Microsoft Copilot - pomoćnik koji koristi umjetnu inteligenciju sada ima i službenu aplikaciju

Bez velike pompe ili posebnih najava, u službenoj se trgovini Android aplikacija nedavno pojavio Microsoft Copilot - dedicirana aplikacija za Android telefone sada već dobro poznatog mobilnog pomoćnika koji koristi umjetnu inteligenciju i to modele OpenAI-a kao što je GPT-4…

Matija Gračanin petak, 29. prosinca 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Microsoft Copilot 
Namjena Mobilni pomoćnik koji koristi umjetnu inteligenciju
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Microsoft je unazad godinu dana doista žestoko ušao u svijet umjetne inteligencije nudeći da se na jednostavan način iskoristi sve ono što može ponuditi ChatGPT kroz jezični model GPT-4. Dakako, tu je i Microsoft Copilot, pomoćnik koji svoje mjesto nalazi i u samim Windowsima, te drugdje, a nedavno je dostupna postala i njegova službena aplikacija namijenjena Android telefonima (u budućnosti će se vjerojatno pojaviti i inačica za iPhone).

Istina, sve se to može koristiti kroz aplikaciju Bing ili putem web preglednika, ali jednako tako i drugih Microsoftovih aplikacija unutar kojih je integrirana odgovarajuća podrška, no službena se aplikacija, barem što se pametnih telefona tiče, možda i najbolji način da se iskoristi sve ono što Microsoft Copilot može ponuditi.

Nema tu ničega previše novoga (aplikacija nudi podršku za tamnu temu); praktički sve ono što se može putem web preglednika, omogućeno je i u aplikaciji. Pritom je upite moguće utipkati ili izgovoriti, a podržano je i slanje slika iz galerije koje je onda moguće analizirati, a slike se mogu izravno i fotografirati unutar aplikacije. Nije izostala ni podrška za DALL-E pa je izravno iz aplikacije moguće i generirati likovnu umjetnost.

Naravno, sve je posve besplatno, a samo se treba prijaviti s Microsoftovim korisničkim računom kako bi se iskoristile katkada vrlo korisne mogućnosti Microsoft Copilota te ga aktivnije integrirati u svoju svakodnevicu.

NADOPUNA (30.12.): Objavljena je i najavljena iOS aplikacija.