Američki Kongres izglasao zakon kojim se može zabraniti TikTok

Nakon što je potvrđen u oba doma Kongresa, zakon o zabrani TikToka ide na potpis predsjedniku, koji nema mnogo izbora nego potpisati ga. Ono što dalje slijedi bit će vrlo značajno za TikTok

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. travnja 2024. u 06:00

Američki Kongres u oba je doma potvrdio, i to velikom dvostranačkom većinom, paket zakona koji se tiču nacionalne sigurnosti. U njemu je bio zapakiran i prijedlog zakona o kojem se posljednjih tjedana mnogo govori, onaj koji bi omogućio vladajućima zabranu TikToka, ako ta aplikacija ne pronađe novog vlasnika u narednih godinu dana. Nakon izglasavanja u Zastupničkom domu i Senatu, zakon sada ide na potpis predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, a on je već najavio da će ga potvrditi i tako praktički proglasiti važećim.

Ili zabrana ili prodaja

U odnosu na prijedlog regulative od prošlog mjeseca, novi zakon donosi nešto duži rok za TikTok. Kineska društvena mreža mora unutar najviše godine dana (prije je to bilo 6 mjeseci) pronaći novog vlasnika, odnosno ByteDance će morati prodati svoju mrežu nekome tko nije na "listi neprijatelja" SAD-a.

Kao i svaki put dosad, kad se govorilo o zabrani TikToka, iz te su kompanije naglasili da se time ukida pravo na slobodu govora za 170 milijuna Amerikanaca i značajno negativno utječe na 7 milijuna poslovnih entiteta, koji ovise o TikToku. "Zatvorit ćete platformu koja godišnje gospodarstvu SAD-a donese 24 milijarde dolara", poručili su.

Istodobno i Europska komisija udara na TikTok, a kineske vlasti se "osvećuju" izbacivanjem zapadnih aplikacija sa svojeg tržišta. "Rat aplikacija" je, čini se, tek započeo.