U Bletchley Parku potpisana međunarodna deklaracija o sigurnosti umjetne inteligencije

Na konferenciji, kojoj je domaćin britanski premijer, EU, SAD, Kina i više od 20 zemalja potpisalo je zajedničku deklaraciju, upozoravajući tako na opasnosti od razvoja umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. studenog 2023. u 10:40
📷 Bletchley Park Trust
Bletchley Park Trust

Ovoga se tjedna u Bletchley Parku, mjestu na kojem su postavljeni temelji modernog računalstva, održava konferencija o najaktualnijoj temi u svijetu tehnologije danas – umjetnoj inteligenciji, točnije o pitanjima sigurnosti u toj domeni. Domaćini ovom događanju su britanska vlada i njezin premijer Rishi Sunak, a sudjeluju predstavnici najvećih svjetskih zemalja, od SAD-a i Kine, preko EU, pa do Australije, Kanade, Saudijske Arabije, Japana, Turske i Južne Koreje. Vjerojatno najvažniji rezultat dvodnevne konferencije je zajednička deklaracija, koju su potpisali predstavnici svih prisutnih zemalja.

Deklaracija iz Bletchleya

Zajednička izjava (The Bletchley Declaration) konstatira da AI tehnologije daju velike prilike za razvoj cijelog svijeta, imaju potencijal transformirati i poboljšati ljudsko blagostanje, mir i prosperitet. Stoga, svi se potpisnici slažu da je treba osmišljavati, razvijati, primjenjivati i koristiti na način koji je siguran, ima čovjeka u svojem središtu te prije svega vjerodostojno i odgovorno. Budući da se AI tehnologije već mogu pronaći u brojnim poljima svakodnevnog života, sada se nalazimo u ključnom trenutku, u kojem je potrebno djelovati kako bi se reguliralo da se AI koristi za opću dobrobit.

To uključuje javne usluge, kao što su zdravstvo i obrazovanje, sigurnost hrane, znanost, čista energija, bioraznolikost i klima, poštivanje ljudskih prava i postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Uz brojne prednosti, AI također donosi i velike rizike. Iz tog je razloga potrebno posebno obratiti pažnju na zaštitu ljudskih prava, transparentnost, pravednost, odgovornost, regulaciju, sigurnost, odgovarajući ljudski nadzor, etiku, ublažavanje pristranosti, privatnost i zaštitu podataka. Posebno ističu i nepredvidive rizike, koji dolaze od mogućnosti da se umjetnom inteligencijom manipulira, stvaranjem lažnog sadržaja.

Ravnoteža regulative i slobode

Deklaracija potom navodi kako je potrebno balansirati između regulative i inovacija, da svi akteri moraju voditi računa o rizicima i djelovati u skladu s njima. Stoga se ovim dokumentom zemlje obvezuju na sustavno identificiranje rizika, stvaranje zajedničkog znanstveno utemeljenog razumijevanja istih te, u konačnici, donošenje potrebnih globalnih pravila, zajedničkih metrika i alata za ispitivanje sigurnosti umjetne inteligencije.

Podupire se i osnivanje međunarodne mreže znanstvenih istraživanja, koja će imati za cilj dati najbolju moguću znanstvenu podlogu za stvaranje javnih politika i regulative, s općim dobrom na umu. Potpisnici su se obvezali i nastaviti dijalog i suradnju te istraživanja sigurnosti umjetne inteligencije, kako bi osigurali da prednosti te tehnologije budu iskorištene odgovorno, za dobrobit svih. Sljedeći sličan samit održat će se i tijekom 2024. godine.

Potpisnici Deklaracije su: Australija, Brazil, Kanada, Čile, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Irska, Izrael, Italija, Japan, Kenija, Kraljevina Saudijska Arabija, Nizozemska, Nigerija, Filipini, Republika Koreja, Ruanda, Singapur, Španjolska, Švicarska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo te Sjedinjene Američke Države.