Kina ograničava izvoz ključnih poluvodičkih materijala

Ograničenja se tiču osam proizvoda od galija i šest proizvoda od germanija koji se naširoko  koriste u proizvodnji poluvodiča, električnih vozila i vojne opreme

Mladen Smrekar srijeda, 5. srpnja 2023. u 11:25
Oba materijala nalaze se na popisu kritičnih sirovina Europske unije koja ih smatra
Oba materijala nalaze se na popisu kritičnih sirovina Europske unije koja ih smatra "ključnim za europsko gospodarstvo" freepik

Kinesko ministarstvo trgovine povuklo je novi potez u američko-kineskom ratu čipovima te će pod strogi nadzor staviti količinu proizvoda od galija i germanija koji se izvoze iz zemlje. Tamošnje vlasti kažu da ovim potezom žele zaštiti nacionalnu sigurnost i interese, a stručnjaci ga tumače kao mjeru odmazde protiv ograničenja izvoza američke i europske tehnologije poluvodiča u Kinu. 

Osam proizvoda

Ograničenja se tiču osam proizvoda od galija i šest proizvoda od germanija koji se naširoko  koriste u proizvodnji poluvodiča, električnih vozila i vojne opreme te bi mogli uzrokovati poremećaj  u globalnim lancima opskrbe. Kontrola izvoza počet će 1. kolovoza, priopćilo je kinesko Ministarstvo trgovine. Od tog datuma, izvoznici galija i germanija morat će podnijeti zahtjev za posebno dopuštenje države da ih otpreme iz Kine, dodala je vlada. 

Čipovi kojikoriste germanijske lasere za prijenos podataka 📷 MIT
Čipovi kojikoriste germanijske lasere za prijenos podataka MIT

Kina je trenutno najveći proizvođač galija i jedan od najvećih svjetskih proizvođača germanija. Oba materijala nalaze se na popisu kritičnih sirovina Europske unije koja ih smatra ključnim za europsko gospodarstvo. Galij i germanij samo su neki od metala važnih za niz tehnoloških proizvoda koji u velikoj mjeri dolaze upravo iz Kine. Kako bi nastavile izvoziti te materijale, neke su tvrtke već najavile da će podnijeti zahtjev za potrebne licence od kineske vlade.


Smirivanje panike

📷 freepik
freepik

Unatoč zabrinutosti, vladini dužnosnici u Tajvanu i Južnoj Koreji zanijekali su da bi ova mjera mogla izazvati značajne poremećaje u opskrbnom lancu. Zamjenik tajvanskog ministra vanjskih poslova Roy Lee rekao je da očekuje samo kratkoročni učinak, dok je  južnokorejsko ministarstvo industrije izjavilo da "zemlja ima dovoljno zaliha galija" te da "postoje i drugi izvori germanija".


Mjere i protumjere

Najava je objavljena uoči posjeta američke ministrice financija Janet Yellen Pekingu. SAD je ograničio Kini pristup tehnologiji poluvodiča još 2019., kad je Trumpova administracija  zabranila Huaweiju kupnju vitalne američke tehnologije. U kolovozu 2022. SAD je dodatno zabranio izvoz četiri tehnologije povezane s proizvodnjom poluvodiča, navodeći kako su "od vitalnog značaja za nacionalnu sigurnost" te je potpisao "povijesni" zakon čiji je cilj poticanje domaće proizvodnje  poluvodiča. 

U svibnju je Kina napravila svoj prvi veliki potez u trgovinskom ratu s Washingtonom kad je svojim operaterima poručila da ne koriste Micronove čipove u određenim infrastrukturnim projektima, zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.