Google iz rezultata pretraživanja povlači predmemorirane poveznice

Ova je značajka omogućavala pregled predmemoriranog sadržaja web stranice koja se teško učitava, ali i mogućnost da korisnik vidi web stranicu na jednak način kao što ju vidi Google pa i više od toga

Tomislav Stanković subota, 3. veljače 2024. u 12:33
📷 sarah b, Unsplash
sarah b, Unsplash

Uklanjanje veza Googleove predmemorije traje već nekoliko mjeseci što su neki korisnici primjetili. Jedan od njih je i Barry Schwartz.

Da se to stvarno događa potvrdio je Danny Sullivan uz napomenu da će osim uklanjanja poveznica i "cache:" operator pretraživanja (cache:https://example.com/your/page.html) također nestati "u bliskoj budućnosti".

Kako je navedeno u priloženoj objavi na X-u, Google smatra da značajka više nije potrebna jer se povećala pouzdanost interneta pa tako i dostupnost poveznica tj. sadržaja web stranica.

Iako za sada nema potvrde nagađa se da bi Google mogao dodati poveznice na Internet Archive koje bi se umjesto toga mogle koristiti za prikaz kako se web stranica mijenjala tijekom vremena.

Značajka je to koja se može koristiti za praćenje konkurencije i biti koristan alat za prikupljanje vijesti, dajući novinarima mogućnost da vide koje je informacije njima zanimljiv izvor dodao ili uklonio s web stranice, prenosi The Verge.