Proglašene najbolje fotografije snimljene iPhoneom, jedna nastala i u Hrvatskoj

Dodijeljene su još jedne u nizu nagrada iPhone Photography Awards. Pobjednik stiže iz Meksika, a koristio je iPhone 12 Pro, dok je drugonagrađeni fotograf iz BiH svoj uradak snimio u našoj zemlji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. kolovoza 2023. u 07:10

Još od 2007. godine dodjeljuju se nagrade za najbolje fotografije snimljene iPhoneom, u sklopu natječaja iPhone Photography Awards (koji, spomenimo, nije povezan izravno s Appleom). U ovogodišnjem, 16. izdanju ovog natječaja, ponovno su sudjelovale tisuće fotografa iz cijelog svijeta. Prevladavajuća tema ove godine, prema riječima organizatora, bila je "moć fotografije da uhvati snagu i veselje u očekivanju onoga što dolazi".

Nagrađen i prizor iz Hrvatske

Ovogodišnji dobitnik glavne nagrade dolazi iz Meksika, ime mu je Ivan Silva i proglašen je iPhone fotografom godine za svoju sliku "Heroj", koja prikazuje mladića u Messijevom dresu koji se osjeća kao da je "na krovu svijeta". Za snimanje ove fotografije korišten je nešto stariji model mobitel, iPhone 12 Pro.

📷 Ivan Silva, iPhone Photography Awards
Ivan Silva, iPhone Photography Awards

Prvu nagradu nakon ove glavne odnosi Thea Mihu iz Njemačke s prizorom iz proizvodnje sojinog umaka, zabilježenoga iPhoneom 12 Pro Max, što još jednom potvrđuje da za dobru fotografiju nije potrebno imati najnoviji model mobitela.

Druga nagrada odlazi u ruke našeg "susjeda", Saše Borozana iz Bosne i Hercegovine. Njegova fotografija nazvana je "Kroćenje valova", snimljena je iPhoneom 13 Pro i to u Hrvatskoj, u mjestu Slađenovići pored Dubrovnika. U crno-bijeloj tehnici prikazuje dječaka koji se naizgled bori s valovima i užetom za privezivanje brodica.

📷 Saša Borozan, iPhone Photography Awards
Saša Borozan, iPhone Photography Awards

Osim nekoliko glavnih nagrada, proglašeni su i autori najboljih fotografija u pojedinim kategorijama, pa je s nekim od priznanja ovjenčano ukupno gotovo 50 fotografa. Sve njihove uratke možete pogledati na stranicama natječaja, gdje su već otvorene prijave i za novo izdanje iPhone Photography Awardsa za 2024. godinu.