Gigabyte Aorus 15G KC - Brzinac za sitnije ruke

Ovaj 15-inčni laptop u relativno kompaktnom tijelu kombinira 8-jezgreni procesor i odlično konfiguriranu RTX-icu 3060, a nije se štedjelo ni na ekranu, koji nudi 240 Hz i tvorničku kalibraciju prikaza

Denis Arunović srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00
specifikacije - gigabyte aorus 15g kc
Ekrani 15,6” / IPS Full HD / 240 Hz
Procesor Intel Core i7-10870H, 8C/16T
Grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop 6 GB, 105 W
Memorija 2 × 8 GB DDR4 2933
SSD 1 × 512 GB SSD NVMe
Ukupno utora za diskove 2 × M.2  NVMe
Mreža 2,5 Gb/s RJ-45 Realtek
Intel AX200 Wi-Fi 6
Konektori i utori 1 × HDMI 2.1
1 × mini DP
3 × USB 3.2 Gen2
USB-C 3.2 Gen2
3,5-mm audio TRRS
Čitač SD kartica
Masa 2 kg
Dimenzije / obujam 356 × 244 × 23 mm / 2 litre
Operacijski sustav Windows 10 Home
Izmjereno trajanje baterije 4 h 44 min
Jamstvo 2 godine

S rođakom ovog laptopa, modelom Aero 15 OLED, imali smo se prilike pozabaviti nedavno. No dok je Aero 15 OLED primarno namijenjen korisnicima koji rabe računalo za stvaranje digitalnih sadržaja, Aorusov Gigabyte više cilja na igrače. Laptop tako ima 15,6-inčni Full HD IPS ekran visoke klase, s brzinom osvježavanja od 240 Hz i odličnim vremenom odziva panela, a osim brzine, nudi i tvorničku kalibraciju boja. Zbog toga gama krivulja prati poželjnu vrijednost od 2.2, bijela točka podešena je na 6.400 kelvina, uz vršnu svjetlinu od 300 nita. Točnost boja također je odlična, s prosječnom Delta-E vrijednošću od 1,64 (sve ispod 2 je vrhunski). Ekran zapravo jedino malo kaska u kontekstu reprodukcije boja jer je pokriveno 96% sRGB palete. Samim time, iako kvalitetom ekran neće zadovoljiti prave profesionalce, za amatersko uređivanje fotki i videa je odličan, a briljira, naravno, i u svojoj primarnoj ulozi uživanja u igrama.

Tanke letvice čine ekran još impresivnijim, a kućište laptopa kompaktnije
Tanke letvice čine ekran još impresivnijim, a kućište laptopa kompaktnije

Pozitivnom dojmu ekrana uvelike pridonosi i to što ima tanki rub. Točnije, bočne i gornja letvica debljine su svega 5 mm. U taj rub ubačena je lagano izbočena gumena traka, kojom je ekran dodatno zaštićen kada je laptop zatvoren. To je, nažalost, imalo i posljedicu u obliku izmještanja web-kamere u bazu laptopa. Tako pozicionirane web-kamere korisnika snimaju iz žablje perspektive, pa samim time nisu dobar izbor za one koji često rabe funkciju videopoziva. S vanjske strane ekran štiti poklopac od tamnosive plastike mat finiša, ukrašen stiliziranim Aorus logom glave sokola. Kada je ekran uključen, logo je lagano osvijetljen bijelom bojom. Čvrstina poklopca je solidna – ima svijanja, no ništa alarmantno.

Baza laptopa izrađena je od jednake tamne plastike mat teksture, kao i poklopac. Prekriva je puna tipkovnica s RGB osvjetljenjem, koje se može podesiti za svaku pojedinu tipku. Intenzitet LED-ica je visok, no softver za konfiguraciju nije osobito moćan. Također je problematično to što su osvijetljeni samo osnovni znakovi (primjerice, osvijetljena brojka, a ne posebni znak na tipki), što smanjuje iskoristivost osvjetljenja. Tipke su nešto manjih gabarita u odnosu na tipke s drugih laptopa, a tu je i kratki hod, te relativno malen otpor. Ne pomaže ni to što su kursorske tipke nagurane u ostatak tipkovnice. Tipkovnica nije loša, no ako puno tipkate, a posebno ako imate veće ruke, traži dulje vrijeme navikavanja. Kad je riječ o touchpadu, nemamo nikakvih zamjerki – velik je, gladak i vrlo precizan, s dobro izvedenim integriranim tipkama.

