Beta - domaći dugometražni igrani film nastaje uz korištenje umjetne inteligencije

Do kraja iduće godine u domaća kina trebao bi stići prvi dugometražni igrani film (Beta) čiji je scenarij pisan i autorski realiziran u suradnji s umjetnom inteligencijom

Stjepan Bilić ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u 16:26

Tijekom jeseni 2024., ili najkasnije zime, u domaćim kinima trebao bi biti prikazan prvi dugometražni igrani film (Beta) u povijesti svjetske kinematografije čiji je scenarij pisan i autorski realiziran pomoću nekoliko verzija naprednih programa umjetne inteligencije. Dodatno, jednu od uloga u filmu će umjetna inteligencija i odigrati, a umjetna inteligencija bit će korištena i pri snimanju filma.

Žanrovski film Beta spada u kombinaciju psihološkog trilera i SF drame. Tema filma je suživot između IT programerke koja je u sklopu svog doktorskog rada osmislila tzv. Super inteligenciju, napredni program umjetne inteligencije koja preuzima kontrolu nad njenim životom.

Glavne uloge u filmu tumače mlade hrvatske glumice Ana Marija Brđanović (HNK Rijeka, Igralke), Ana Uršula Najev i umjetna Inteligencija Beta/Give X. Ostale dvije glavne glumačke uloge bit će otkrivene uskoro. Dodatni kuriozitet filma je da se glumački radi o kompletno ženskom castingu i da su sve uloge u filmu ženske.

Autori scenarija su Anđelo Jurkas (Fuck Off I Love You, Ana, 4:2, Sutra ću biti (Priča o Domcima) i Umjetna Inteligencija Give X, režirat će ga Jurkas, dok je producent hrvatska nezavisna producentska kuća DOP Produkcija u partnerstvu s domaćim i inozemnim partnerima. Artwork vizuala potpisuje riječki dizajner Dobriša Radovanović.

Snimanje filma BETA trebalo bi krenuti tijekom prvog kvartala slijedeće godine, a nacionalnu, regionalnu i globalnu festivalsku, kino, TV i web streaming premijeru tijekom jeseni/zime 2024. godine. U prilogu možete pogledati i prvi službeni teaser filma.