RTX Remix - novi život za stare igre

Pokazni primjer mogućnosti RTX Remixa smo vidjeli u osvježenom Portalu krajem 2022., a sada su spomenuti alati dostupni svima koji imaju želju okušati se u modificiranju starijih naslova

Damir Radešić utorak, 23. siječnja 2024. u 19:58

Prilikom najave novih RTX 4080 i 4090 grafičkih kartica, Nvidija je predstavila RTX Remix, alate za modificiranje, čije smo mogućnosti mogli provjeriti već početkom prosinca 2022. godine u osvježenom Portalu putem Steama. Iako su igrači vrlo šareno reagirali na ovaj pokušaj modernizacije i žalili se na neoptimiziranost igre koja nije baš najbolje radila osim na najsnažnijim Nvidijinim grafičkim karticama, kozmetički zahvati su izgledali više no impresivno.

Proteklih godinu dana Nvidija je dorađivala RTX Remix i premda posao još uvijek nije gotov, zaključili su kako je vrijeme da modderima omoguće pristup beta inačici čime su otvorili put prema remasteriranju u kućnoj radinosti. U osnovi, RTX Remix omogućava upravo to, uljepšavanje starijih naslova novim teksturama koje će generirati umjetna inteligencija na temelju dostupnih predložaka.

Jedna od glavnih značajki ovih alata je generativna umjetna inteligencija koja koristi snagu RTX grafičkih procesora za analiziranje tekstura niske razlučivosti, te generiranje, kako navode u Nvidiji, fizički točnih materijala, da bi se nakon toga razlučivost uvećala do četiri puta. Uz to, modderima je omogućeno umetanje ray tracinga, DLSS-a 3, kao i Nvidia Reflexa za dodatne modernizacijske efekte.

Iako sve ovo zvuči kao rješenje "jednim klikom miša", tvorci RTX Remixa kažu kako samo olakšava modificiranje, ali ga ne automatizira u cijelosti, te da će najbolje rezultate postići u igrama koje koriste stariju fiksiranu funkcionalnost pod DirectX-om 8 i 9, poput Call of Dutya 2, Hitmana 2: Silent Assassin, Freedom Fightersa i tako redom, a potpuni spisak kompatibilnih igara potražite na stranicama modDB-a.