Kratki vertikalni video isječci – budućnost društvenih mreža?

Format koji je globalno popularizirao TikTok pokazao se kao iznimno privlačan i gledan. U istom smjeru krenuli su i YouTube i Facebook, pa bi kratki video zapisi mogli postati dominantan sadržaj online

Sandro Vrbanus petak, 17. lipnja 2022. u 15:15

Svi žele biti popularni poput TikToka. Čini se kako je to novi trend koji bi mogao odrediti izgled, fokus i način korištenja društvenih mreža u dogledno vrijeme. Naime, TikTok je najbrže rastuća društvena mreža posljednjih godina, koja je još u rujnu prošle godine prijavila kako ima više od milijarde aktivnih korisnika. Procjene govore kako će do kraja godine njihov broj biti čak 1,8 milijardi, a uz eksponencijalni rast broja korisnika dolazi i porast prihoda – oni su kod TikToka u 2021. gotovo udvostručeni i iznose 4,7 milijardi dolara.

YouTube sustigao TikTok

Uzmemo li to u obzir, ne čudi da je YouTube lani pokrenuo veliku inicijativu ulaganja u svoj "klon" TikToka, YouTube Shorts, omogućavajući autorima kratkih vertikalnih video zapisa dodatnu zaradu. Nedavno su najavili i da će na Shortse početi dodavati i reklame, što bi trebalo još više motivirati sve korisnike da počnu sa snimanjem ovakvih sadržaja.

Inicijativa im se, kako sada stvari stoje, isplatila. Nedavno je objavljeno da su Shortsi iznimno gledani. Dnevno ih se pregleda oko 30 milijardi puta, a gleda ih više od milijardu i pol korisnika svakog mjeseca. To je, dakle, broj korisnika usporediv s onim kojeg trenutačno bilježi TikTok. Ono gdje YouTube prednjači je ostatak sadržaja – klasični, duži video zapisi, i dalje su osnova njihovog poslovanja. Shortse, pak, pokušavaju iskoristiti ne kao samostalan format, već kao alat koji kreativcima daje mogućnost da se brzo i lako probiju do nove publike i privuku je na svoje "klasične" sadržaje.

Ni Facebook se ne da

Još jedan veliki igrač u domeni društvenih mreža također ulaže mnogo u kratke video sadržaje. To je, naravno, Meta, koja kroz Facebook i Instagram "gura" svoje Reelse. Najnoviji strateški plan ove kompanije jest, navodno, potpuno promijeniti algoritme za prikaz sadržaja korisnicima, i to na način da se u "Feedu" prioritet stavi upravo na kratke video zapise. Taj potez pomalo podsjeća na vrijeme kada je Facebook od Snapchata "posudio" opciju Storiesa, ugurao je na vrh aplikacije te je u kratkom vremenu učinio korištenijom od originala.

Voljeli, dakle, ili mrzili format kratkog vertikalnog videa, uskoro od njega vjerojatno više nećete moći pobjeći – ni na Facebooku niti na YouTubeu.

Anketa Glasanje do 24.6.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: