EU protiv TikToka: novi službeni postupak i zabrana za program nagrađivanja

Europska komisija je pokrenula već drugi službeni postupak protiv TikToka na temelju Akta o digitalnim uslugama, ovog puta vezano za TikTok Lite i otvaranje tvrtki u Francuskoj i Španjolskoj

Sandro Vrbanus srijeda, 24. travnja 2024. u 07:50

Kad vas Europska komisija "uzme na zub", onda procedura izgleda tako da vam prvo "postave pitanja" i pokrenu izvide, a ne budu li zadovoljni odgovorima, pokreće se i službeni postupak istrage. Kroz taj je proces prošao TikTok, protiv kojega EK sada pokreće već drugi istražni postupak na temelju Akta o digitalnim uslugama.

Komisija želi utvrditi je li kineska društvena mreža prekršila taj Akt pokretanjem usluge TikTok Lite u Francuskoj i Španjolskoj. Prema pravilima, velike su internetske platforme obvezne obavijestiti regulatore kada pokreću nove funkcionalnosti, kako bi se izbjegli razni rizici. U ovom slučaju, riječ je o riziku od uvođenja ovisničkog ponašanja, odnosno "loyalty" programa. U njemu bi korisnici mogli zarađivati financijske nagrade za aktivnosti poput gledanja videa i dodavanja prijatelja na platfromu, sudjelovanja u igrama i slično.

Takav program "zadataka i nagrade za njih" pokrenut je bez prethodne temeljite procjene rizika, kažu iz EK te napominju da je to posebno zabrinjavajuće za djecu, s obzirom na to da se sumnja da ne postoje učinkoviti mehanizmi za provjeru dobi na TikToku. Stoga će njihova istraga prvo provjeriti usklađenost platforme s Aktom kad je riječ o programu nagrađivanja vjernosti, ocijenit će negativne učinke na mentalno zdravlje, uključujući mentalno zdravlje maloljetnika, a potom će se ispitati i mjere koje je TikTok uveo ne bi li umanjio te rizike.

Komisija sumnja na povredu Akta o digitalnim uslugama i zabranit će TikTok Lite ne dobije li u 24 sata (ponovno tako kratak rok) zadovoljavajuće odgovore. Nakon toga, predviđa se poduzimanje daljnjih provedbenih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti – dakle, potpuna zabrana aplikacije TikTok Lite te moguće kazne.