Spotify dodaje automatski generirane transkripte podcasta

Spotify je objavio kako u sljedećim tjednima planira dodati automatski generirane transkripte na većem broju podcasta kako za standardne tako i za Premium korisnike

Tomislav Stanković subota, 30. rujna 2023. u 07:02
📷 Image: Spotify
Image: Spotify

Spotify nastavlja raditi na unaprjeđenju platforme kako bi korisnici uvijek bili zadovoljni. Upravo zato stižu nove značajke koje se počinju uvoditi za standardne i Premium korisnike širom svijeta, a to su lakše praćenje i obogaćivanje transkripta, proširivanje poglavlja podcasta te ažuriranje stranica Podcast showa.

Prema objavi na njihovim službenim web stranicama njihova je platforma "najkorištenija audio podcast platforma na mnogim ključnim tržištima diljem svijeta i najveći je izdavač podcasta u SAD-u".

Ažuriranje stranica Podcast Showa

Ova funkcionalnost odnosi se na više informacija o samoj podcast epizodi. Prije nego se posluša cijela epizoda, bit će moguće saznati nešto više o podcastu. U kartici „O“ nalazit će se slike, opisi i preporuke autora podcasta. Osim toga stiže i  kartica koja će nuditi još podcasta na sličnu temu.

Proširivanje poglavlja podcasta

Kako je ranije ove godine najavljeno, stižu podcast poglavlja koja bi trebala olakšati skok na određeni dio epizode. Ova značajka pružat će više informacija o svakoj epizodi koja se sluša i dati korisnicima veću kontrolu nad slušanjem.

Slušatelji podcasta na mobilnim uređajima moći će preskakati unutar epizode na određena poglavlja. Kreatori podcasta svojim emisijama moći će dodati poglavlja s vremenskim oznakama koja će ukratko opisati segment emisije, omogućavajući na taj način slušateljima pretpregled teme ili slušanje prema određenim poglavljima, prenosi The Verge.

Obogaćivanje transkripta i lakše praćenje

Još jedna značajka je automatski generirani i vremenski sinkronizirani transkript za više autora podcasta i emisija kako bi se epizode učinile tekstualno i vizualno dostupnije. U sljedećim tjednima trebala bi stići transkripcija za milijune epizoda, a u budućnosti će biti još poboljšanja ove značajke, kao što su dodavanje medija u transkript (npr. neka fotografija o kojoj se priča u podcast epizodi).

Ti transkripti teksta trebali bi biti vremenski sinkronizirani kako bi slušatelji mogli vizualno pratiti kako epizoda podcasta napreduje. Ovo će omogućiti slušateljima da preskaču i pregledaju epizodu bez preslušavanja.

Značajka automatske transkripcije zasad je ograničena na nekoliko autora podcasta koji prevode podcaste s engleskog jezika na španjolski, dok francuski i njemački prijevodi stižu kroz nekoliko tjedana.