Od danas zahtjeve za osobnu iskaznicu možete predati u bilo kojoj policijskoj postaji

Zbog velike gužve i sezone godišnjih odmora MUP je uveo novost kod izrade osobnih iskaznica. Zahtjev se sada može predati u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji, a iskaznicu tamo kasnije i podići

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 17:02

Iz Ministarstva unutarnjih poslova stiže dobra vijest za sve građane kojima je za vrijeme pandemije istekla osobna iskaznica, pa sada moraju izvaditi novu, kao i za one čija istječe uskoro. Naime, nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, a još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama, objavljeno je.

Po osobnu bilo gdje

Iz tog razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova obavještava građane kako od danas, 24. srpnja 2023. godine, mogu podnositi zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta.

Na taj način će se građanima olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, jer će građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Do kraja kolovoza sljedeće godine

Sada će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

Navedeno ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine.