Wordpress sada nudi službenu podršku za ActivityPub

Svi korisnici koji koriste WordPress platformu za svoje web stranice, sada će ga moći koristiti za pridruživanje fediverzumu putem službenog dodatka ActivityPub

Tomislav Stanković četvrtak, 12. listopada 2023. u 19:00
📷 Image: Fikret Tozak, Unsplash
Image: Fikret Tozak, Unsplash

Fediverzum se sastoji od udruženih platformi poput Mastodona, mreže neovisnih web stranica ili poslužitelja, koje mogu komunicirati jedni s drugima dok i dalje postoje zasebno. Na ovaj način korisnicima je omogućeno praćenje, dijeljenje i interakcija sa sadržajem na različitim servisima u jedinstvenoj mreži.

ActivityPub plugin sada je u vlasništvu Automattica, a uz dodatnu podršku za WordPress blogove, još više web stranica i korisnika može biti uključeno u fediverzum. Riječ je o dodatku koji olakšava integraciju bloga i mnoštva platformi, poput Mastodona, Plerome, Hubzille itd.

Ovaj dodatak omogućuje čitateljima da prate objave s omiljenog bloga na navedenim platformama, dok vlasnici blogova imaju mogućnost doseći veći broj sljedbenika. Odgovori na drugim platformama automatski će se pretvoriti u komentare ispod objave na WordPress blogu, omogućujući izravnu interakciju s publikom izvan platforme.

Postavka je dostupna na svim WordPress stranicama na besplatnim, osobnim i premium razinama. Nakon instaliranja, blog će moći pratiti korisnici na navedenim društvenim platformama, primajući nove objave u feedovima.

ActivityPub omogućuje korisnicima društvenih mreža da komuniciraju na različitim platformama, što znači da mogu vidjeti i sudjelovati u sadržaju na drugim platformama s mjesta gdje se nalaze, bez otvaranja novih računa, prenosi The Verge.

Kako bi se ovaj dodatak implementirao, potrebno je otići u odjeljak Postavke/Rasprava na nadzornoj ploči bloga i ondje aktivirati postavku 'Uđite u fediverzum'. Tu će biti potrebno postaviti svoje zadano ime fediverzuma, koje će upućivati na domenu bloga. Tada se taj profil može podijeliti s drugima. Nakon što se ActivityPub instalira, samo novi postovi bit će dostupni u fediverzumu, ne uključujući stare.