Je li Apple odabrao Google tražilicu zato što je to najunosniji izbor ili najbolji proizvod?

U antitrustovskom predmetu SAD-a protiv Googlea dovode se u pitanje razlozi dogovora između Googlea i Applea po pitanju odabira zadane tražilice na svim Appleovim uređajima

Tomislav Stanković srijeda, 27. rujna 2023. u 13:49
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Ministarstva pravosuđa SAD-a vodi istragu protiv Googlea koji Appleu plaća milijarde dolara godišnje kako bi njihovu tražilicu imali kao zadanu na svim Apple uređajima te je usredotočeno i na dogovore koje Google sklapa i sa Samsungom, Mozillom i drugima.

Pri tome Appleov šef usluga Eddy Cue brani Google uz izjavu da 'nije bilo valjane alternative' te je opisao ponovne pregovore o ugovoru sa Sundarom Pichaijem 2016. godine.

U pitanju je Ugovor o informacijskim uslugama (ISA) koji Googleovu tražilicu čini zadanom na Appleovim proizvodima. 

Pregovori o postotku

Tijekom pregovora Cue je za Apple htio veći postotak prihoda koji je Google ostvario od Appleovih korisnika koje je usmjerio prema tražilici dok je Pichai želio zadržati dogovor kakav je bio do tada. Na kraju su postigli kompromis uz neobjavljeni iznos koji Google od tada plaća Appleu.

Unatoč tvrdim pregovorima Cue navodi kako nikada nije razmatrao odustajanje od dogovora s Googleom ili odabir alternativne zadane tražilice, prenosi The Verge.

Ministarstva pravosuđa dovodi u pitanje proces prvog pokretanja iPhonea. Pri tome se korisniku prikazuju opcije za odabir veličine fonta, upit za praćenje lokacije koji se pojavljuje kada se otvore Karte i skočni prozor App Tracking Transparency koji korisniku govori kada neka aplikacija želi prikupiti korisničke podatke.

Iz Ministarstva žele da se u tom procesu ponudi i odabir zadane tražilice dok se Apple tome suprotstavlja jer, prema njihovim riječima, žele korisnicima što je prije moguće postaviti uređaj kako bi ga neometano mogli koristiti. I smatraju da bi dodatne opcije korisnike samo zbunile, pogotovo kada im se ponude njima nepoznate usluge.