Pri ažuriranju Windowsa 11 možda više neće biti potrebno resetiranje računala

Microsoft planira u sljedećoj inačici Windowsa 11, 24H2, omogućiti lakše redovito ažuriranje operacijskog sustava, bez potrebe za čekanjem dok se OS ponovno podigne

Sandro Vrbanus utorak, 27. veljače 2024. u 15:16

Otkako je Windowsa, svako njihovo značajnije ažuriranje popraćeno je neizostavnim resetiranjem računala, što planiranim što neplaniranim, a ovo potonje pogotovo iritira korisnike. Microsoft je stoga u posljednjim inačicama OS-a omogućio određivanje "aktivnih sati", odnosno vremena kada nije poželjno obaviti prinudno resetiranje nakon nadogradnje, a uskoro bi se s time u potpunosti mogao oprostiti.

"Hot patching"

Naime, u najnovijoj developerskoj preview inačici (Windows 11 Insider Preview Build 26058) počeli su testirati opciju nadogradnje Windowsa koja ne zahtijeva resetiranje. Ažuriranje sustava po principu "hot patching" već se koristi na određenim verzijama Windows Servera i Xbox-u. Ista stvar uskoro bi, dakle, mogla zaživjeti i na Windowsima 11.

Windows Central navodi da je plan Microsofta opciju ažuriranja bez ponovnog pokretanja računala omogućiti prije svega za redovite mjesečne nadogradnje i one sigurnosnog karaktera. Veće nadogradnje OS-a i dalje bi mogle zahtijevati resetiranje, kao i mjesečne nadogradnje puštene u distribuciju u siječnju, travnju, srpnju i listopadu – dakle, oni koji žele što rjeđe resetirati računala morat će to učiniti barem jednom u tri mjeseca. Bude li testiranje opcije uspješno, očekuje se da se ona pojavi za sve korisnike u stabilnoj nadogradnji na inačicu 24H2, kasnije ove godine.

Ostala poboljšanja

Ista ova insajderska inačica Windowsa donosi i niz poboljšanja za Copilot. On će ubuduće moći upravljati s brojnim funkcijama Windowsa – moći ćete ga, primjerice, tražiti da promijeni neku od postavki, isprazni recycle bin, pokaže vam sistemske informacije i slično.

Softver a automatizaciju Power Automate također će dobiti svoj plug-in za Copilot, stvarajući tako još moćniji alat za automatizaciju repetitivnih zadataka u Windowsima.

Tu je i nekoliko vizualnih nadogradnji te manjih iterativnih unaprjeđenja korisničkog sučelja.