YouTube će tražiti od kreatora da označavaju sadržaje stvorene generativnom umjetnom inteligencijom

Digitalno izmijenjeni ili generativnim AI alatima stvoreni video sadržaji na YouTubeu će ubuduće morati biti jasno označeni te poštivati nova pravila kako ne bi bili uklonjeni, a njihovi autori kažnjeni

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2023. u 21:59
"Očito digitalno lažirana voditeljica podcasta na YouTubeu" DALL-E

Generativni AI alati imaju velik potencijal pomaknuti granice kreativnosti i potpuno promijeniti iskustvo za gledatelje i kreatore, smatraju u YouTubeu, ali tu njihovu veliku moć potrebno je uravnoteženo i odgovorno koristiti. Stoga je Googleov video servis ovoga tjedna najavio svoj novi pristup ka odgovornom korištenju generativne umjetne inteligencije. Najveća promjena za gledatelje i stvaratelje sadržaja na toj platformi bit će označavanje sadržaja stvorenih uz pomoć AI alata. Način označavanja bit će poznat, odnosno sličan onome na koji se trenutačni tamo označavaju video sadržaji koji uključuju sponzorirani sadržaj.

Jasne oznake

YouTube će tako od svojih kreatora u narednim mjesecima novim pravilima početi zahtijevati jasno označavanje videa stvorenih na bilo koji "sintetički" način. Oznaku "Altered or synthetic content" morat će nositi svi video zapisi koji su u potpunosti stvoreni generativnim alatima ili su uz pomoć istih digitalno izmijenjeni, a izgledaju realistično. Sve to uvodi se kako se gledatelje ne bi dovodilo u zabludu.

Oznaku će autori sadržaja biti obvezni postaviti prilikom uploada sadržaja, jednako kao što to sada čine s promotivnim sadržajima. To će biti posebno važno u slučajevima kada se postavljeni video bavi određenim osjetljivim temama – kao što su izborni procesi, sukobi, javnozdravstvene krize ili uključuju osobe na javnim dužnostima.

Kreatori koji se ogluše na ovo pravilo, pa budu višestruko uhvaćeni u postavljanju digitalno izmijenjenog ili AI generiranog sadržaja bez propisane oznake, bit će suočeni s uklanjanjem sadržaja, izbacivanjem iz programa monetizacije i sličnim, uobičajenim, kaznama. No, iz YouTubea kažu da će AI generirani video zapisi moći biti uklonjeni čak i ako su pravilno označeni. To će se događati u situacijama kada se krše ostala pravila, primjerice, ako AI sadržaj prikazuje realistično nasilje s ciljem šokiranja gledatelja.

Kad je riječ o iskustvu gledatelja, oni će biti obaviješteni o AI generiranim sadržajima kao što su to sada o plaćenim sadržajima – natpisom unutar samog playera i dodatnom napomenom u opisu videa.

Zaštita lica i glasa

Nova pravila o AI sadržaju na YouTubeu obuhvatit će i video zapise koji pokušavaju imitirati glas ili lice neke osobe (kao što to čine deepfake tehnologije). Svima će uskoro biti omogućeno prijaviti takav sadržaj i tražiti njegovo uklanjanje, ako se nađu pogođeni lažiranjem vlastitog identiteta. Prijava takvog će lažiranja biti procesuirana kao i svaka druga, a odluku o eventualnom uklanjanju spornih videa donosit će moderatori. Parodija i satira, nastale na ovaj način, bit će navodno zaštićene.

Sličan proces zaštite obuhvatit će i AI glazbu, koja koristi tuđi glas kao vokal. Prijavu protiv takvog neovlaštenog korištenja glasova glazbenika moći će podnijeti nositelji prava, na primjer izdavačke kuće.

AI protiv AI-ja

YouTube najavljuje i da će uvesti vlastite AI sustave, sposobne prepoznati sadržaj stvoren generativnom umjetnom inteligencijom. Oni će pomagati moderatorima i postojećim sustavima, kako bi se brže i preciznije identificirali oni koji krše propise.