Samsungov Jay Y. Lee bit će uvjetno otpušten iz zatvora, no neće moći raditi

Nasljednik Samsungovog imperija i najmoćniji čovjek te korporacije, Jay Y. Lee, trenutačno je u zatvoru zbog korupcijskog skandala. No, ispunio je uvjete za ranije uvjetno puštanje na slobodu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. u 16:53

Jay Y. Lee, 53-godišnji sin preminulog dugogodišnjeg čelnog čovjeka Samsunga Lee Kun-heea i njegov logični nasljednik, od siječnja ove godine boravi u južnokorejskom zatvoru. Tamo je poslan nakon dovršetka sudskog procesa u kojem je bio proglašen krivim za podmićivanje opozvane predsjednice Južne Koreje Park Geun-Hye, a sud mu je odredio kaznu zatvora u trajanju od dvije i pol godine. Prije toga je, podsjetimo, Lee od 2017. do veljače 2018. godine također boravio u pritvoru, nakon čega mu je prva kazna bila pretvorena u uvjetnu.

Ovoga puta kazna mu nije ublažena, ali je nasljednik Samsunga ispunio sve preduvjete za uvjetni otpust iz zatvora. Prođe li sve prema planu, na uvjetnu bi slobodu trebao biti pušten ovoga petka. Korejski ministar pravosuđa poručio je kako je su uvjeti za ovakav oblik prijevremenog puštanja iz zatvora ponešto ublaženi zbog produženog trajanja pandemije kao i globalnog ekonomskog okruženja.

Kompanija ga treba

Na odluku o uvjetnom otpustu Leeja zasigurno su utjecali i apeli poslovne zajednice u Južnoj Koreji kao i samog Samsunga. Oni su naveli kako se plaše da u odsutnosti de facto prvog čovjeka tvrtke ona ne donosi ključne strateške odluke, što može biti pogubno ne samo za ovu multinacionalnu korporaciju već i za gospodarstvo zemlje.

Lee nema nužno izravan utjecaj na svakodnevno poslovanje tvrtke, i ona je mogla mjesecima funkcionirati bez njega, ali je ključan kod donošenja velikih odluka o novim investicijama te akvizicijama. Primjerice, ističe se kako odluka o ulaganju oko 17 milijardi dolara u novu tvornicu poluvodiča te izbor lokacije za izgradnju te tvornice ovise isključivo o Leeju.

Ipak, čak i kada izađe na slobodu, Lee možda neće moći biti uključen u baš sve aspekte poslovanja Samsunga. Južnokorejski zakon, naime, kaže da pojedinci osuđeni za gospodarski kriminal ne smiju raditi narednih pet godina kako ne bi ponovili zločin. Isto tako, osuđenici koji su na uvjetnom otpustu ne mogu slobodno putovati izvan zemlje.