D-Link COVR-1103 - Bez bankrota do kvalitetnog Wi-Fija

Ako zaista želite upoznati čovjeka, promatrajte njegovo ponašanje kada se spoji na sporu bežičnu mrežu. D-Linkov mesh sustav COVR-1103 pobrinut će se da svoje ukućane i goste nikad ne vidite u takvom, najgorem izdanju

Davor Šuštić petak, 28. svibnja 2021. u 05:00
Specifikacije
Bežična povezivost 802.11b/g/n/ac (AC1200)
Broj adaptera u paketu 3
Konfiguracija Wi-Fi antena 2x2 + 2x2
Istodobni rad u 2,4 i 5 GHz pojasu Da
LAN konektori 2x 10/100/1000
Mobilna aplikacija Da
Dimenzije 92 x 92 x 92 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Izvrsno i iznenađujuće povoljno rješenje svih problema s kućnim Wi-Fijem, pogodno (i) za velike prostore

Kao što je većini zacijelo poznato, najučinkovitiji način za trajno poboljšanje dometa i brzine kućne bežične mreže jest kupnja mesh Wi-Fi sustava. Mesh bežična mreža sastoji se od dva ili više čvorova (nodea), gdje je čvor zapravo bežični mrežni uređaj koji komunicira sa spojenim klijentima (vaš laptop, tablet, mobitel ili nešto četvrto), ali i sa svim ostalim čvorovima u svojoj okolini. Čvorovi se međusobno bežično povezuju, i čitavo vrijeme komuniciraju, s ciljem da zajedničkim radom osiguraju visoke bežične performanse i odličnu pokrivenost bežičnim signalom. Dok se šetate vašim domom s mobitelom, tabletom ili laptopom, oni će samostalno, bez ikakve vaše interakcije, prelaziti s čvora na čvor, i uvijek biti spojeni na onaj čvor koji im pruža najbržu bežičnu vezu.

D-Linkova linija kućnih mesh Wi-Fi uređaja naziva se COVR, a aktualna ponuda sastoji se od modela COVR-1102 i COVR-1103. Jedina razlika među njima jest broj priloženih čvorova; COVR-1102 ih ima dva, a kupite li COVR-1103, dobit ćete ih tri. Sami čvorovi nose oznaku COVR-1100. Naravno, broj čvorova izravno utječe na kvadraturu koju je moguće pokriti. COVR-1102, sa svoja dva čvora, pokriva do 325 četvorna metra te je dovoljan za većinu stanova i prizemnih kuća. Živite li u kući na kat, ili u prostoru sa zahtjevnijom konfiguracijom prostorija i većim brojem zidova od armiranog betona, tada se definitivno vrijedi isprsiti za COVR-1103, zato što tri čvora mogu pokriti između 400 i 500 četvornih metara prostora. Te pakete moguće je kombinirati. Ako vam kuća ima tri ili više katova, ili iz nekog drugog razloga osjećate potrebu za četiri, pet ili više mesh čvorova, dobro je znati da su čvorovi iz kompleta COVR-1102 i COVR-1103 međusobno povezivi, zato što su, kako smo već spomenuli, identični.

Oba D-Linkova kompleta COVR krasi prihvatljiva cijena, s obzirom na to što nude i kako se u praksi ponašaju. Manji COVR-1102 košta 650 kuna, a COVR-1103 dostupan je za 950 kuna – nije toliko puno, uzmemo li u obzir kako se radi o trajnom rješenju svih problema s kućnom bežičnom mrežom, koje sa sobom donosi i neke zanimljive dodatne mogućnosti.

Statusna LED-ica, smještena na gornju stranu svakog čvora, informira nas o kvaliteti bežične konekcije između čvorova. Prema potrebi, može se isključiti
Statusna LED-ica, smještena na gornju stranu svakog čvora, informira nas o kvaliteti bežične konekcije između čvorova. Prema potrebi, može se isključiti

Neupadljive kocke

Čvorovi COVR-1100 izgledaju poput kompaktnih, plastičnih kocki, koje je vizualno vrlo lako uklopiti u modernije uređeni prostor. Na donjoj strani svakog čvora nalazi se rupica s tipkom za vraćanje na tvorničke postavke, a na gornjoj je statusna LED-ica, koja nas bojama i načinima treperenja informira o radu sustava. Najčešće ćete gledati stabilnu bijelu boju, koja indicira čvrstu bežičnu vezu između čvorova. U slučaju da konekcija između čvorova oslabi, LED-ica će početi treperiti. To, međutim, ne znači da se bežična mreža ne može više koristiti – ona ostaje uspostavljena i posve funkcionalna, samo uz nešto manje performanse od maksimalnih. Statusna LED-ica svih čvorova može se isključiti (Management > Status LED, u mobilnoj aplikaciji) pa vas njeno treperenje neće uznemiravati noću, u slučaju da ste jedan čvor smjestili u spavaću sobu.

