Odlaskom Bobbyja Koticka iz Activisiona i Microsofta, bivši zaposlenici otvaraju duše

Optužbe na račun bivšeg šefa Activision Blizzarda kreću od prijetnji da će "nekoga ubiti" do petljanja u sve i svašta, što je rezultiralo odlaskom mnogih kvalitetnih zaposlenika

Damir Radešić utorak, 2. siječnja 2024. u 17:15

Iako se smatralo kako će Bobby Kotick provesti u Activision Blizzardu još neko vrijeme, novi gazde imaju druge planove. Kako znamo, u listopadu je napokon zaključen ugovor težak 69 milijardi dolara kojim je Microsoft preuzeo Activision Blizzard, te tadašnjeg šefa Bobbyja Koticka obavijestio da iskoristi stari godišnji i polako spakira kofere jer će mu 29. prosinca biti posljednji radnji dan u ovoj tvrtki koja već neko vrijeme slovi za najomraženiju u industriji igara, a neslavnu titulu je preuzela od Electronic Artsa, što smo misli da se nikad neće dogoditi.

Kotick je na čelu Activisiona proveo 33 godine, a na to mjesto je došao 1991., godinu dana nakon što je zajedno s partnerom Brianom Kellyem otkupio većinski paket dionica tada gotovo bankrotiranog Mediagenica, kako su tadašnji šefovi preimenovali Activision, te mu vratio staro ime. U narednih desetak godina pokupovali su niz razvojnih timova, a 2008. uslijedilo je spajanje s Vivendijem, točnije njihovom podružnicom koja se bavila videoigrama čime su pod njih potpali veliki Blizzard Entertainment i Sierra Entertainment.

Premda se znalo da Kotick nije anđeo i povremeno je u javnost isplivao njegov prljavi veš, tek je njegov odlazak ohrabrio bivše zaposlenike da progovore o njegovoj vladavini. Primjerice, Christina (@chhopsky) je u svom tweetu objavila kako je radila dvije godine kao programer u Demonwareu s kojima je Activision surađivao na raznim izdanjima Call of Dutya, njihove vjerojatno najpopularnije franšize. Kako kaže, već u prvom mjesecu je načula kako je Kotick prijetio da će "nekog developera ubiti", te je tražila da ga se otpusti što se naravno nije dogodilo. Iako ove optužbe nikada nisu dokazane, nekolicina zaposlenika se žalila na direktno omalovažavanje ili pak problematične međuljudske odnose na radnom mjestu.

Kotickovu karijeru je obilježilo i nekoliko optužbi za seksualno zlostavljanje, doduše, ne direktno na njegov račun, za što su prije mjesec dana morali platiti 54 milijuna dolara, kao i sumnjive poslovne odluke. Primjerice, Kotick je uvijek tvrdio da je Overwatch 2 krivac za pad cijena dionica, no kako kaže Andy Belford koji je u međuvremenu otišao iz Activision Blizzarda, davnih dana je govorio da će Overwatch 2 doživjeti "review bombing" čim se pojavi na Steamu, što se i dogodilo.

Kako kaže Belford, upravo je Kotick inzistirao i forsirao izlazak na Steamu bez da je ekipi zaduženoj za odnose s javnošću dao ikakvu podršku kako bi pripremili teren. Lošim poslovnim odlukama valja pribrojati i prekid suradnje s kineskim NetEaseom kada su stotine tisuća igrača preko noći ostale bez svojih računa u Overwatchu i primjerice World of Warcraftu.

U svakom slučaju, kontroverzni Bobby je stvar prošlosti, ali nema sumnje da ćemo uskoro čitati još škakljivih incidenata tijekom njegove vladavine, a u kojem će smjeru Activision Blizzard krenuti pod Microsoftom ostaje da vidimo. Početak nije nimalo loš.