Još jedna istraga vezana za kvalitetu proizvodnje Boeinga, u fokusu je 787 Dreamliner

Iz Boeinga su prošlog mjeseca dobrovoljno prijavili američkoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo da su u procesu proizvodnje zrakoplova 787 Dreamliner uočeni nedostaci u procesu kontrole kvalitete

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2024. u 12:05

Agencija za civilno zrakoplovstvo SAD-a (FAA) pokrenula je još jednu istragu oko Boeinga, slijedom informacija koje im je dobrovoljno dostavila ta kompanija. Boeing je, naime, prošlog mjeseca prijavio određene nedostatke u procesu kontrole kvalitete tijekom izrade putničkog zrakoplova 787 Dreamliner.

Preskakanje koraka u kontroli

Ta "dobrovoljna" prijava problema možda je bila potaknuta javnim istupom jednog u nizu zviždača, koji je tvrdio da postoje određene slabosti u trupu Boeinga 787 Dreamliner. Primarno je mislio na prevelike razmake između nosećih dijelova, što na trupu zrakoplova stvara dodatni zamor materijala i skraćuje mu životni vijek, ali i donosi rizik katastrofalnog raspada zrakoplova.

Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner

Boeing je od svega prijavio tek nedovoljno detaljno provedenu inspekciju kvalitete kod spoja krila i trupa zrakoplova, koju je navodno krajem mjeseca interno prijavio jedan od zaposlenika. FAA sada istražuje postoje li zaista nedostaci u procesu kontrole kvalitete te jesu li Boeingovi zaposlenici krivotvorili dokumentaciju kako bi prikrili te nedostatke. Navodno su dokumenti iz proizvodnje popunjeni ispravno, u njima stoji da su sve inspekcije provedene prema propisima, no sumnja se da su neki kontrolori "preskočili" određene korake u tom procesu.

Istodobno s istragom, u kompaniji najavljuju ponovni pregled svih zahvaćenih primjeraka 787 Dreamlinera, uz mogućnost opoziva i onih koji su već pušteni u promet.