Lijevi bok: HDMI 2.1, mini DisplayPort 1.4, 10-gigabitni USB, TRRS konektor za slušalice i 2,5-gigabitni mrežni konektor
Lijevi bok: HDMI 2.1, mini DisplayPort 1.4, 10-gigabitni USB, TRRS konektor za slušalice i 2,5-gigabitni mrežni konektor
Desni bok: 2 × USB 3.2 Gen2, USB-C .2 Gen2, čitač SD kartica, konektor za napajanje
Desni bok: 2 × USB 3.2 Gen2, USB-C .2 Gen2, čitač SD kartica, konektor za napajanje

Kod Aorusa 15G svi su konektori smješteni na bokove laptopa. S lijeve strane imamo HDMI 2.1, mini DisplayPort 1.4, 10-gigabitni USB, TRRS konektor za slušalice i 2,5-gigabitni mrežni konektor. S desne su strane još tri 10-gigabitna USB-a, s time da je jedan tipa C, te čitač SD kartica i okrugli konektor za napajanje laptopa, koji crpi energiju iz 230-vatne ciglice. Ponuda konektora vrlo je slična kao kod modela Aero 15, no s jednom bitnom razlikom – Aero umjesto običnog USB-C porta ima Thunderbolt 3. Sve u svemu, vrlo dobro.

Dobar dio donje strane laptopa prekriven je s finom mrežicom, koja omogućuje usisavanje zraka za rashladni sustav. Poklopac nije teško skinuti – dovoljno je odviti vijke s torx glavom. Rashladni sustav procesora i grafičke kartice sastoji se od para velikih turbinskih ventilatora s četiri toplovodne cijevi i četiri odvojena radijatora. U Gigabyteovoj aplikaciji Control Center ventilatorima je moguće regulirati brzinu preko tri ugrađena profila, a moguće je odabrati i vlastitu konfiguraciju, odnosno, krivulju ovisnosti brzine o temperaturi. Preko kratice na tipkovnici također se nudi trenutačno uključivanje maksimalne brzine ventilatora, no ta opcija nije baš korisna, jer je buka nesnosna.

Korištenjem standardnog profila, buka u igrama oscilira od 44 do 47 dBA, i to je dovoljno za optimalno funkcioniranje ugrađenog procesora i grafičke kartice. U slučaju testiranog modela, to su 8-jezgreni Core i7-10870H i GeForce RTX 3060, s maksimalnom snagom od 105 W. Upravo ta visoka potrošnja grafike Aorusu osigurava izvrsne performanse u igrama, no pomaže i to što je uključena tehnologija Resizeable BAR. Naravno, zahvaljujući 8-jezgrenom procesoru, laptop nije spor ni u zahtjevnim aplikacijama, no u tom smislu, šišaju ga laptopi s ekvivalentnim Ryzenima. Valja napomenuti da Control Center ima opciju podešavanja performansi procesora u nekoliko razina, pa tu zapravo sami biramo odnos između performansi, potrošnje i zagrijavanja. Zagrijavanje nije pretjerano – 47 °C na najtoplijoj točki baze, i samo 29 °C na lijevoj strani tipkovnice prilikom igranja.

Testirana konfiguracija ima ugrađen 512-gigabajtni NVMe SSD solidnih performansi, no nevelikog SLC buffera, a postoji mjesto za ugradnju još jednog, lijevo od baterije. Dva SO-DIMM utora popunjena su 8-gigabajtnim modulima, a nadogradnji je podložna i Wi-Fi 6 kartica Intel AX200. Gigabyte je u laptop ugradio golemu 99-vatsatnu bateriju, a ona u našem testu osigurava osrednje vrijeme autonomije.

Gigabyte Aorus 15G KC

  • 240-hercni ekran s individualnom kalibracijom slike
  • Tanki rubovi ekrana
  • Odlične performanse procesora i grafike
  • Napredno upravljanje ventilatorima
  • Vrlo dobra ponuda konektora
  • 2,5-gigabitni LAN
  • Lak pristup unutrašnjosti
  • Dobar touchpad
  • Čitač SD kartica
  • Lokacija web-kamere
  • Sitnije tipke na tipkovnici
  • Sekundarni znakovi na tipkama nisu osvijetljeni
Performanse 10
Izrada 9
Ekran 10
Buka 7
Baterija 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 14.435 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.

Laptopi s grafikom GeForce RTX 30