YouTube će strože "kažnjavati" one koji blokiraju oglase?

Nekim su korisnicima, koji gledaju YouTube uz uključeni adblocker, počele na toj stranici iskakati obavijesti o tome da će im pristup sadržaju biti onemogućen nakon samo tri pogledana videa

Sandro Vrbanus petak, 30. lipnja 2023. u 15:00

Čini se kako YouTube želi sve više vršiti pritisak na korisnike koji njihovom video servisu pristupaju korištenjem popularnih adblockera, alata koji uklanjaju ponekad prilično iritantne oglase usred videa. Prvo je nedavno obavljen manji eksperiment. Određenim su posjetiteljima na svojem web sučelju prikazivali poruku, koja ih upozorava na to da na YouTubeu "nije dozvoljeno" korištenje adblockera. Tu poruku bilo je moguće samo odbaciti, bez ikakvih posljedica, ali je bila znakovita, nagovještavajući da bi moglo doći do određenih promjena.

Screenshot "opomene" iz prvog slučaja
Screenshot "opomene" iz prvog slučaja

1, 2, 3… i kraj

Sada se pojavio novi eksperiment, koji je jedan korisnik primijetio i odmah prijavio na Redditu. U ovom slučaju YouTube je prikazao skočni prozor, u kojem se upozorava gledatelja na to da će mu video player biti blokiran – nakon samo tri pogledana videa, i to iz razloga što je u njegovom pregledniku aktiviran adblocker.

Nešto ozbiljnija prijetnja
Nešto ozbiljnija prijetnja

YouTube tu korisniku daje tek dvije opcije: ili isključiti alat za blokiranje oglasa, ili se pretplatiti na YouTube Premium kako bi se oglasi uklonili. Oglašavanje je ključno kako bi ovaj servis ostao besplatan za milijarde korisnika diljem svijeta, poručuju. Plaćanjem pretplate kreatori sadržaja će dobivati novac od toga, a ne od oglasa, pa je na samim gledateljima odluka – ili gledati oglase ili plaćati desetak eura mjesečno za neometani pristup svim sadržajima. Vrijeme blokiranja oglasa na YouTubeu, čini se, ide svome kraju.

Iz kompanije su putem glasnogovornice za The Verge poručili: "Onemogućavanje reprodukcije uzimamo vrlo ozbiljno, i učinit ćemo to samo ako gledatelji ignoriraju opetovane zahtjeve da dozvole oglase na YouTubeu".

 YouTube Premium u Hrvatskoj košta 9,55 eura na mjesec kao pojedinačna pretplata ili pak 14,60 eura na mjesec za obiteljski paket, na koji se može spojiti do 5 korisnika (članova obitelji, kažu).