Tehnički fakultet Rijeka (RITEH) - Diplomski rad uz tvrtku mentora

Tehnički fakultet u Rijeci vodeća je visokoškolska ustanova u Primorsko-goranskoj županiji koja obrazuje studente u četiri temeljna tehnička studija: strojarstvu, brodogradnji, elektrotehnici i računarstvu

Bug.native utorak, 30. travnja 2024. u 06:00

Tehnički fakultet jedinstven je prema svojoj širokoj ponudi tehničkih obrazovnih programa koji se provode na prijediplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, nudeći studentima kvalitetno obrazovanje i pripremu za buduću karijeru. Posvećenost fakulteta kvaliteti obrazovanja i studentima ogleda se u raznolikosti i fleksibilnosti studijskih programa. Osim obaveznih predmeta, studentima su dostupni brojni izborni predmeti, koji omogućuju prilagodbu obrazovanja njihovim individualnim interesima i potrebama tržišta rada. Fokus na praktičnom obrazovanju u struci, posebno uz rad u laboratorijima, razvija analitičke i kreativne vještine studenata te ih priprema za sučeljavanje s izazovima dinamičnog tržišta rada.

Posjetite službenu web stranicu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Tehnički fakultet u Rijeci dom je za 11 zavoda, koji pokrivaju različite aspekte tehničkih i inženjerskih disciplina, s ukupno 1.407 studenata. Suradnja s preko 90 inozemnih institucija, bogata znanstvena produkcija, organizacija međunarodnih znanstvenih konferencija i sajam poslova za studente te suradnja s gospodarskim sektorom, elementi su koji svjedoče o angažmanu fakulteta na međunarodnoj i lokalnoj razini.

Mehatronika i robotika – novi studij

Nastava na fakultetu obogaćena je terenskim i praktičnim radom, čime se studentima omogućuje primjena teorijskih znanja u stvarnom svijetu. Fakultet neprestano radi na inovacijama u obrazovnom procesu, što dokazuje pokretanje novog studijskog programa koje je u tijeku – studija Mehatronika i robotika koji će započeti sljedeće godine.

Prijediplomski i diplomski studij Mehatronika i robotika predstavlja interdisciplinarni program, osmišljen prema uzoru na slične studije na inozemnim sveučilištima. Studij će omogućiti studentima da steknu znanja i vještine iz strojarstva, elektronike i informatike, ključnih područja za razumijevanje i razvoj naprednih tehnoloških sustava. Osim toga, studij će biti dostupan na hrvatskom jeziku, ali u pripremi je i studij na engleskom jeziku, što ga čini privlačnim za međunarodne studente.

Fakultet trenutačno osvježava i postojeće studijske programe računarstva i elektrotehnike, s posebnim naglaskom na primjenu umjetne inteligencije. Pojačavanjem nastavnih sadržaja vezanih za AI, fakultet ima cilj osigurati da studenti, ne samo da steknu teorijsko znanje o osnovnim algoritmima i matematici koja stoji iza AI modela, već i praktično iskustvo kroz razne primjene, uključujući obradu slike, računalni vid, obradu govora, robotiku, medicinu i proširenu stvarnost.

Dodatno, Tehnički fakultet upravo unapređuje i studijski program brodogradnje. Brodogradnja je posebno važna za Primorsko-goransku županiju, koja je, prema riječima dekana prof. dr. Lade Kranjčevića, postala vodeći europski centar brodograđevnog inženjerstva, s oko dvije tisuće zaposlenih inženjera u više od 40 tvrtki u PGŽ-u.

Završni radovi u suradnji s tvrtkama

U sklopu modernizacije studija Tehničkog fakulteta u Rijeci, također je predviđeno da tvrtke iz relevantnih područja industrije predlažu teme završnih i diplomskih radova te pružaju mentorsku podršku studentima. Taj pristup omogućuje kontinuirani kontakt studenata s gospodarstvom, ne samo kroz praksu i projektne aktivnosti, već i tijekom izrade završnih radova.

Taj inovativni pristup omogućuje studentima da prvo steknu praktično iskustvo praksom u industriji, potom da sudjeluju u ciljanim projektima te na kraju da biraju teme za svoje završne diplomske radove. Takvi radovi izrađuju se u suradnji s komentorima iz industrije, što osigurava neposrednu povezanost studenata s gospodarstvom.

Fakultet se također može pohvaliti i brojnim studentskim timovima, koji se specijaliziraju za različita područja tehnologije i inženjerstva, od kojih se mnogi ističu na brojnim studentskim natjecanjima. Riteh Blockchain tim, koji se fokusira na blockchain tehnologiju, inovaciju koja stoji iza kriptovaluta poput bitcoina, te Riteh web tim, koji se bavi razvojem web-aplikacija i stranica, koristeći najnovije tehnologije i metodologije u dizajnu i programiranju, samo su neki od njih. Najvećim uspjesima među studentskim timovima trenutačno se može pohvaliti Riteh Racing team, koji je ove godine, u konkurenciji 280 timova, položio kviz i izborio sudjelovanje na prestižnom Formula Student Alpe Adria natjecanju.

Bug 378 svibanj 2024.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?