Na stražnjoj strani svakog čvora nalaze se priključak napajanja, tipka za uključenje te dva gigabitna mrežna porta, označena s Internet i Ethernet. Takav način označavanja manje bi iskusnim korisnicima trebao olakšati stavljanje sustava u rad, jer će im smjesta biti jasno da konektor označen s “Internet” (to je WAN port) moraju povezati s routerom koji su dobili od davatelja internetske usluge, te da konektor “Ethernet” služi spajanju drugih mrežnih uređaja.

Doduše, konkretna funkcija mrežnih portova ovisit će o načinu inicijalne konfiguracije sustava COVR-1103. Taj se postupak izvodi tako da isključite bežičnu mrežu vašeg “glavnog” routera te ga žicom povežete s glavnim od tri čvora u paketu. Ako početnu konfiguraciju želite izvesti pomoću računala, računalo ćete žicom morati spojiti u drugi mrežni konektor na čvoru (Ethernet) te mu pristupiti preko web-sučelja, upisivanjem adrese http://covr.local./ u internetski preglednik. U slučaju da se koristite prijenosnikom, podatke za bežičnu mrežu pronaći ćete na naljepnici na dnu čvora. Nakon ulaska u web-sučelje, preostaje vam slijediti upute.

Straga nalazimo tipku za uključenje, dva gigabitna mrežna konektora (WAN i LAN, ili dva LAN-a, ovisno o načinu rada čvora) te priključak napajanja
Straga nalazimo tipku za uključenje, dva gigabitna mrežna konektora (WAN i LAN, ili dva LAN-a, ovisno o načinu rada čvora) te priključak napajanja

Za sve koji se u web-sučeljima mrežnih uređaja ne osjećaju ugodno, tu je ranije spomenuta mogućnost korištenja mobilne aplikacije D-Link Wi-Fi, koja proces konfiguracije prezentira u “pitkijem”, manje prijetećem obliku, te nas vodi kroz proces dodavanja čvorova (unutar aplikacije skeniraju se QR kôdovi na donjoj strani uređaja), njihova uparivanja, izgradnje bežične mreže sa željenim podacima (naziv, lozinka) te konačnog pozicioniranja čvorova u prostoru.

Važnost odabira

Na samom početku konfiguracijske procedure morat ćete odlučiti kako želite koristiti mesh sustav – kao produžetak postojeće kućne mreže (Extend My Network), ili kao odvojeni entitet (Set up New Network). O tom odabiru ovisit će broj dostupnih vam opcija, kao i ponašanje stražnjih mrežnih konektora.

Odaberete li “Extend My Network”, COVR-1103 prebacit ćete u takozvani Bridge Mode. U tom načinu rada stvari poput roditeljske zaštite, prioritizacije mrežnog prometa (QoS), port forwardinga i firewalla prepuštaju se postojećem routeru, a D-Linkov sustav “samo” distribuira bežičnu mrežu, unutar istog raspona IP adresa, te bežično osigurava pristup svim postojećim mrežnim resursima (Chromecastovi, pametni gadgeti, NAS-ovi i sve ostalo). Stražnji mrežni konektori ponašaju se kao obični gigabitni Ethernet portovi, što znači da vam svaki čvor u svoju blizinu donosi dva žična mrežna priključka (osim glavnog – kod njega jedan port mora biti iskorišten za povezivanje s postojećim routerom). Za većinu korisnika to će biti preferirani način rada, unatoč tome što nudi manji broj opcija.

Drugi način rada, onaj koji aktivirate kad odaberete “Set up New Network”, naziva se Router Mode. Kao što mu naziv kaže, glavni D-Linkov čvor u tom slučaju funkcionira kao router. Bežični klijenti bit će na drugom rasponu IP adresa u odnosu na uređaje koji su žicom spojeni u ISP-ov router te će D-Linkov sustav na sebe preuzeti roditeljske kontrole, filtriranje željenih web-stranica, QoS, port forwarding, ali i neke dodatne funkcije, poput konfiguriranja VLAN-ova za Internet, IPTV i VoIP te kreiranja sekundarne bežične mreže za goste, koju možemo posve izolirati od kućne mreže te joj dopustiti samo pristup Internetu.

Zahvaljujući neupadljivom, kockastom obliku i prilično kompaktnim dimenzijama, D-Linkov mesh sustav COVR-1103 lako se stapa s okolinom
Zahvaljujući neupadljivom, kockastom obliku i prilično kompaktnim dimenzijama, D-Linkov mesh sustav COVR-1103 lako se stapa s okolinom

Između ta dva načina rada najlakše ćete se prebacivati preko mobilne aplikacije D-Link Wi-Fi (kategorija “Operation”), koja ujedno služi inicijalnoj konfiguraciji i nadzoru mesh sustava.

