Nvidijin RTX 3060 je najzastupljeniji GPU kod korisnika Steama

Od kada je u kolovozu prošle godine preuzeo vodstvo kao najzastupljeniji GPU među korisnicima Steama, RTX 3060 iz mjeseca u mjesec dodatno potvrđuje svoj status najpopularnije grafičke kartice

Damir Radešić utorak, 9. travnja 2024. u 12:40

Valve svakog mjeseca objavljuje razne statistike među kojima i podatke o hardveru korisnika Steama, točnije onih koji su s njima željeli podijeliti te informacije. Tako je potpuno očekivano najzastupljeniji operativni sustav Windows 10, čak 33,43 posto igrača koristi kineski jezik što je za jedan posto više od drugoplasiranog engleskog, dok je ljestvica najpopularnijih grafičkih kartica igračima najzanimljivija.

Na istoj prednjači GeForce RTX 3060 kojeg koristi 6,71 posto igrača, čime i dalje bilježi mjesečni rast po zastupljenosti u konfiguracijama, a vodeću poziciju je preuzeo u kolovozu prošle godine od starijeg brata GTX 1650 koji trenutno i dalje drži odličnu treću poziciju. Kad govorimo o Nvidiji, ne možemo zaobići ni vječnog konkurenta AMD koji se na ovoj listi baš i nije proslavio obzirom da su dva integrirana modela njihovih grafičkih procesora uglavljena tek na 16., odnosno 29. mjestu, dok prvi zasebni GPU i to RX 580 drži tek 0,88 posto udjela na 31. poziciji. Dakako, podatke treba uzeti s velikom rezervom obzirom da veliki broj korisnika Steama nije dao privolu za skeniranje njihovih konfiguracija kako bi bile uvrštene u ovakve statistike.

Popularnost modela RTX 3060 ne čudi nimalo, obzirom da je cijena istih poprilično pala i u domaćim dućanima se mogu naći već za nešto više od tristotinjak eura, a znakovito je kako se među ovim statistika polako penje i direktni nasljednik, RTX 4060. Spomenuti GPU je trenutno na osmom mjestu s 2,5 posto udjela, što ne zvuči mnogo, no valja spomenuti kako je u prosincu 2023. držao tek nešto više od jedan posto, pa je pomak itekako vidljiv što može zahvaliti povoljnoj cijeni koja je za nekoliko desetaka eura viša od ranije spomenutog starijeg modela RTX 3060.