Američki Patentni ured odbio zahtjev OpenAI-ja za registraciju pojma 'GPT'

Pojam 'GPT' postao je usko vezan uz OpenAI nakon što je ChatGPT doživio rast popularnosti, ali im Američki ured za patente i zaštitne znakove ne dopušta da ga registriraju

Matej Markovinović subota, 17. veljače 2024. u 22:06
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Američki ured za patente i zaštitne znakove (PTO) odbio je zahtjev OpenAI-ja za registraciju pojma „GPT“ (generative pre-trained transformer), navodeći da se radi o previše općem pojmu za registraciju koji može spriječiti konkurente da ga koriste u svojim proizvodima.

Naime, OpenAI je u svom zahtjevu za registraciju tvrdio da „GPT“ nije opisna riječ te da korisnici ni ne razumiju odmah njeno značenje. No, PTO je u svojoj odluci naveo da nije važno znaju li korisnici što „GPT“ znači, jer oni koji koriste tu tehnologiju razumiju da ta riječ označava opću vrstu softvera, a ne samo proizvode OpenAI-ja.

Kako prenosi Gizmodo, pojam „GPT“ postao je usko vezan uz OpenAI nakon što su ChatGPT i njegovi AI modeli GPT-3, a kasnije i GPT-4, postali opće popularni. Mnoge druge AI tvrtke također su dodale „GPT“ u imena svojih proizvoda, poput, primjerice, alata GPTZero.

U svakom slučaju, OpenAI može uložiti žalbu Žalbenom odboru za zaštitne znakove kako bi dobili još jednu priliku za registraciju pojma „GPT“.