Twitter verificirao lažne račune, priznali da se radi o grešci

Iako se čini poprilično teško dobiti tu čuvenu 'plavu kvačicu' na Twitteru, očito je da tvrtkin sustav ipak ima neke skrivene rupe koje se daju prevariti

Matej Markovinović srijeda, 14. srpnja 2021. u 06:00

Twitter je u svibnju ponovno pokrenuo program verifikacije, pa su se tako oni korisnici koji ispunjavaju određene kriterije mogli prijaviti za dobivanje svoje „plave kvačice“. No, nakon što je od toga prošlo neko vrijeme, čini se da je Twitter zabunom verificirao pojedine lažne račune, koje je ubrzo, kako priznaju iz tvrtke, suspendirao.

Sve je započelo kada je podatkovni znanstvenik Conspirador Norteño, otkrio šest verificiranih računa koji su napravljeni prije manje od mjesec dana. Naime, oni u tom razdoblju nisu imali ni jednu objavu, za profilnu su sliku koristili uglavnom fotografije generirane umjetnom inteligencijom te su svi imali oko 1000 istih pratitelja.

„Pogrešno smo odobrili prijave za verifikaciju kod malog broja neautentičnih, odnosno lažnih računa. No, sad smo trajno suspendirali dotične račune i uklonili smo njihovu „plavu kvačicu“ u skladu s našom politikom“, objasnili su iz Twittera za portal Daily Dot.

Kako prenosi The Verge, ovaj incident ukazuje da Twitterov program verifikacije ima pojedine probleme koji se ni u kojem slučaju ne bi trebali zanemariti. Podsjećamo da su iz tvrtke objavili kriterije za dobivanje „plave kvačice“ u kojima među ostalom piše da računi trebaju biti „autentični, zapaženi i aktivni“ ako žele da im prijava prođe.

Norteño kaže da su lažni računi zapravo dio botneta koji sadrži preko 1100 računa, a zasad je, kako navodi, većina njih uspješno uklonjena. No, Alex Stamos, bivši Facebookov voditelj informacijske sigurnosti, objavio je na Twitteru da bi ovo mogao biti  „posao iznutra“ (inside job).

„Možda imate zlonamjernog ili potkupljenog insajdera. Nešto se slično dogodilo i u Instagramu“, napisao je Stamos u objavi.