Meta razvija vlastiti čip isključivo za primjene vezane uz umjetnu inteligenciju

Novi čip, izrađen prema Metinim specifikacijama, trebao bi postati osnova njihove infrastrukture koja izvodi AI operacije, kao i za izgradnju novih podatkovnih centara, također fokusiranih na AI

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. svibnja 2023. u 15:05

U Meti, krovnoj kompaniji Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, najavljuju kako će njihove potrebe za računalnim resursima, vezanima za umjetnu inteligenciju, u narednom desetljeću "dramatično porasti". Do toga će dovesti nastavak istraživanja te tehnologije, izrada novih AI aplikacija i iskustava u postojećim aplikacijama, ali ostvarivanje njihove (još uvijek) glavne misije – metaverzuma kao nove okosnice Interneta.

Za takav razvoj situacije moraju se početi pripremati već sada, pa najavljuju obnavljanje svoje tehnološke infrastrukture kroz tri inicijative.

Razvoj u tri smjera

MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) bit će nova obitelj poluvodičkih čipova, procesora specijaliziranih isključivo za primjenu u domeni umjetne inteligencije, pokretanje AI modela i izrađenih prema njihovim vlastitim specifikacijama. Bit će, kažu, moćniji i energetski efikasniji od klasičnih CPU-a, a uklopit će se u sustave danas pogonjene GPU-ima slične namjene.

Podatkovni centri nove generacije druga su okosnica Metine infrastrukture budućnosti, također prilagođeni za AI aplikacije i modele. Hardver ugrađen u njih omogućit će treniranje i izvođenje AI operacija uz visoke razine performansi, a uključivat će i vlastiti, također unutar kompanije razvijeni, čip za procesiranje videa.

Research SuperCluster (RSC) AI superračunalo treći je najavljeni dio ključne infrastrukture, pokrenut nedavno. Već sada smatraju da je riječ o jednom od najbržih AI superračunala u svijetu, a njegovih 16.000 GPU-ova omogućava pokretanje čak 2.000 sustava treniranja umjetne inteligencije istodobno.

U Meti smatraju da će ovim, potpuno prilagođenim, pristupom osigurati da im infrastruktura bude pripremljena za izazove budućnosti, u kojoj će vladati umjetna inteligencija i – kako se oni nadaju – virtualni svjetovi metaverzuma.