Bugov pogled u kristalnu kuglu otkriva budućnost PC hardvera u 2021.

Ove godine možete očekivati osobito burne događaje na tržištu laptopa jer proizvođači pripremaju puno novih modela. A što je s komponentama desktop računala saznat ćete iz naše ovomjesečne teme broja

Miro Rosandić subota, 30. siječnja 2021. u 06:00

Bombardiramo vas svakodnevno s najavama Bug Future Showa, koji će se održati sljedećeg tjedna, a značajnu poveznicu s tim događajem ima i novi Bug. Oni koji su prošlih godina imali priliku doći na BFS znaju da smo uvijek uz glavni imali i jedan paralelni program. Tradicionalno svake godine je taj dio BFS-a započinjao predavanjem Denisa Arunovića o hardverskim novitetima koji će se tek pojaviti te sezone na tržištu. Baš svaki put su ta predavanja bila izuzetno dobro posjećena i publika je aktivno sudjelovala, postavljajući brojna pitanja i dajući svoje komentare. I ovaj put ćemo na Bug Future Showu imati Denisovo predavanje, čak je i dobilo poseban status – on jedini nema vremenski limit. Kako se cijeli program prenosi live streamom Denisovo predavanje je smješteno na sam kraj, da može slobodno izlagati bez vremenskog ograničenja, a pretpostavljamo da će biti i u chatu dosta pitanja, na koja će Denis izravno odgovarati.

Tema Denisovog predavanja je ujedno i tema broja novog Buga - u njoj je napravio opširni pregled svih računalnih novotarija kojima se možemo nadati u ovoj godini. Najviše se očekuje od Intela, koji se mora trgnuti i odgovoriti na AMD-ove izazove, i predstaviti nove procesore i čipsete. Očekuje se napokon i prelazak na DDR5, davno predstavljenu memoriju, koja dosad nije preuzela teren jer se čekalo definiranje standarda (što se napokon dogodilo prošle godine). Osobito će biti burno na tržištu laptopa, što je pokazao nedavno održani CES, na kojem je puno toga najavljeno.

Kada već spominjem prijenosnike, moram reći da imamo i recenziju jednog Microsoftovog uratka, što nije baš čest slučaj, a radi se o Surface Laptopu Go. Riječ je o cjenovno najpovoljnijem modelu u Surface liniji, a krase ga impresivan dizajn i kvaliteta izrade. Vrlo je kompaktan i lagan, odličnih performansi, no ima i nekih nedostataka, a o tome ćete više saznati iz teksta u Bugu.

Tu je i recenzija najnovijeg MacBooka Pro, koji je osobito zanimljiv jer se bazira na procesoru M1, prvom Appleovom desktop CPU s ARM arhitekturom. Autor je Dario Sušanj, iskusni recenzent i dugogodišnji korisnik Appleovih računala.

Želite li kupiti vrhunski monitor veće dijagonale, pogodan i za igranje, ali ne i pretjerano skup, izabrat ćete neki od 32-inčnih modela, s osvježavanjem od 165 Hz, zbog čega nećete uzeti 4K, već neki razlučivosti 1440p (kako ne biste morali kupovati ekstremno skupe komponente za svoj PC). Izabrali smo dva baš takva monitora, jedan Acerov, drugi Dellov, i organizirali – dvoboj! Bez brige, nije sve završilo kompromisnim “oba su jednako dobra”, proglasili smo pobjednika.

Iz standardno bogatog audio bloka istaknuo bih recenziju "pametnog pojačala" HiFi Rose RS201E, nebičnog uređaja koji u sebi objedinjuje dosta toga - hr-fi stereo pojačalo, DAC, video player te mrežni streamere. S prednje strane ima ekran osjetljiv na dodir - svašta se na njemu može prikazivati, od klasičnog sata, do VU metara u retro izdanju.

Među ostalim hardverskim novitetima zanimljiv je Corsair MP400 SSD kapaciteta čak 4 TB; pa Genesis Rhode 500 RGB, napokon i jedna membranska tipkovnica, naravno vrlo pristupačne cijene; imamo i prikaz Corsaira A500, poprilično golemog hladnjak za procesore; onda NAD Visio HP70, prve bežične slušalice uglednog hi-fi proizvođača...

Popis svih recenzija potražite na stranici gdje objavljujemo detaljni sadržaj novog broja.

Pratite li ovu ludnicu s bitcoinom, pa i ostalim kriptovalutama? Hejteri koji su uživali poput prasca u blatu, tamo negdje potkraj 2018., kada se sve sunovratilo u minus, i s naslađivanjem proricali opći bankrot, ostali su bez riječi. U vrlo kratkom roku vrijednost bitcoina je eksplodirala, očekivano, došlo je i do oscilacija, ali puno manjih negoli smo na to navikli prilikom prijašnjih naglih skokova cijene. Stoga smo vam priredili pregled raznih korisnih mobilnih alata, pa ako se imalo bavite kriptovalutama, pogledajte što bi vam od tih alata moglo biti od koristi.

Svi smo prešli na fotografiranje s mobitelom, i pritom se maksimalno oslanjamo na automatiku, ali s malo truda, moguće je stvarati daleko kvalitetnije snimke. To je odlučio dokazati Davor Šuštić, pa je na primjeru vlastitih snimaka složio praktičan i svima razumljiv vodič, s hrpom korisnih savjeta za mobilne fotografe.

Ako se možda pitate - kako napraviti svoju role-playing igru, odgovor ćete pronaći u tekstu Marka Raosa, koji je detaljno opisa RPG Maker MV, alat za izradu igara tog tipa. Radi se o alatu koji se koristi već trideset godina, a najčešći je izbor indie developera u početnim projektima.

I za kraj - Grdijeva najava podmorničke simulacije UBOAT, za koju se još ne zna datum dovršetka, ali je u eraly access statusu već dvije godine. Atraktivna i ljubiteljima ovakvih simulacija sigurno privlačna igra još ima puno nedostataka, tvrdi naš autor, ali mami na igranje, kao i novi Bug na čitanje!

Novi Bug je od danas dostupan na svim kioscima.