Novi indeks digitalne kvalitete života: Europa prednjači, Hrvatska bolja od očekivanja

SurfShark  je rangirao 121 zemlju svijeta prema pet ključnih metrika. Gdje je tu Hrvatska, u čemu smo dobri i u čemu zaostajemo za najboljima?

Mladen Smrekar srijeda, 20. prosinca 2023. u 12:55
SurfShark je države ocjenjivao prema pet ključnih elemenata: dostupnosti i kvaliteti interneta, izgrađenoj infrastrukturi, sigurnosti i razvijenosti e-uprave 📷 SurfShark
SurfShark je države ocjenjivao prema pet ključnih elemenata: dostupnosti i kvaliteti interneta, izgrađenoj infrastrukturi, sigurnosti i razvijenosti e-uprave SurfShark

Prosječna osoba provede blizu sedam sati svaki dan gledajući u ekran, bilo za posao, zabavu ili komunikaciju, naglašavajući koliko je ljudski život postao digitalan. Kao što se fizičko blagostanje razlikuje od mjesta do mjesta, tako se razlikuje i digitalno blagostanje.

Pet ključnih metrika

Prema SurfSharkovom Indeksu digitalne kvalitete života za 2023.,neke zemlje rade bolje od drugih kad je riječ o pružanju dostupnog i pristupačnog Interneta i digitalnih usluga, što u konačnici dovodi do boljeg digitalnog blagostanja. SurfShark je i ove godine rangirajo 121 zemlju (što iznosi 92% svjetske populacije) prema pet ključnih metrika:

Hrvatska se našla na ukupno 36. mjestu liste, a najbolje rezultatepostigla je u kategoriji e-sigurnosti gdje zauzima 16. poziciju između 121 obrađene zemlje svijeta 📷 SoftShark
Hrvatska se našla na ukupno 36. mjestu liste, a najbolje rezultatepostigla je u kategoriji e-sigurnosti gdje zauzima 16. poziciju između 121 obrađene zemlje svijeta SoftShark

Dostupnost Interneta: koliko dugo ljudi moraju raditi da bi si priuštili stabilnu internetsku vezu? Pristupačniji Internet pozitivno utječe na digitalnu dobrobit. Kvaliteta Interneta: koliko je brza i stabilna internetska veza? Brz i stabilan Internet pomaže komunikaciji, radnoj učinkovitosti i konzumaciji kvalitetnog sadržaja. E-infrastruktura: koliko je postojeća elektronička infrastruktura razvijena i uključiva, dopuštajući korištenje Interneta za različite aktivnosti.E-sigurnost: sposobnost suzbijanja kibernetičkog kriminala i zaštite privatnosti na Internetu. E-uprava: digitalizacija državnih usluga, smanjenje birokracije i korupcije te povećanje transparentnosti.

Rangiranje prema digitalnoj dobrobiti

SurfSharkov izvještaj za ovu godinu objavljen je pod egidom "Europa prednjači u Indeksu digitalne kvalitete života" jer prvih devet mjesta na ljestvici digitalnog blagostanja opet zauzimaju baš europske zemlje. Predvodi ih Francuska koja je prva na ljestvici pristupačnosti Interneta, peta po kvaliteti i među 20 najboljih po elektroničkoj infrastrukturi, sigurnosti i vladi.

Lista 10 zemalja svijeta s najvećim digitalnim blagostanjem 📷 SoftShark
Lista 10 zemalja svijeta s najvećim digitalnim blagostanjem SoftShark
Hrvatska je u gornjem dijelu tablice, kao i većina drugih zemalja europskog jugoistoka 📷 SoftShark
Hrvatska je u gornjem dijelu tablice, kao i većina drugih zemalja europskog jugoistoka SoftShark

Singapur je na 10. mjestu kao najviše rangirana neeuropska zemlja na indeksu digitalnog blagostanja, a slijedi ga Japan na 16. mjestu. U usporedbi s prošlogodišnjom tablicom, Izrael pao je na 17. mjesto, a SAD i Južna Koreja zaokružuju prvih 20.

Trendovi digitalne kvalitete života

Iako je činjenica da bogatije nacije općenito imaju bolju digitalnu dobrobit - zbog novca dostupnog za ulaganje u poboljšanje ključnih metrika - Surfshark je pronašao 22 zemlje koje su premašile očekivanja prema svom BDP-u po glavi stanovnika.

Hrvatska ase našla na popisu zemalja u kojima je digitalna dobrobit veća od BDP-a 📷 SoftShark
Hrvatska ase našla na popisu zemalja u kojima je digitalna dobrobit veća od BDP-a SoftShark

Rezultate bolje od očekivanih te su zemlje polučile u elektroničkoj sigurnosti, infrastrukturi i implementaciji e-uprave. Većina ovih nacija je iz Azije i istočne Europe, poput Filipina, Vijetnama, Ukrajine, Moldavije, Tajlanda, Srbije, ali i Hrvatske.

Korelacija između pojedinih kategorija i indeksa digitalne dobrobiti 📷 SoftShark
Korelacija između pojedinih kategorija i indeksa digitalne dobrobiti SoftShark

Poboljšanje rezultata e-uprave u najjačoj je korelaciji (0,94) s boljom digitalnom kvalitetom života. S druge strane, dostupnost Interneta pokazala je najnižu korelaciju s ukupnim digitalnim blagostanjem, na 0,67. To naglašava preveliku ulogu u pružanju drugih usluga putem Interneta, za razliku od jednostavnog poboljšanja samog Interneta.