Googleova tražilica dobiva integriranog pomoćnika za matematiku

Nije trebalo dugo da se neke funkcionalnosti Photomatha, preuzetoga ovoga proljeća, nađu i u Googleovim najkorištenijim proizvodima, s milijardama korisnika diljem svijeta

Sandro Vrbanus utorak, 31. listopada 2023. u 19:54

Ovoga proljeća Google je, pomalo iznenada, zaključio preuzimanje hrvatskog startupa Photomath, poznatoga po istoimenoj aplikaciji za rješavanje matematičkih zadataka korištenjem strojnog učenja i  umjetne inteligencije. Od toga je prošlo tek nešto više od pola godine, a prve značajke, koje neodoljivo podsjećaju na one Photomathove, već su našle svoj put do najposjećenije stranice na Internetu – Googleove internetske tražilice.

Algebra, geometrija, trigonometrija

Za probleme iz područja matematike i fizike od sada se možete, dakle, obratiti izravno Goolgeovoj tražilici, bilo putem klasičnog sučelja, bilo putem njihovih aplikacija Google Search i Google Lens. Rješavanje jednostavnih jednadžbi, integrala, pa čak i problema zadanih riječima – sve to omogućeno je jednostavnim upisom tih problema u polje za pretraživanje. To će aktivirati nove Googleove matematičke algoritme i ponuditi ne samo rješenje zadatka, nego i postupak kojim se do njega došlo te, prema potrebi, i objašnjenje.

Za probleme koji se ne mogu opisati algebarskim izrazima ili riječima, tu je Google Lens, uz pomoć kojeg je matematički ili geometrijski problem potrebno tek fotografirati mobitelom, kako bi on bio detaljno raščlanjen i riješen pred vašim očima – baš kao što to čini izvorno hrvatska aplikacija Photomath.

Vizualno podučavanje STEM-a

Nova nadogradnja Googleove baze znanja u području poznatome kao STEM (znanost, tehnologija, strojarstvo, matematika) proširena je i s više od tisuću novih vizualnih pomoćnika pri učenju. Pretražujete li neki od pojmova iz popisa tih tisuću, u Googleovim rezultatima pretraživanja po novome ćete dobiti i vizualni 3D prikaz u obliku dijagrama. U njemu će traženi pojam biti detaljno raščlanjen i objašnjen kroz interaktivne ilustracije. Ova značajka pokriva područja biologije, kemije, fizike, astronomije i njima srodnih područja.