Japanska sonda SLIM na Božić ušla u Mjesečevu orbitu

Sonda, lansirana početkom rujna, nalazi se u stabilnoj polarnoj orbiti, gdje će polako spuštati s ciljem mekog slijetanja na Zemljin prirodni satelit tijekom siječnja

Sandro Vrbanus utorak, 26. prosinca 2023. u 15:45

Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), misija je japanske svemirske agencije JAXA, lansirana 6. rujna raketom-nosačem H-IIA iz svemirskog centra Tanegašima. Tijekom proteklih 11 dana sonda je putovala prema Mjesecu, a na sam Božić uspješno je ušla u njegovu orbitu. Prva je to japanska lunarna misija, koja ima za cilj demonstrirati tehnologiju vrlo preciznog slijetanja na Mjesec.

U tom će se pokušaju sonda koristiti tehnikom računalnog vida, koja će prepoznavati kratere, a potom uz pomoć tih podataka i onih dobivenih iz lunarnog orbitera njegovi će sustavi pronaći idealno mjesto za prizemljenje. Ono bi se trebalo izvesti s točnošću na razini 100 metara. Zbog te se preciznosti misija kolokvijalno naziva i "Mjesečev snajper".

Trenutačno se sonda nalazi u izduženoj polarnoj orbiti, koja prolazi iznad sjevernog i južnog pola Mjeseca. Sonda orbitira s periodom od otprilike 6,4 sati i visinom koja varira od oko 600 kilometara pa do 4.000 kilometara u najdaljoj točki. Nakon potvrde uspješnog ostvarivanja željene putanje JAXA je objavila i niz fotografija snimljenih navigacijskom kamerom sonde SLIM.

Sljedeći koraci, planirani za narednih nešto manje od mjesec dana, uključuju postupno spuštanje te orbite prema površini. Do sredine siječnja orbita bi trebala imati najvišu točku na visini od oko 600 kilometara. Neposredno prije manevra slijetanja to će pasti na samo 15 kilometara.

Potom će uslijediti i precizno slijetanje na odabranu lokaciju, u blizini 210-metarskog kratera Shioli. Ono je zakazano za noć s 19. na 20. siječnja. Uspije li to slijetanje kako je planirano, Japan će službeno postati peta nacija koja je meko spustila svoju letjelicu na Mjesec – nakon SAD-a, Kine, SSSR-a, te nedavno Indije.