RIT Croatia - Američko obrazovanje za globalne STEM karijere

Web and Mobile Computing BS (Dubrovnik i Zagreb), New Media Design BFA (Zagreb) i Information Technology and Analytics MS (Zagreb), američki su visokoobrazovni studijski programi koji studente pripremaju za izazovne karijere na globalnom IT i tržištu digitalnih medija

Bug.native utorak, 30. travnja 2024. u 06:00

Američko sveučilište RIT itekako je poznati brend na međunarodnoj STEM sceni. Riječ je o trećem sveučilištu u SAD-u prema broju diplomanata prijediplomskih STEM studija među svim privatnim sveučilištima u Americi. Između ostalog, RIT je poznat prema iskustvenom učenju i kurikulumima koji uključuju razvoj praktičnih znanja i vještina kod studenata.

Posjetite službenu web stranicu RIT Croatia

Suvremena STEM znanja i vještine uz dvije diplome: američku i hrvatsku

U Hrvatskoj RIT posluje više od 25 godina. RIT Croatia globalni je kampus RIT-ja koji u Dubrovniku i Zagrebu izvodi američke visokoobrazovne studije BS i MS razine. Kada je riječ o STEM područjima, na kampusima izvode se četverogodišnji američki prijediplomski studiji Informacijskih tehnologija (Web and Mobile Computing BS) i Dizajna novih medija (New Media Design BFA). Studiji se izvode na engleskom jeziku i studentima omogućuju stjecanje hrvatske i američke diplome. Uz spomenuto, RIT na zagrebačkom kampusu izvodi Information Technology and Analytics MS studij, koji je dizajniran za razvoj Big Data stručnjaka. Studij se izvodi na engleskom jeziku i studentima omogućuje stjecanje američke diplome.

"Najvažnija komponenta svakog studijskog programa jest kontinuirana nadogradnja programa koji će studentima osigurati suvremena znanja, potrebna za tržište rada", govori dr. sc. Alan Mutka, voditelj IT studija i predavač na RIT-ju Croatia. "Studij Informacijskih tehnologija usko je povezan s matičnim kampusom u SAD-u, kao i s kampusom RIT-ja u Dubaiju. Upravo nam ta suradnja s kampusima omogućuje da 'predvidimo' kretanja svjetske IT industrije, koje kontinuirano implementiramo u naš studijski program. Naš program osigurava da studenti budu opremljeni tim važnim vještinama, omogućujući im da ostanu relevantni i konkurentni u dinamičnom IT sektoru."

Uz program Informacijskih tehnologija, studenti stječu širok spektar ključnih vještina i kompetencija prijeko potrebnih za uspjeh u IT industriji. To uključuje temeljna tehnička znanja i vještine potrebne za analizu, dizajn i implementaciju informacijskih sustava, kao i sposobnosti za analizu korisničkih zahtjeva, programiranje, web-dizajn, razvoj mobilnih aplikacija, upravljanje bazama podataka, upravljanje projektima te stručnost u radu u timovima. Kombinacija teorijske i praktične nastave omogućuje studentima da razviju te vještine uz raznolike zadatke u okviru laboratorijskih vježbi, domaćih zadaća i projekata. Spomenuto uključuje rad na projektima u timovima već od prve godine studija te snažnu podršku u razvoju općih komunikacijskih i drugih mekih vještina, što studentima omogućuje brži napredak i uspješnu integraciju u poslovni svijet nakon studija.

Diplomant Tomas Martinčić, radi u Q Agency, predaje na IT studiju na RIT-ju Croatia i studira RIT-jev Information Technology and Analytics studij, govori o ulozi studija u razvoju njegove karijere: "RIT je direktno odgovoran za moju karijeru podatkovnog inženjera. Potkraj samog studija upisao sam izborni predmet o analizi i obradi podataka te stekao vrijedan set znanja i alata kako se odrađuje takav posao. Ubrzo se u tvrtki interno otvorila prilika u tom području; pokazao sam im što sam sa stečenim znanjem sposoban napraviti, i to me direktno promoviralo u podatkovnog inženjera". Govoreći o kvaliteti i prednostima studija, Tomas dodaje: "Znanje i kvaliteta studija neupitna je, te su studenti pripremljeni za ogroman spektar poslova pri završetku studija. Ali postoji jedna napomena. Studij je koristan samo onoliko koliko ga student iskoristi. Studenti moraju biti željni i gladni znanja, posvetiti se studiju te je vrlo bitno do koje će mjere iskoristiti resurse koji su im na raspolaganju".

Holistički razvoj studenata u međunarodnom okruženju

Fokus obrazovanja koje nudi RIT, na svladavanju je specijalističkih znanja i hard vještina odabranog područja studija, ali i holističkom razvoju studenta u stručnjaka koji će znati odgovoriti na izazove dinamičnog i nepredvidljivog tržišta poslovanja. RIT to omogućuje visokokvalitetnim studijama, iskustvenim učenjem, multidisciplinarnim pristupom, razvojem tvrdih i mekih vještina te sustavom podrške koji je usredotočen na studente i njihovo iskustvo.

Iznimno je važno spomenuti i sveobuhvatnu podršku koledža, koju studenti uživaju sve četiri godine. Između ostalog, to uključuje i veliku podršku nastavnika. "Prije svega, široka paleta praktičnih iskustava nastavnika iz poslovnog svijeta omogućuje im da prenesu relevantno znanje iz stvarnog sektora direktno na nastavu", govori Alan Mutka. "Mnogi od njih aktivno sudjeluju u industrijskim projektima ili vode vlastite tvrtke, što dodatno obogaćuje nastavni proces inovativnim pristupima i stvarnim primjerima."

"Studij Informacijskih tehnologija, koji obuhvaća širok spektar IT disciplina, od web-razvoja do mobilnih aplikacija, pomogao mi je da lako odaberem svoj profesionalni put", govori Matija Ožetski, diplomant, koji u 9Y Agency radi kao iOS Engineer, ali i predaje razvoj mobilnih aplikacija na RIT-ju Croatia. "Iako su mi sve stečene vještine korisne, specijalizacija u razvoju iOS aplikacija tijekom posljednje godine studija, pružila mi je jaku osnovu za ulazak u industriju, kao junior iOS developer. Osim tehničkih znanja, naučio sam i kako učinkovito komunicirati u timu, rješavati složene tehnološke probleme i prilagoditi se brzim promjenama u tehnologiji."

Svakako je bitno spomenuti i međunarodno iskustvo studiranja, posebice uz RIT-jev Global Scholar program, koji omogućuje studentima da semestar ili dva provedu na RIT-jevim kampusima u SAD-u ili Dubaiju. Međunarodno okruženje podrazumijeva i učenje o novim kulturama, što studentima omogućuje proširenje njihovih vidika i stjecanje vrijednih iskustava, koja obogaćuju njihovo akademsko obrazovanje.

Bug 378 svibanj 2024.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?