Protiv pranja novca: EU želi kontrolirati sve transakcije kriptovalutama veće od 1.000 eura

Vijeće EU protekloga je tjedna postiglo dogovor o novoj regulativi o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, koja bi mogla imati utjecaj i na mnoge obične građane

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. prosinca 2022. u 09:20

Nastavlja se regulatorni pritisak Europske unije usmjeren ka kriptovalutama, a sve pod okriljem nove regulative za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma. Kako bi se proširilo područje primjene postojećeg regulatornog okvira i uklonili mogući nedostaci, Vijeće EU je postiglo novi dogovor i kreće u izmjene propisa. Preinačit će se tako uredbe o prijenosu novčanih sredstava, uvođenjem prilično striktnih i razmjerno niskih limita.

Značajno ograničenje i za gotovinu

Češki ministar financija Zbyněk Stanjura je, nakon odluke Vijeća, pojasnio u kojem smjeru ide nova regulativa: "Teroristi i oni koji ih financiraju nisu dobrodošli u Europi. Kako bi prali prljav novac, pojedinačni kriminalci i kriminalne organizacije morali su tražiti nedostatke u našim postojećim pravilima koja su već prilično stroga. Međutim, naša je namjera potpuno ukloniti te nedostatke i primijeniti još stroža pravila u svim državama članicama EU-a. Velika gotovinska plaćanja iznad 10.000 eura bit će nemoguća. Postat će teže ostati anoniman pri kupnji ili prodaji kriptoimovine. Više neće biti moguće skrivati se iza višestrukih razina vlasništva poduzeća. Pranje prljavog novca postat će teže čak i putem draguljara ili zlatara."

Ograničavanjem velikih gotovinskih plaćanja EU želi kriminalcima otežati pranje prljavog novca. Na razini EU-a za gotovinska plaćanja utvrđena je gornja granica od 10.000 eura. Države članice moći će, ako to žele, uvesti nižu gornju granicu za provođenje gotovinskih transakcija.

Plaćanja gotovinom bit će legalna samo do iznosa od 10.000 eura?
Plaćanja gotovinom bit će legalna samo do iznosa od 10.000 eura?

Preko tisuću eura – nadzor

Nova pravila EU-a o sprečavanju pranja novca i borbi protiv financiranja terorizma proširit će se i na cijeli sektor kriptoimovine, što će sve pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom obvezati da provode dubinsku analizu svojih stranaka. Ovaj paket mjera već je najavljen, naziva se Uredba o tržištima kriptoimovine (MiCA) i regulirat će promet, oporezivanje i zaštitu potrošača u poslovanju s kriptovalutama i NFT-ima. No, Vijeće ga želi dodatno osnažiti i postrožiti.

Predloženi novi propisi kažu da će pružatelji usluga morati dodatno provjeravati činjenice i informacije o svojim strankama. U svojem stajalištu Vijeće tako zahtijeva od pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom (dakle mjenjačnica i ostalih) da primjenjuju mjere dubinske analize stranke pri izvršavanju transakcija u iznosu od 1.000 eura ili više. U prijevodu, želite li u bitcoin uložiti više od 1.000 eura, morat ćete dokazati porijeklo imovine, jer će to od vas zahtijevati posrednici. Također, preduvjet za obavljanje transakcija bit će potvrda identiteta korisnika, neovisno o iznosu.

Dodaju se i nove mjere za ublažavanje rizika u vezi s transakcijama uz upotrebu novčanikâ s vlastitim hostingom, pa će korištenje vlastitih digitalnih novčanika biti pod dodatnom paskom regulatora.

Vijeće EU sada je usuglasilo svoja stajališta i spremno je započeti pregovore o konačnom tekstu regulative s Europskim parlamentom.