Google će isplatiti 5 milijardi dolara zbog kršenja privatnosti na Chromeu

Google je, tvrde tužitelji, postao neopisiva riznica informacija dobivenih prikupljanjem osobnih podataka povezanih s društvenim krugovima i kupovnim navikama, ali i "potencijalno neugodnim stvarima"

Mladen Smrekar subota, 30. prosinca 2023. u 16:33
Google je optužen za praćenje aktivnosti pregledavanja u Chromeu čak i kad je bio postavljen na anonimni način rada 📷 freepik
Google je optužen za praćenje aktivnosti pregledavanja u Chromeu čak i kad je bio postavljen na anonimni način rada freepik

U posljednjem tjednu godine na odlasku Google je pristao na nagodbu kojom će isplatiti pet milijardi dolara tužiteljima koji su kompaniju tužili za narušavanje privatnosti praćenjem njihovih online aktivnosti, unatoč tome što su bili u "anonimnom načinu" prilikom korištenja preglednika Chrome. Nakon što su odvjetnici postigli preliminarni dogovor, kalifornijski okružni sud odgodio je zakazano suđenje, izvijestio je Reuters.

Milijuni tužitelja

Skupna tužba podnesena je 2020. godine i uključivala je "milijune" Googleovih korisnika od lipnja 2016. Njihovi odvjetnici zatražili "najmanje 5.000 dolara odštete po korisniku" zbog kršenja kalifornijskih zakona o privatnosti. Uvjeti sporazuma sada nisu otkriveni, ali bi trebali postati dostupni početkom sljedeće godine, kad bi odvjetnici trebali predstaviti detalje nagodbe uz odobrenje suda.

Google je optužen za praćenje aktivnosti pregledavanja u Chromeu čak i kad je bio postavljen na "anonimni način rada", postavku privatnosti koja uklanja podatke o aktivnostima s korištenog uređaja, ali posjećenim stranicama dopušta da prate korištenje. Tvrdi se da je to Googleu omogućilo da postane "neopisiva riznica informacija" dobivenih prikupljanjem osobnih podataka povezanih s društvenim krugovima i kupovnim navikama, ali i "potencijalno neugodnim stvarima".

Manipuliranje podacima

Google je u obrani rekao da je bio transparentan u pogledu prikupljanja podataka u inkognito načinu rada, rekavši da je to operaterima stranica omogućilo da "bolje procijene izvedbu svog sadržaja, proizvoda, marketinga i više", javlja BBC.

Sud je ljetos odbio zahtjev Googlea za odbacivanjem tužbe jer nije bilo jasno u kojoj je mjeri tvrtka upozorila korisnike da se prikupljanje podataka i dalje odvija u načinu privatnosti. Sporazum omogućuje Googleu da izbjegne teško suđenje, ali i ovaj slučaj baca novo svjetlo na to kako velike tehnološke kompanije manipuliraju korisničkim podacima i koliko (ne)jasno način poslovanja komuniciraju s korisnicima njihovih usluga.