Europska komisija istražuje Microsoft zbog isporučivanja Teamsa zajedno s Officeom

Microsoft je i u prošlosti bio predmetom istraga zbog isporučivanja softvera zajedno sa svojim operacijskim sustavima. Ovoga puta Europskoj komisiji sumnjivo je što su radili s Teamsima

Sandro Vrbanus petak, 28. srpnja 2023. u 15:05

Dolaskom pandemije i naglim prelaskom na rad na daljinu i od kuće, komunikacijski alati za udaljeni rad postali su "preko noći" esencijalni. Takav je razvoj događaja omogućio novim igračima ulazak na tržište, jednako kao i pokretanje novih poslovnih modela i alata, koji su korisnicima dali mogućnost korištenja brojnih komunikacijskih i cloud rješenja, koja su se u pravilu prodavala u obliku raznih pretplata.

Podrivanje konkurencije

Microsoft je korisnicima ponudio svoj alat za rad na daljinu, Teams, koji služi za razmjenu poruka, videokonferencije, dijeljenje datoteka i slično. No, način na koji je kompanija distribuirala taj alat privukao je pozornost Europske komisije. Prema njima, uključivanje Teamsa u pakete Office 365 i Microsoft 365 moglo bi predstavljati iskorištavanje ili obranu tržišne pozicije u području poslovnog softvera, ali i ograničavanje konkurencije u polju komunikacije i suradnje na daljinu. To je, pak, nedozvoljeno u Europskoj uniji, pa je ovoga tjedna pokrenuta i službena istraga.

U Komisiji su, kažu, zabrinuti da je Microsoft svojem alatu dao nepoštenu prednost i korisnicima suzio izbor konkurentskih alata. Nije im dao niti izbor žele li imati Teams u svojem uredskom paketu aplikacija, a namjerno je ograničavao i interoperabilnost svojeg uredskog paketa s drugim komunikacijskim rješenjima.

Tri godine od prijave

Sve to moglo bi predstavljati nepoštenu konkurentsku borbu, podrivanje konkurencije i smanjenje prava potrošača na području EU, prema važećim propisima (točnije, članku 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije). On regulira zlouporabu vladajućeg položaja od strane jednog poduzetnika ili više njih na unutarnjem tržištu. Na sumnjivu je praksu Europsku komisiju još u srpnju 2020. godine upozorio konkurent Slack Technologies, a Komisiji je potom trebalo više od tri godine da stvar prouči i pokrene istragu. Zadanog vremenskog roka za njezino dovršenje, kažu, nema.