Spectre Camera - poznata kamera za dugu ekspoziciju odnedavno se može koristiti i besplatno

Duga ekspozicija je poznata fotografska tehnika koja se često koristi za snimanje noćnih krajolika, no kod koje pametni telefon treba držati prilično mirno. Ovo je jedna od najpoznatijih aplikacija za iPhone specifično namijenjena za stvaranje fotografija duge ekspozicije…

Matija Gračanin petak, 28. srpnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Spectre Camera
Namjena Kamera specijalizirana za dugu ekspoziciju
Android Nema
iOS App Store
Cijena Besplatan / 5,99 eur (Pro)

Fotografska tehnika koja se koristi za snimanje pokretnih objekata kao zamućenih, dok se nepokretni objekti vide jasno mnogima je jedna od omiljenih, no kako je kod duge ekspozicije potrebno kameru (ili pametni telefon) držati mirno, obično je potrebno imati i stativ.

Međutim, postoje aplikacije baš kao što je Spectre Camera koje svojim mogućnostima omogućavaju da se snimaju fotografije tehnikom duge ekspozicije čak i tako da se pametni telefon drži u ruci (premda je i dalje uvijek dobro imati stativ).

Doduše, dostupna je isključivo na iOS-u, a odnedavno je se može koristiti i besplatno (postoji i naplatno izdanje Pro koje stoji 5,99 eura jednokratno). Sasvim očekivano, aplikaciju je vrlo jednostavno koristiti, a jedna od njezinih ključnih karakteristika je i činjenica da koristi umjetnu inteligenciju zbog čega omogućava da se doista snime impresivne fotografije i postignu zanimljivi efekti.

Štoviše, Spectre Camera neće napraviti samo konačnu sliku, nego može snimiti dugu ekspoziciju kao Live Photo te omogućava da se s drugima podijeli samo završna slika, videozapis ili oboje. Tu je i čitav niz drugih mogućnosti (primjerice, tu je ikona koja pokazuje koliko se iPhone mirno drži) kao i tehnoloških rješenja koja su posuđena iz Halidea, pa svi oni koji obožavaju snimati fotografije duge ekspozicije sa svojim iPhoneom, s ovom će aplikacijom doći na svoje.