YouTube eksperimentira s korištenjem AI-ja za izradu sažetaka videozapisa

Iz YouTubea kažu da su sažeci koje je generirao AI namijenjeni pružanju kratkog pregleda sadržaja bez zamjene postojećeg opisa kojeg je napisao čovjek. Sažeci su trenutno pisani samo na engleskom jeziku

Matej Markovinović srijeda, 2. kolovoza 2023. u 17:01
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Google eksperimentira s upotrebom AI-ja za automatsko generiranje tekstualnih sažetaka videozapisa na YouTubeu. U vijesti o tom testiranju koju su objavili na svojoj službenoj stranici, navedeno je da će se sažeci pojavljivati na YouTubeovim stranicama za gledanje i pretraživanje te da su namijenjeni pružanju kratkog pregleda sadržaja bez zamjene postojećeg opisa kojeg je napisao čovjek.

„Testiramo novu značajku za gledatelje koja koristi generativni AI za izradu sažetaka videozapisa na YouTubeu. Često testiramo nove značajke prije nego što ih službeno izdamo kako bismo mogli izgraditi i poboljšati iskustvo za naše gledatelje i kreatore“, potvrdila je za The Verge glasnogovornica Googlea, Jen Jamie.

Potvrđeno je, također, da su sažeci trenutno napisani isključivo na engleskom jeziku te da se pojavljuju određenom broju korisnika. Kada bi ta značajka trebala postati dostupna svima, trenutno nije poznato, no ako je za suditi prema prijašnjim potezima YouTubea, testiranje bi se ubrzo moglo proširiti i globalno.