Fakultet informatike i digitalnih tehnologija - Studijski program u smjeru mikro kvalifikacija

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija nastao je početkom ove godine transformacijom Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci u fakultet

Bug native četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00

Ovaj riječki fakultet gleda unaprijed i želi promicati znanstvenu izvrsnost i međunarodnu vidljivost kroz suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu te stvarati prilike za osobni razvoj i napredak svih njegovih dionika – od studenata i suradnika, do nastavnog i znanstveno-nastavnog osoblja.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci

Kontinuirano radimo na prilagodbi i osuvremenjivanju studijskih programa, u skladu s novim znanstvenim spoznajama i trendovima, kako bismo našim studentima omogućili stjecanje relevantnih znanja i vještina iz područja informatike i digitalnih tehnologija te osigurali konkurentnost na tržištu rada.

Studijski program izvodimo na sve tri razine: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij. Preddiplomski studij traje 3 godine i sastoji se od obaveznog dijela koji se izvodi tijekom 1. i 2. godine i izbornog modula na 3. godini, koji svaki student odabire prema svojim sklonostima i interesima, definirajući vlastiti studijski program. Dostupni moduli su: Razvoj programske potpore, Multimedijski sustavi, Komunikacijski sustavi i Informacijski sustavi.

Specifičnost ovog studija je upravo njegova prilagodljivost. Osim stjecanja HKO kvalifikacije programskog inženjera, studenti se dodatno specijaliziraju za područje koje odgovara njihovim preferencijama, kao što su, primjerice, usavršavanje u primjeni aktualnih računalnih tehnologija i razvoj aplikacija za web i mobilne uređaje, ili izrada 3D modela i njihovo korištenje u videoigrama.

Izvrsna opremljenost i potpuna obrazovna vertikala

Koristimo inovativne metode poučavanja koje se temelje na projektnom pristupu i rješavanju problema. Potičemo stjecanje praktičnih kompetencija i prilike za primjenu stečenih znanja u realnom okruženju tijekom stručne prakse, ali i kroz laboratorijske vježbe i različite radionice. Uključivanjem studenata u stručne i znanstvene projekate te kroz različita natjecanja, Hackathone ili specijalističke radionice potičemo stjecanje dodatnih vještina, kompetencija i novih iskustava.

Završen preddiplomski studij omogućuje rad u IT industriji, ali i nastavak studija na diplomskoj razini. Diplomski studij Informatike izvodimo u dva modula: poslovna informatika te informacijski i komunikacijski sustavi, a imamo i nastavnički studij. Navedene studije upravo prilagođavamo trendovima tržišta i tehnološkom napretku, kao što su umjetna inteligencija, podatkovna znanost i izrada multimedije. Cilj je napraviti atraktivan studijski program u skladu s trendovima, koji je fleksibilan i omogućuje formiranje različitih studijskih vertikala i stjecanje mikro kvalifikacija, kao što su bioinformatika, jezične tehnologije i slično.

Svake godine organiziramo i poslijediplomski sveučilišni doktorski studij, koji studente uvodi u znanstvenoistraživački rad i daje podlogu za razvoj novih metoda i tehnika, te stvaranje novih znanja koja će pridonijeti napretku i dobrobiti društva u cjelini. Osobito dobru suradnju imamo s doktorandima iz privrede, koji donose ekspertizu iz svojih poslovnih područja.

Fakultet je smješten u suvremenim i moderno opremljenim prostorima, koji se nalaze na sveučilišnom kampusu na Trsatu, koji nudi bogate sadržaje po mjeri studenta, nadohvat strogog centra grada Rijeke. Tijekom studija, studenti mogu koristiti tehnologije kao što VR, 3D printer, dron, kamere GoPro, Xbox, Mindstorms i robot STEMI te superračunalo Bura, snage nekoliko stotina puta veće od prosječnog osobnog računala. Studentima su dostupni laboratoriji, prostori za samostalni rad te, u neposrednoj blizini, studentski restoran, studentski domovi, sportsko igralište i teretana.

Upisom studija informatike na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija postaje se student Sveučilišta u Rijeci te se stječe mogućnost korištenja brojnih prednosti za profesionalni i osobni razvoj koje Sveučilište pruža, kao što je virtualni kampus u okviru mreže YUFE – Young Universities for the Future of Europe.

Bug 353 travanj 2022.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?