Nema više nadogradnji za Windowse 10, posljednja verzija im je 22H2

Microsoft je objavio kalendar ključnih događaja koji se tiču nadogradnji trenutačno podržanih verzija svojeg operacijskog sustava Windows 10, a koji će podršku izgubiti u listopadu 2025. godine

Sandro Vrbanus petak, 28. travnja 2023. u 13:07

Kada su u Microsoftu predstavljali Windowse 10, plan im je bio da to budu "posljednji Windowsi", koji će se kroz godine samo nadograđivati dvaput godišnje s novim funkcionalnostima. Međutim, taj plan trajao je tek koju godinu, pa su ga promijenili – mnogima su kao iznenađenje došli Windowsi 11, a već se radi i na verziji 12. Samim time, "desetka" će uskoro postati zastarjela, prestati dobivati nadogradnje i pridružiti se mnogim ranije umirovljenim verzijama ovog OS-a.

Sigurnosne zakrpe do 2025.

Kraj podrške za Windowse 10 najavljen je za 14. listopada 2025. godine, što znači da svi njihovi korisnici o tome ne moraju brinuti još otprilike dvije i pol godine. No, tijekom tog će razdoblja Windowsi 10 dobivati samo sigurnosna ažuriranja, bez nadogradnji novih funkcija – objavljeno je to iz Microsofta, u sklopu službenog kalendara nadogradnji i pružanja podrške za Windowse 10.

Prema novim informacijama, ovaj OS u verzijama Windows 10 Enterprise, Education, Home i Pro kraj podrške doživjet će u listopadu 2025., a njegova aktualna inačica – oznake 22H2, izdana krajem prošle godine – bit će i posljednja službena nadogradnja. Dobivat će mjesečne sigurnosne zakrpe sve do kraja podrške, ali ne i nove funkcije.

"Desetka" se i dalje ne da

U skladu s time, iz Microsofta svima preporučuju prelazak na Windowse 11. Međutim, korisnicima taj prelazak baš i nije odveć drag – prema podacima StatCountera, Windowsi 10 i dalje drže oko 73% udjela na računalima diljem svijeta, bez naznake pada. Windowsi 11 paralelno s time polagano rastu, pa su trenutačno prisutni na oko 21% računala, no umjesto Windowsa 10, ovaj rast dolazi primarno nauštrb daleko starije verzije, Windowsa 7.

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share