Asus ROG Strix SCAR 17 - Impresivna RGB grdosija

ROG Strix SCAR 17 u pogledu performansi praktički da ne radi nikakve kompromise. Ova 17-inčna grdosija raspolaže s najbržim AMD-ovim mobilnim procesorom kao i najbržom GeForceicom posljednje generacije

Denis Arunović srijeda, 30. lipnja 2021. u 01:00
specifikacije - asus rog strix scar 17 G733QS-HG015T
Ekrani 17,3” / IPS Full HD / 300 Hz
Procesor AMD Ryzen 9 5900HX, 8C/16T
Grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 3080 16 GB, 130 W
Memorija 2 × 16 GB DDR4 3200
SSD 1 × 1 TB SSD NVMe
Ukupno utora za diskove 2 × M.2  NVMe
Mreža 1 Gb/s RJ-45 Realtek
Intel AX200 Wi-Fi 6
Konektori i utori 1 × HDMI 2.1
3 × USB 3.2 Gen2
USB-C 3.2 Gen2 s DisplayPortom i napajanjem (100 W)
3,5-mm audio TRRS
Masa 2,7 kg
Dimenzije / obujam 395 × 282 × 28 mm / 2,8 litara
Operacijski sustav Windows 10 Home
Izmjereno trajanje baterije 7 h 52 min
Jamstvo 2 godine

ROG Strix SCAR 17 najskuplji je laptop na testu, no to može opravdati ne samo performansama već i kompletnom izvedbom. Za početak, s laptopom u obliku dodatne opreme stiže nekoliko letvica za prilagodbu vanjskog izgleda – siva gumirana, mat prozirna i metalna. S Asusovih stranica može se preuzeti i 3D model ovog dodatka, ako želite 3D printernom načiniti vlastiti. Osim toga, tu je Keystone II s pripadajućim nosačem u obliku privjeska za ključeve. Riječ je o stiliziranom ključu koji se ubacuje u utor na boku laptopa, a služi za automatsku konfiguraciju osvjetljenja, učitavanje profila, otključavanje skrivene kriptirane particije na SSD-u te brzo ulogiravanje i odlogiravanje iz Windowsa.

S ciljem smanjivanja mase, laptop je izrađen od kombinacije čvrste plastike s mat finišem i aluminija. Potonji je materijal iskorišten za poklopac čime je osigurana vrlo dobra čvrstoća i zaštita za ekran na njegovoj suprotnoj strani. Poklopac je ukrašen svjetlećim ROG logom, a RGB osvjetljenje je implementirano i u malu letvicu na donjem rubu monitora, dvije letvice u obliku slova na prednjim kutovima donjeg dijela baze laptopa, te u tipkovnicu. Te zone nisu homogene već u sebi imaju adresabilne LED-ice, pa je uz pomoć Asusove aplikacije Aura Sync i Aura Creator moguće konfigurirati vrlo impresivne rasvjetne profile. Profile je moguće povezivati s određenim aplikacijama te profilima koji reguliraju performanse laptopa.

SCAR 17 je u ovom smislu vrlo napredan, pa je dosta toga stavljeno na raspolaganje korisnika. U prvom redu imamo profile za hlađenje i performanse laptopa – Silent, Performance i Turbo, te ručno konfigurirani profil u kojem možemo sami slagati krivulje ovisnosti brzine o temperaturi za oba ventilatora. Također možemo forsirati overdrive monitora, kontrolirati opciju Panel Power Saver koja smanjuje brzinu osvježavanja kada laptop radi na bateriji, te upravljati odabirom između integrirane i diskretne grafičke kartice. Laptop je inače vrlo agresivan po pitanju optimizacija kada se isključi vanjsko napajanje, pa na standardnim postavkama odmah učitava profil performansi Silent, prebacuje se na integriranu grafiku i smanjuje brzinu osvježavanja ekrana na 60 Hz. To u kombinaciji s 90-vatsatnom baterijom rezultira s autonomijom od gotovo osam sati što je izvrstan rezultat za ovakav tip uređaja i ugrađeni hardver.

