Microsoft ima novu ideju: da bi mogao preuzeti Activision, dio igara prodat će Ubisoftu

U svrhe postizanja dogovora oko najveće akvizicije u povijesti industrije videoigara, Microsoft je britanskim regulatorima predložio kompromisno rješenje vezano za prava na streaming igre

Sandro Vrbanus utorak, 22. kolovoza 2023. u 21:32

Microsoft i Activision Blizzard koračaju prema finaliziranju ugovora o pripajanju, no kako bi ono moglo biti i službeno provedeno, potrebna im je suglasnost još Uprave za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA). Podsjetimo, akviziciju "tešku" gotovo 69 milijardi dolara, najveću u povijesti industrije računalnih igara, odobrila je Europska komisija, a nedavno i američki sud. Dvije su kompanije sada nadležnom britanskom regulatoru predložile revidirani sporazum o spajanju.

Novi prijedlog ugovora

Izvorni je dogovor CMA bila blokirala u travnju, uslijed procjene da Microsoft drži gotovo 70% globalnog tržišta igranja u oblaku, putem Windowsa i Xbox-a. Microsoft bi preuzimanjem Activisiona dobio mogućnost franšizu Call of Duty učiniti ekskluzivnom za svoj Xbox Game Pass, što bi predstavljalo veliku prednost u odnosu na konkurente u području streaminga igara i iskorištavanje dominantne tržišne pozicije.

Ovotjedni prijedlog, koji CMA treba razmotriti do 18. listopada, kaže da će Microsoft prodati Activisionova neeuropska prava za streaming igara kompaniji Ubisoft na 15 godina. Ubisoft zauzvrat može licencirati sadržaj Activisiona na bilo kojoj cloud gaming usluzi, pa će se time izbjeći eventualna Microsoftova mogućnost monopoliziranja tržišta.

Sve ovisi o CMA

Microsoft je prethodno osporavao odluku CMA o blokiranju ugovora, a posebice nakon sporazuma s Europskom komisijom i Sonyjem. U srpnju je, podsjećamo, Sony osigurao da će igre iz serijala Call of Duty biti dostupne na PlayStationu barem narednih 10 godina. Europska komisija zahtijevala je od Microsofta da licencira igre Activisiona za konkurentske platforme. Međutim, odluka britanskog regulatora ostaje ključna i o njoj ovisi sudbina ove akvizicije.

Slijedom novih informacija, vrijednosti dionica svih uključenih kompanija na burzama su porasle: Microsoftove za 0,6%, Activisionove za 1,1%, a Ubisoftove za čak 7%. No, i Europska komisija sada poručuje da situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu donosi novi zaplet, pa će i oni možda svoje odobrenje morati ponovno uzeti u razmatranje.