Win-win situacija: bakterije koje generiraju električnu energiju iz metana

Nizozemski mikrobiolozi pokazali su kako je moguće natjerati bakterije koje troše metan da stvaraju energiju

Mladen Smrekar petak, 15. travnja 2022. u 11:10

Proizvodnja energije uz pročišćavanje okoliša od stakleničkih plinova trebala bi se postići korištenjem bakterija. U novoj studiji, objavljenoj u Frontiers in Microbiology, mikrobiolozi sa Sveučilišta Radboud u nizozemskom gradu Nijmegenu pokazali su da je moguće natjerati bakterije koje troše metan da stvaraju energiju, za početak barem u laboratoriju. 

Onečišćenja dušikom

Bakterije candidatus methanoperedens koriste metan za rast i prirodno se pojavljuju u slatkoj vodi. U Nizozemskoj bakterije uglavnom uspijevaju na mjestima gdje su površinske i podzemne vode onečišćene dušikom, jer im je potreban nitrat za razgradnju metana.

Kristalna struktura bakterije candidatus methanoperedens
Kristalna struktura bakterije candidatus methanoperedens

U sadašnjim bioplinskim instalacijama metan se proizvodi mikroorganizmima i naknadno sagorijeva, što pokreće turbinu i tako proizvodi energiju. Pritom se iskorištava manje od polovice bioplina pa su istraživači htjeli provjeriti mogu li se mikroorganizmi bolje iskoristiti.

Baterija s dva terminala

Mikrobiolozi iz Nijmegena već su pokazali da je energiju moguće generirati koristeći "anammox" bakterije koje tijekom procesa umjesto metana koriste amonij. 
Proces u ovim bakterijama je u osnovi isti, objašnjavaju mikrobiolozi.

Riječ je o svojevrsnoj bateriji s dva terminala, biološkim i kemijskim. Na jednoj od elektroda uzgajaju se bakterije, koje doniraju elektrone nastale pretvorbom metana. 
Ovim pristupom istraživači su zasad uspjeli pretvoriti 31 posto metana u električnu energiju, ali im je cilj još veća učinkovitost.