Jednom kad je sve namješteno na željeni način, posao korisnika zapravo je gotov – možemo početi koristiti bežičnu mrežu i zaboraviti na sve probleme s kojima smo se dosad susretali, ali i na brigu o održavanju Wi-Fija. Naime, D-Link je u čvorove implementirao funkciju automatske dnevne provjere i instalacije softverskih nadogradnji, stoga su oni u tom smislu potpuno autonomni.

Vrijede novca

D-Linkovi čvorovi nose oznaku AC1200, što znači da podržavaju bežične standarde 802.11b/g/n/ac te kako im maksimalna teoretska propusnost iznosi 1.200 Mbit/s (300 + 867 Mbit/s), naravno, kad se zbroje teoretski maksimumi u 2,4 i 5-gigahercnim pojasevima. Za oba frekvencijska pojasa koriste se interne antene u konfiguraciji 2x2.

Mesh sustav COVR-1103 testirali smo u obiteljskoj kući sastavljenoj od podruma s garažom, prizemlja, polukata i kata, ukupne površine od oko 300 m2. Internetsku konekciju davao mu je MikroTikov LTE router Chateau LTE12. Dva čvora postavili smo na nasuprotne krajeve polukata, a treći na gornju etažu. U prostoriji s glavnim čvorom tako konfigurirana bežična mreža ostvarivala je internetsku propusnost od 109/51 Mbit/s. U prostoriji s drugim čvorom, udaljenim petnaestak metara, dobivali smo propusnost od 106/38 Mbit/s, a na katu, gdje je treći čvor treperenjem statusne LED-ice ukazivao da mu bežična konekcija s ostatkom sustava nije optimalna, imali smo propusnost od 44/49 Mbit/s – još uvijek više nego dovoljno za sve oblike surfanja i streamanja sadržaja. Najnižu propusnost zabilježili smo u podrumu, gdje je pala na još uvijek više nego zadovoljavajućih 36/30 Mbit/s. Prebacivanje mobitela između čvorova obavlja se automatski, a traje otprilike pet sekundi te za korisnika u praksi biva neprimjetno.

Ako nemate tako velik prostor da bi vam bila potrebna tri čvora, D-Link također nudi COVR-1102, mesh sustav s dva čvora. Njegova cijena je 650 kuna
Ako nemate tako velik prostor da bi vam bila potrebna tri čvora, D-Link također nudi COVR-1102, mesh sustav s dva čvora. Njegova cijena je 650 kuna

Sa svim time na umu, sustav COVR-1103 izvrsno je odradio posao pokrivanja čitave kuće stabilnim i dostatno brzim bežičnim signalom. Naravno, igranjem s položajem čvorova ove se brojke dodatno mogu optimizirati, pa je i to nešto što treba imati na umu. D-Link sugerira da se čvorovi postave tako da natpisi COVR, otisnuti na prednjoj strani kocki, gledaju jedan prema drugome, te da nisu udaljeni za više od dvije sobe, iako smo ovo drugo u našem slučaju bezočno ignorirali.

Kad govorimo o optimizaciji performansi, dobro je imati na umu kako COVR-1103 podržava i žični backhaul. Drugim riječima, dva čvora moguće je povezati i žicom, što može biti zgodno u slučajevima da između pojedinih prostorija imate razvučene mrežne kabele, ali nemate riješenu bežičnu povezivost.

Uzmemo li u obzir brojne mogućnosti, jednostavnu konfiguraciju te pouzdan i kvalitetan rad, D-Linkov mesh sustav COVR-1103 sa zadovoljstvom možemo proglasiti vrijednim traženog novca. Štoviše, prilično je iznenađujuće da takav sustav, s tri mesh čvora, košta manje od 1.000 kuna. Još jednom podsjećamo i na COVR-1102, identično rješenje, samo s dva čvora u paketu, čija je cijena 650 kuna. Potonje će biti sasvim dostatno za većinu stanova i prizemnica.

D-Link COVR-1103

  • Kvalitetno pokrivanje velikog prostora brzim i stabilnim bežičnim mrežnim signalom
  • Dva mrežna konektora na svakom čvoru
  • Brojne korisne funkcije (roditeljske kontrole, QoS, VLAN-ovi, Wi-Fi za goste)
  • Dva načina rada (bridge i router)
  • Opcija žičnog backhaula
  • Jednostavna instalacija
  • Lako proširenje dodatnim čvorovima
  • Odličan omjer uloženog i dobivenog
  • Neki aspekti mobilne aplikacije mogli bi biti vizualno dotjeraniji
Performanse 9
Isplativost 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 950 kn Prikaži sve cijene Ustupio: D-Link Adria

 

Bug 343 lipanj 2021.