WordPress Playground omogućuje pokretanje WordPressa u web pregledniku

WordPress na ovaj način postaje trenutno dostupan korisnicima, učenicima, developerima i suradnicima koji mogu isprobati sve njegove mogućnosti izravno u web pregledniku

Tomislav Stanković srijeda, 19. srpnja 2023. u 08:15
📷 Image: Fikret Tozak, Unsplash
Image: Fikret Tozak, Unsplash

Otvaranjem web preglednika i posjetom adresi https://playground.wordpress.net dobije se WordPress instanca bez potrebe za instalacijom PHP-a, kreiranjem MySQL baze i sličnim tehnikalijama.

Tako prikazano administratorsko sučelje, za manje od 60 sekundi, omogućava daljnji razvoj stranice i početak stvaranja sadržaja tj. isprobavanje i učenje bez puno kompliciranja.

Ipak, WordPress Playground nije samo za početnike. Napredniji korisnici mogu ovu platformu koristiti kao demo okruženje svojih pluginova i tema.

Ideja iza projekta je vrlo jednostavna

Bilo da se radi o isprobavanju teme, razvoju i testiranju plugina pa čak i razvoju cijele WordPress stranice sve navedeno je naknadno moguće spremiti na računalo ili u web preglednik. U suprotnom, kod osvježavanja se sve promjene gube.

Posebno korisna je opcija testiranja koda u odnosu na različite verzije WordPressa i PHP-a.

Također, elementom <iframe> je moguće WordPress instancu ugraditi u već postojeću web stranicu i tako demonstrirati svoj projekt.

Za one koji koriste Visual Studio Code postoji i plugin pod nazivom WordPress Playground for VS Code.