih ideja i poduzetničkih ambicija preko natječaja Pro-Student. Studenti tako dobivaju podršku za razvoj svoje ideje, bilo da je riječ o prijedlozima s komercijalnim potencijalom, znanstveno-istraživačkom komponentom (ZIPS-poziv) ili o prijedlogu realizacije prototipa, kojim studenti mogu razvijati svoju kreativnost i vještine (ZAPRO-poziv). U posljednje vrijeme, sve veći broj naših studenata osniva startup tvrtke nakon završetka studija, što ukazuje da napredujemo i u tom segmentu obrazovanja budućih stručnjaka.

Razvoj IT sektora i primjene digitalnih tehnologija u različitim gospodarskim granama nameće kontinuirano unapređivanje naših studijskih programa. Uz to, moramo voditi računa i o budućim potrebama te integrirati nove spoznaje u svoje studijske programe, kako bismo obrazovali kadar koji će biti spreman i na primjenu tehnologija koje tek dolaze. Prednost FERIT-a je iznimno propulzivan gospodarski sektor u bliskom okruženju, s kojim ostvarujemo iznimno dobru suradnju. Uz provedbu stručnih projekata u suradnji s Fakultetom, održavanje gostujućih predavanja i provedbu stručnih praksi, tvrtke aktivno sudjeluju u planiranju i provedbi izmjena studijskih programa, što našim studentima osigurava stjecanje novih znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Najnoviji primjeri takve suradnje su uspješno dovršeni projekti, kroz koje su razvijeni standardi zanimanja i kvalifikacija na nacionalnoj razini te unaprijeđeni naši studijski programi.

Više: FERIT - Regionalni lider u IT obrazovanju


► Visoka škola Aspira, Split

Stručna praksa kao zasebni kolegij

Alen Jerkunica, dekan Visoke škole za menadžment i dizajn Aspira
Alen Jerkunica, dekan Visoke škole za menadžment i dizajn Aspira

Jako nam je važno da studenti Računarstva, ali i svih drugih Aspirinih studija, steknu vještinu kritičkog razmišljanja i prepoznavanja potencijalnih poslovnih niša te da osjećaju punu podršku koji im Aspira pruža u svakoj njihovoj poduzetničkoj ideji. Vjerujemo da su znanje, kadar i tehnologija koju Aspira posjeduje, odličan vjetar u leđa našim studentima na putu prema realizaciji njihovih ideja.

Osigurana stručna praksa od prve godine, kao dio studijskog programa, zaseban je kolegij te predstavlja jedan od najvažnijih oblika učenja. Uvođenjem učenja temeljenog na praktičnim projektima i mentorstvima kroz program stručne prakse omogućuje se usvajanje praktičnih znanja i vještina, umrežavanje studenata s poslodavcima, kao i otvaranje prilika za zaposlenje već od prve studijske godine. Aspira ostvaruje usku i kvalitetnu suradnju s tvrtkama Typeqast, Span, Codeasy, HR Cloud, Sedam IT, Profico, Manas, Statim, Lama, Hattrick Psk, Extension Engine, Little Code, Pseudocode, Fractus, Travelsoft i dr., pružajući kontinuirani razvoj svih dionika procesa stručne prakse kroz diseminaciju znanja te mogućnosti za nove segmente suradnje – provođenje zajedničkih znanstveno-istraživačkih i inovativnih projekta.

Također, kako bi svi studenti stekli potrebna znanja za realizaciju svojih ideja, u nastavne programe studija uveli smo niz kolegija koji se odnose na poduzetništvo, pa je tako na studiju Računarstva kolegij Ekonomika startup poduzeća, koji ima za cilj omogućiti studentima usvajanje poduzetničkih znanja i vještina te njihovu primjenu u razvoju inovativnih IT proizvoda i usluga. Osim toga, i kroz izvannastavne aktivnosti potičemo studente da se okušaju u novim izazovima te da osmisle nešto vlastito. Od akademske godine 2021./22. Tech klub i Poduzetnički klub na Aspiri usko surađuju na zajedničkim inicijativama te, uz potpunu institucijsku podršku u edukaciji, informiranju i umrežavanju, u planu su realizacije studentskih multidisciplinarnih projekata.

Iznimno smo fokusirani na trendove u industriji, i u svakom trenutku spremni smo na prilagodbu, promjenu, rast i napredak, u skladu sa situacijom na tržištu. Zbog toga svi diplomirani studenti imaju aktualna i globalno primjenjiva znanja.

Više: Visoka škola Aspira - S praksom od 1. godine studija do sigurnog zaposlenja u IT-u

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?