Usprkos korištenju najmoćnijeg Ryzena i GeForceice, rashladni sustav odrađuje posao izuzetno dobro
Usprkos korištenju najmoćnijeg Ryzena i GeForceice, rashladni sustav odrađuje posao izuzetno dobro

Taj hardver je vrlo impresivan – kombinacija najmoćnijeg AMD-ovog mobilnog Ryzena, 8-jezgrenog Ryzen 9 5900HX koji troši do 65 W) te moćne RTX-ice 3080 koja može "potegnuti" do 130 W. Zbog toga je Scar najmoćniji laptop na testu i briljira u bilo kojoj aplikaciji s kojom ga sučelite. Istovremeno nije ni osobito glasan – na standardnom profilu u igrama emitira 46 dBA buke. Posebno treba pohvaliti inertnost rashladnog sustava budući da prođe i 10-15 sekundi pod punim opterećenjem, a da ventilatori još uvijek stoje, te se potom lagano počnu ubrzavati. Pogled u unutrašnjost računala otkriva zašto je to tako. Na dva je velika ventilatora opremljenih tehnologijom za automatsko izbacivanje prašine spojeno čak šest toplovodnih cijevi i četiri radijatora, a između procesora i hladnjaka nalazi se tekući metal, a ne obična termalna pasta. Dva memorijska utora popunjena su s 16-gigabajtnim modulima DDR4 3200, a tu su i dva M.2 utora od kojih je jedan popunjen s brzim NVMe Gen3 SSD-om kapaciteta 1 TB.

Izuzetno brzi panel od 300 Hz brz je i po pitanju latencije samih piksela, pa nema ni traga ghostingu
Izuzetno brzi panel od 300 Hz brz je i po pitanju latencije samih piksela, pa nema ni traga ghostingu

Za prikaz se brine 17-inčni IPS ekran razlučivosti Full HD, brzine osvježavanja čak 300 Hz. Monitor pokriva 100% sRGB palete boja te je tvornički vrlo dobro kalibriran. Može mu se zamjeriti jedino slabija ujednačenost pozadinskog osvjetljenja jer su srednji i donji dio prema mjerenju tamniji od gornjeg – srednji oko 10%, a donji oko 20%. Tako kaže instrument, no moramo priznati da pri korištenju ova razlika nije primjetna. Ekran ima vrlo tanke rubove, s omjerom tijelo u odnosu na ekran od 85%, no poseban kuriozitet i problem za dio kupaca jest što laptop nema web kameru. Asus nije štedio ni kad je riječ o zvučnicima. SCAR ima četiri zvučnika koji nude daleko bolju kvalitetu reprodukcije zvuka od zvučnika svih ostalih testiranih laptopa, a tu je također i simulirani surround.

Konektori na lijevom boku: dva USB-a 3.2 Gen2, TRRS konektor za slušalice
Konektori na lijevom boku: dva USB-a 3.2 Gen2, TRRS konektor za slušalice
Konektori straga: USB 3.2 Gen2, USB-C 3.2 Gen2 s DisplayPortom i 100-vatnim napajanjem, HDMI 2.1, konektor za napajanje
Konektori straga: USB 3.2 Gen2, USB-C 3.2 Gen2 s DisplayPortom i 100-vatnim napajanjem, HDMI 2.1, konektor za napajanje

Baza laptopa je čvrsta i vrlo zanimljiva zbog poluprozirnog dizajna. Poveći dio gornjeg desnog dijela baze u obliku trokuta lagano je proziran tako da se vidi unutrašnja struktura uređaja. Zbog izvedbe tipkovnice SCAR 17 atraktivan je ne samo igračima već i programerima, odnosno, svim korisnicima koji puno tipkaju. Raskošna puna tipkovnica može se pohvaliti s opto-mehaničkim tipkama koje imaju kratak hod, no lagano klikću na pritisak te imaju odlično pogođen otpor. Kursorske tipke posve su izdvojene od tipkovnice i normalnih su dimenzija, a tu su i posebne tipke za reguliranje glasnoće, prebacivanje između profila performansi i pokretanje alata Armory Crate. Portovi na SCAR-u smješteni su straga (10-gigabitni USB i USB-C s DisplayPortom i podrškom za punjenje iz 100-vatnih adaptera, HDMI 2.1, gigabitni mrežni konektor i konektor za napajanje) i na lijevom boku (dva 10-gigabitna USB-a i TRRS audio), dok je desni bok prazan.

Asus ROG Strix SCAR 17 G733QS

  • Odličan 300-hercni ekran
  • Tanki rubovi ekrana
  • Vrlo visoke performanse u svim vrstama aplikacija
  • MUX sklopka
  • Odlično hlađenje
  • Vrlo atraktivno RGB osvjetljenje
  • Uvjerljiva konstrukcija
  • Odlična tipkovnica i touchpad
  • Lak pristup unutrašnjosti
  • Mogućnosti softverske konfiguracije (Armory Crate)
  • Mogućnost punjenja preko USB-C porta
  • Dobra ponuda konektora
  • Odlični zvučnici
  • Dugo trajanje baterije
  • Nema web-kameru
Performanse 10
Izrada 9
Ekran 10
Buka 7
Baterija 9
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 21.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Instar informatika
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.

Laptopi s grafikom GeForce RTX 30