Baterije na mobitelima morat će biti izmjenjive, odlučio Europski parlament

U Europskom parlamentu je izglasano Izvješće o baterijama i otpadnim baterijama, koje obvezuje proizvođače na izradu baterija na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti u uređajima

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. lipnja 2023. u 15:17

Izvješće o baterijama i otpadnim baterijama, izglasano ovoga tjedna u Europskom parlamentu, ima za cilj ojačati položaj potrošača. Proizvođače ono obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti. Ovim se, između ostaloga, staje na kraj praksi lijepljenja baterije za uređaj kojim se onemogućavalo kupca da je zamijeni, već bi zbog toga morao kupiti potpuno novi uređaj.

"Ovim Zakonom proizvođače prisiljavamo da odustanu od prakse 'kupi-koristi-baci', uz veću trajnost baterije i informiranost potrošača. Baterije će se opet moći lakše ukloniti ili zamijeniti, a uz to će nositi i naljepnice i QR kodove s informacijama vezanim uz njihov kapacitet, performanse, trajnost i slično", izjavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je radila na ovom zakonu.

Digitalna putovnica za baterije

Uvođenjem digitalne putovnice za baterije zaokružit će se proces od same proizvodnje do recikliranja baterije, a elektronički snimač u uređaju će sadržavati sve informacije o vijeku baterije. "Preko QR kodova moći će se pristupiti putovnici za bateriju te će na taj način potrošači moći vidjeti kakve su baterije ugrađene, kako su proizvedene, kakva im je mogućnost popravka, može li se zamijeniti samo u cijelosti ili se mogu zamijeniti pojedinačne ćelije…", ističe Borzan.

"Digitalna putovnica" za baterije morat će se primjenjivati za sve LMT baterije (dakle čvrsto zatvorene mase do 25 kilograma), one kapaciteta većega od 2 kWh, kao i za sve baterije za električna vozila.

Uz sve to, velika poduzeća morat će provesti dubinsku analizu kako bi se riješili društveni i ekološki rizici kod nabave, prerade i trgovine sirovinama, a minimalne razine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla morat će se ponovno upotrijebiti u novim baterijama. Minimalni cilj prikupljanja prijenosnih baterija do 2030. godine je 73%.

Nakon prihvaćanja u Europskom parlamentu, tekst nove regulative ide na prihvaćanje u Vijeće, nakon čega će biti objavljen u službenom glasniku EU te stupiti na snagu.