Japanska vlada potiče na "romantične odnose": aplikacijom protiv pada populacije

Japanska vlada odlučila je financijskom potporom promovirati aplikaciju za upoznavanje Tapple koja spaja ljude na temelju zajedničkih hobija i interesa, s jasnim ciljem

Mladen Smrekar nedjelja, 21. siječnja 2024. u 14:22
Aplikacija Tapple trebala bi pomoći demografskoh obnovi Japana 📷 Tapple
Aplikacija Tapple trebala bi pomoći demografskoh obnovi Japana Tapple

"Zašto i ti ne nađeš lijepog ljubavnika?", mami Tappleova web stranica u slobodnom prijevodu s japanskog. Projekt koji će se novcem poreznih obveznika reklamirati aplikaciju za upoznavanje pokrenut jer se Japan suočava s padom stanovništva bez presedana i vlada očito želi da se tamošnji ljudi više razmnožavaju.

Alarmantni podaci

Demografski podaci su više nego alarmantni: glavni grad Tokio ima najveći postotak nikad vjenčanih muškaraca i žena u dobi od 50 godina. Istodobno svaki deseti Japanac ima 80 i više godina pa vlada cilja na mlađu generaciju uvođenjem aplikacija za pronalaženje partnera i organiziranjem virtualnih spojeva.

Tapple japanske vlasti vide kao glavno oružje u očuvanju nacije 📷 Tapple
Tapple japanske vlasti vide kao glavno oružje u očuvanju nacije Tapple

To više što istraživanja pokazuju kako je velika vjerojatnost da čak 42 posto Japanki rođenih 2005. možda nikad neće htjeti roditi, što se smatra prijetnjom ne samo nacionalnom programu socijalne sigurnosti nego i samom opstanku nacije.

Glavna metoda

Aplikacije za spojeve zamišljene su kao glavna metoda traženja romantičnih partnera. Kako bi se spriječile prijevare i odvratile osobe koje su već u braku, postupak provjere aplikacije za pronalaženje partnera zahtijeva dokumentaciju iz rodnog grada korisnika kako bi se potvrdio njihov nevjenčani status.

Čak 14,5 posto stanovnika Tokija služi se aplikacijama za ugovaranje spojeva, a mnogi od njih istovremeno koriste i nekoliko njih 📷 Tapple
Čak 14,5 posto stanovnika Tokija služi se aplikacijama za ugovaranje spojeva, a mnogi od njih istovremeno koriste i nekoliko njih Tapple

Trenutno čak 14,5 posto stanovnika Tokija koristi aplikacije za spojeve. a mnogi se često registriraju na više platformi. Grad će iskoristiti društvene mreže za podizanje svijesti o problemima zlouporabe, a operateri očekuju pozitivan učinak strategije provjere na cijelu industriju. 

Novac, a ne aplikacije

Hoće li to privući ljude na spoj ili ne, ostaje za vidjeti. Mnogi ne vjeruju u uspjeh ovog vladinog projekta i tvrde da pojava još jedne aplikacije za upoznavanje, k tome financirane novcem poreznih obveznika, nije najbolje rješenje za izazove s kojima se suočavaju samci.

Rigorozan postupak provjere sprečava da aplikaciju zlorabe oni koji su već u braku 📷 Tapple
Rigorozan postupak provjere sprečava da aplikaciju zlorabe oni koji su već u braku Tapple

Oni predlažu da se gradska i nacionalna vlada pozabave temeljnim problemima koji uzrokuju pad broja brakova i rađanja, prvenstveno materijalnom situacijom koja mnoge odbija da uđu u brak i podižu potomstvo.